Easy servo vs. servo motor

Odpovědět
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15458
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2018, 11:47

Jj to by melo byt ono
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 451
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2018, 12:49

Já koukal na ty Leadshine EasyServa a k tomu jsou i drivery. Za zajímavou cenu jsou ale 12 nebo 20Nm obyčejné krokáče ve velikosti 34 nebo 42. Když k tomu vezmu driver DM2282, tak i s menším 12Nm motorem mám velmi slušný průběh krouťáku. Když vezmu v úvahu, že motory pojedou na max 600ot, mám výkonovou rezervu jako prase. A to byl ten můj dotaz. Zda raději nepředimenzovat pohony a mít jistotu, že motor nemůže vynechat kroky z důvodu nedostačujícího výkonu, nebo raději za podobné peníze pořídit 2x slabší serva a mít jistotu, že se systém bude sám "korigovat". Takže nejde o to, co jsem si koupil a co mi nejde, ale o to, co by jste při stavbě nové mašiny zvolili. Prozatím je to zdá se více vyrovnané, než jsem si myslel. Předpokládal jsem, že jednoznačně zvítězí serva.

P.S.: Od čínské jebky z Polska jsem zázraky nečekal. Ve srovnání s BF20kou je to o poznání lepší, ale nikdy víc bych si tuto "mašinku" nekoupil. Účel ale plní a prozatím bez výtky. Tedy co do přestavby:)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15458
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2018, 2:15

Leadshine ma dost hruby encodery
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
t256
Příspěvky: 603
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

14. 2. 2018, 3:26

A co treba tohle servo? Pisou ze ma 10000 pulzu na otacku. Na prvni pohled mi to za ty prachy neprijde jako spatna koupe. Nebo je tam jiny hacek ktery jsem nepostrehl?

https://www.ebay.com/itm/0-75KW-220V-LC ... SwXxhZ-npy" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15458
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2018, 3:53

stahni si dokumentaci a projdi si to
uvidis
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
t256
Příspěvky: 603
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

14. 2. 2018, 4:35

No, obavam se ze ja se svymi mizernymi zkusenostmi se servomotory spis neuvidim :-)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15458
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2018, 4:51

No kdyz to porovnas s jinym servem a jeho dokumentaci tak se staci treba podivat na pocet stran
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4368
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2018, 5:09

No Robo tos nám moc nepomoh ,už jseš jak otec Fura ,samá hádanka :lol: tak co teda ?? dávám se podat .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15458
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2018, 5:16

Mel jsem tu cest s jednim timhle levnym vpodstate noname servem
To ze stitkovy vykon nebude ani nahodou pravda protoze to je mnohem slabsi nez co jsem v ty watazi do te doby mel moznost vyzkouset je jedna vec
Asi tak 20% parametru nez u jinych vyrobcu svedci o tom ze na tom jde prd nastavit
Co se tyce dalsich vlastnosti jako kvalita regulace uz vyplyva z predchoziho
Neco jako autotuning vetsinou chybi
Ovladaci software vetsinou neni
Neco jako rucni naladeni smycek neni vpodstate mozne protoze to prez ten display neni mozne doladit vpodstate nic, chova se to zbesile a nevypocitatelne
Patrilo to do kategorie zadarmo drahe

Nevim jak je to aplikovatelne na tenhle konkretni kus ale odhaduju ze to je vsechno stejne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
t256
Příspěvky: 603
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

14. 2. 2018, 7:09

Pokud to nema ovladaci SW, tak to by byla opravdu krize. Myslel jsem ze je to uz dnes standart.
Co se tyka milionu parametru u univerzalnich menicu, stejne jich vzdycky nastavuju tak 5% takze pokud by byl menic urceny pro konkretni motory, tak by absence nastaveni ktere stejne nikdy nepouziju snad nemusela vadit.
Manual neni prilis obsahly, nasel jsem ho tady http://alufraese.de/downloads/LICHUAN%2 ... 20Book.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Nejaky autotuning to ma, ale ovladaci sw jsem na jejich strankach nenasel. Napsal jsem soudruhum at se vymackknou kde ho maji, na webu pisou ze jakysi sw existuje. Ladit smycky pomoci displeje je opravdu nesmysl. Ta firma aspon podle webu nevypada uplne jako garazovka typu Microcon, delaji i 7kW serva tak by to snad nemusela byt uplna sracka.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15458
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2018, 12:00

Jasny, no uvidis
Je treba se ujistit predem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 4148
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 2. 2018, 12:58

Rychlým prolítnutím manuálu se mi tohle servo zdá docela slušné.
Dokumentace je docela slušná, popis parametrů i konektorů je rozumný.
Když je slušný popis, tak se i driver dá nastavit jen čudlíkama na panelu. Frekvenčních měničů jsem takhle nastavoval už spousty. Když trochu víš co děláš a není to boj typu pokus/omyl, tak si ty parametry napřed napíšeš na papír a pak už je tam jenom naboucháš.
Navíc tohle servo (jako statně mnoho dalších) umí Modbus, takže namlet tam ty parametry přes Modbus je taky dobrá cesta.
Je fajn, že to používá standardní konfiguraci (běžný enkodér ABZ, UVW a ně nějaké sériové speciality), takže ten motor připojíš celkem snadno i k jinému driveru.
A je příjemné, že to používá běžné standardní konektory, takže kabeláž uděláš klidně DIY.
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 527
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2018, 7:59

Zdenek Valter píše:
shaolin píše:Ešte by som aj tie krokáče rozdelil na 3fázové a 2 fázové s prioritou podla uvedeného poradia...
No a dělají se s closed loop steper motor drivery v provedení pro 3f motory?
Dělají - ale jen pro přírubu NEMA 23 zhruba do 3 NM Třeba toto: https://www.ebay.com/itm/3-phase-1Nm-3N ... 0009.m1982" onclick="window.open(this.href);return false;

Vše, co má přírubu NEMA 34 se dělá ve dvoufázocém provedené - snad jen s vyjimkou motorů od Yako
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15458
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2018, 8:15

ty yaka vypadaj slibne

jejich obyc drivery meli nebyvale cisty prubehy na oscilu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
shaolin
Příspěvky: 190
Registrován: 11. 9. 2011, 7:17

15. 2. 2018, 12:29

3f krokáče od Yako mám a sú super. Nema23(asi) 2Nm, dĺžka krokáča asi 100mm. Bežia na 54V plný prúd a nezastavím pohyb v žiadnom smere, ale mám guličkové skrutky. Trapézy dávaju velký odpor. Ak by mali spetnú vezbu tak paerfiš. Tu ich testovali chlapci z gravosu(od nich som ich bral)...

https://youtu.be/0ukI9sp_az8" onclick="window.open(this.href);return false;

Doležité je mať na riadenie nejaký interpolator -kartu ... vopačnom prípade nieže motory kroky strácajú-ale ich vpodstate nedostávajú :D
Odpovědět

Zpět na „krokové“