Podezřele levné motory

Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 507
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2018, 9:34

Chápu. Když ale vezmu v úvahu, že EasyServo má zpětnou vazbu a na polohu se dotáhne,drak i kdyby byl problém ve vyšších rychlostech, tak to umí elektronika vyřešit bez ztráty kytičky. Princip je přece stejný. A co ty kmitání, zpoždění a podobné věci, které jsou v neprospěch serva? Ty nahraji žádnou roli? Je to jen marketing?
No a další věc. Koupíte servo s driverem a zárukou od renomovaného výrobce za 14tis včetně daně? Nějaké to 750w?

Díky
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15784
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2018, 9:39

Ty serva jsou nesrovnatelne lepsi nez treba ty easy serva a kilowata se da poridit pod 8 litru
Encoder s rozlisenim prez milion pulzu na otacku
Zadne kmitani se nekona, zadny krokovy chod jako s krokaci
5000 rpm
Absolutni encoder
ethercat
Takze odpadaji referaky a oddelovaci karty a vsechny problemy s tim
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4516
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2018, 9:54

robokop píše:
4. 10. 2018, 9:39
Ty serva jsou nesrovnatelne lepsi nez treba ty easy serva
Myslím že je to zbytečné vysvětlování ,pokud se stavitel rozhodne že jsou krokáče to správné řešení tak je dotaz jen formalita která má potvrdit že má pravdu :wink: tak že ano krokáče mají větší moment (ale tam kde ho nepotřebujeme, dostat nástroj do řezu je vcelku nenáročný na krouťák ale rychle s nim přejet to je jiná :lol: )
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
doncarlos
Příspěvky: 503
Registrován: 9. 1. 2008, 9:49

4. 10. 2018, 10:27

robokop píše:

Kód: Vybrat vše

Ty serva jsou nesrovnatelne lepsi nez treba ty easy serva a kilowata se da poridit pod 8 litru
 Encoder s rozlisenim prez milion pulzu na otacku
Robokope, už nás napínáš ve dvou vláknech současně, dej konečně link
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15784
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2018, 10:40

na alibabe je asi 20 prodejcu
uz jsem to tu psal mockrat
a byl jsem i parkrat oznacen ze jsem jejich obchodni agent :-D

nicmene tolik muziky za tak malo penez...

akoli jsem sam proti sobe kdyz tady vyzrazuju takove Know How
tak alespon trosku hledejte
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Alan David
Příspěvky: 5
Registrován: 1. 10. 2018, 5:39

4. 10. 2018, 12:39

No dobře, jaké je adekvátní servo k 12Nm krokáčí? :) jestli ten 1kw tak 4 budou stát 32k a to je s driverem nebo bez? Krokáče koupím za 15k s driverama :) Být to rozdíl 5k neřeším a beru. Mám to na takové to domácí žvýkání. Viděl bych to následovně, teď koupím krokáče a když si to na sebe vydělá(jestli vůbec budu někdy dělat pro někoho jiného :lol: ) tak si koupím serva pokud si to na sebe nevydělá tak to bude, na to moje domácí hraní, muset stačit. To že pojede program s krokáčem 2-3x déle mi v podstatě nevadí.
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 507
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2018, 12:41

Františku já ještě nejsem přesvědčen, takže o mně to není. Jen jsem se připojil. To co jsem četl na téma EasyServo mne překvapilo a proto se divím, že ty serva jsou jakože o tolik lepší.
Alan David
Příspěvky: 5
Registrován: 1. 10. 2018, 5:39

4. 10. 2018, 12:49

fmodel píše:
4. 10. 2018, 9:54
robokop píše:
4. 10. 2018, 9:39
Ty serva jsou nesrovnatelne lepsi nez treba ty easy serva
Myslím že je to zbytečné vysvětlování ,pokud se stavitel rozhodne že jsou krokáče to správné řešení tak je dotaz jen formalita která má potvrdit že má pravdu :wink: tak že ano krokáče mají větší moment (ale tam kde ho nepotřebujeme, dostat nástroj do řezu je vcelku nenáročný na krouťák ale rychle s nim přejet to je jiná :lol: )
Vysvětlování není zbytečné, pochopil jsem že kupuju motokolo místo motorky a rozhodně netvrdím že je moje řešení správné :) V podstatě jsem se původně pouze ptal na názor na tu sadu motorů :lol: (tu jsem zavrhnul) ale jsem rád za každý názor a přesvědčili jste mě že pokud bych stavil stroj na kterém bych chtěl primárně vydělávat tak jedině serva :)
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4516
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2018, 1:00

Ono je lepší jednou vidět než 100x číst. Pokud stavíš něco co po mechanické stránce bude fungovat jak má, tak nakonec zjistíš že rozdíl v ceně KM a serv je tak nějak nedůležitý.
Pokud spácháš mechanický průjem tak je škoda to osazovat i ručníma kličkama.
Zkus se zeptat Martinhora proč na obě mašiny použil serva a to v době kdy to nebylo tak snadný.
Pokud ti mašina chodí jak má a ty si najdeš něco o co bude zájem tak máš šanci že tě to bude třeba živit nebo přiživovat ,ale pokud budeš mít mašinu mrzáka tak to neklapne ,jo a počítej s tím že jak to osadíš tak už to zůstane (ne jen moje zkušenost) .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
chb
Příspěvky: 2142
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

4. 10. 2018, 2:21

ono stavět stroj o rozjezdech 1500 x 700 aby uměl hliník, tedy aby vůle a tuhost dovolila frézovat hliník bez ničení nástrojů bude slušná pálka a tam ta cena krokáče versus serva je skutečně nepodstatná.
realita bude asi jinde, bude se trochu víc šetřit a pak raději dát peníze do slušné konstrukce a dobrých šroubů a tu lákavou dynamiku serv oželet.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15784
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2018, 2:54

Hlavne nikdo nespocital kolik ho vyjdou ty krokace
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubbez
Příspěvky: 1062
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

4. 10. 2018, 7:59

Ethercad, to smrdí linuxem. Blbý je, že ho neznam a neumím ho ani nainstalovat. Servo mám, driver k němu taky už se mi sem tam i cuklo. Tedy v průběhu stavby stroje nadrtím linux, nastavení serv a ještě se k tomu musím naučit anglicky. V nejbližších letech vás tady budu srát opakovanými dotazy na naprosto (pro vás) jasné a jednoduché věci. Nebo, vezmu Gravosí desku, připojim k tomu 3 blbuvzorný krokový motory a jedu. Ty moderní drivery jsou docela chytré a v mnohém se vyrovnají driverům servomotorů. Základem všeho je mít projekt pod kontrolou. I malá mašina, pokud má být jen trochu slušná sezobne 100 litrů ani člověk necekne. Časem sem dám nějaké info. Zatím mám epoxybetonový základ, portál, lineáry a šrouby a už tam visím za 60 a kousek. Gravos bude cca 10 a motory?? A pak už jenom asi milion dalších drobnějších dílů. Teď jsem konzultoval vanu a hned tam budu za bůra. Výhodou je, že to budu mít převážně na hraní a když si tam něco zkurvím, tak si to i opravím.
p.s. 8Nm closed loop + driver cca 6000, 3Nm + driver 3500 a 4,5Nm + driver 4500 z Německa, a doprava se platí jenom jedna a je 15-20euro.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15784
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2018, 8:14

s tim linuxem mas pravdu

k tem krokacum potrebujes ten interpolator, smootstepper a licenci software to prihod do te kalkulace

k tomu ethercatu to nepotrebujes

tim padem se ceny srovnaji
a usetris spoustu prace s referencnima spinacema atd...
a pak uz mas jen celou radu vyhod a jsou jich desitky
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 4377
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

5. 10. 2018, 1:26

Abych byl trochu kazišuk - pokud EtherCAT, tak LinuxCNC.
Ale když už LinuxCNC, tak nepotřebuje žádnou licenci, ani když pojede DIR/STEP.
A pokud se vejde do frekvence STEP řekněme nějakých 40kHz a bude mít jenom trochu vhodné PC, tak to zvládne i se SW stepgenama, tedy jen s oddělovací deskou za 5 USD.
Pokud by mermomocí chtěl nebo potřeboval Mesu, tak nejjednodušší se snad dá pořídit pod 3000 Kč.

Mně se EtherCAT taky líbí. Ale rozpohybovat servo na EtherCATu bude zhruba 21.7 až 46.2x tolik práce, než rozjet SW stepgen a nějakou předchystanou sestavu closed-loop krokáče.

Poznámka - nabídka na barterový obchod: Pokud by si někdo koupil Ethernetovou Mesu 7i93 a vzal mi taky jednu, tak mu to rozjedu a případně udělám i oddělovací desku nebo napojení na nějakou stávající oddělovací desku, včetně vygenerování příslušného firmware (tu Mesu pro sebe si samozřejmě zaplatím, chci jen ušetřit za poštovné, v Česku se neprodává).
Odpovědět

Zpět na „krokové“