vyber KM

bryan_dca
Příspěvky: 3
Registrován: 19. 7. 2016, 10:37
Bydliště: Ilava
Kontaktovat uživatele:

19. 7. 2016, 10:40

caute... chcem sa spytat podla coho spravne vybrat KM co sa tyka vlstnosti? (A,nm,atd)existuje na to daka tabulka alebo prepočet ?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16051
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

19. 7. 2016, 11:00

Existuje vse vcetne vypoctu je k nalezeni na tomhle foru ptas se uplne zbytecne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
bryan_dca
Příspěvky: 3
Registrován: 19. 7. 2016, 10:37
Bydliště: Ilava
Kontaktovat uživatele:

19. 7. 2016, 11:24

robokop píše:Existuje vse vcetne vypoctu je k nalezeni na tomhle foru ptas se uplne zbytecne
dakujem za odpoved ... keby som to nasiel tak sa tu nepytam :)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16051
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

19. 7. 2016, 11:46

trva to presne asi 3 sekundy
nahore na strance do vyhledavaciho pole das vypocet motoru pozdeji v diskuzi najdes odkaz na XLS soubor kde si vypoctes vse potrebne
to je ostuda
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Kilovolt
Sponzor fora
Příspěvky: 743
Registrován: 21. 10. 2009, 9:59
Bydliště: Podřipák jak vyšitej!

19. 7. 2016, 11:52

anebo GRAVOS DRIVE CALC
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
bryan_dca
Příspěvky: 3
Registrován: 19. 7. 2016, 10:37
Bydliště: Ilava
Kontaktovat uživatele:

20. 7. 2016, 5:52

Kilovolt píše:anebo GRAVOS DRIVE CALC
Ďakujem
Uživatelský avatar
kutil_tim
Příspěvky: 1436
Registrován: 11. 1. 2010, 1:23
Bydliště: Vsetín

20. 7. 2016, 9:40

Jestli je to na teorii tak jsou tabulky OK

ALE

Na výběr motoru je je nejlepší

vědět co se bude vozit na hotovém zatíženém stroji
mechanicky zjistit kolika Nm a jak rychle musíš otáčet //potřebné převody
přidat rezervu
a podle toho koupit KM a driver

opačné postupy je ve většině plýtvání času/peněz
http://katalog.tuny.cz [url]http://katalog.tuny.cz[/url]
Uživatelský avatar
Rados_
Příspěvky: 31
Registrován: 14. 5. 2016, 4:48

13. 12. 2016, 6:20

Trochu jsem o tom něco hledal a našel toto, třeba to někomu pomůže, je tam dole i excel soubor s výpočtama

http://www.mycncuk.com/threads/1524-Wha ... -do-I-need" onclick="window.open(this.href);return false;
Netolerovan
Příspěvky: 6
Registrován: 14. 12. 2016, 12:22

14. 12. 2016, 1:36

1.,Ak teda pre NEMA23 3,5A KM použijem driver TB6600 , ktorý má nastaviteľné jumpre na ..., 3,3A , 4,2A, 5A, musím nastaviť driver na max. 3,3 A ?
2., ....a teda motor nikdy nepôjde na vrchole svojich možností ale druhej strane je to možno aj dobre pre motor aj pre driver ? ?
3., Je lepšie driver takto naddimenzovať ako som to uviedol v tomto príklade ( TB 6600 ) alebo je to zbytočné plytvanie a je lepšie kúpiť driver presne na 3,5 A resp. do 3,5A ?
4., TB6600 je do 50V. Je teda potrebný aj zdroj max. 50V a min. 3,3A v prípade že driver nastavím na 3,3A pre jeden motor alebo stačí slabší zdroj ?

Môžete sa k tomu niekto vyjadriť a uviesť prípadne správnu trojkombináciu /motor, driver, zdroj/ ?

PS. tiež iba začínam a zvažujem či ísť do stavby CNC ( pre potešenie) alebo nie.
Mex
Příspěvky: 4614
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 12. 2016, 4:22

Nastavení maximálního proudu není zas tak citlivé.
Klidně nastav 3.3A, v praxi ti to zřejmě bude vyhovovat, pokud teda nebudeš honit nějaký tunový stůl. Ale můžeš tam nastavit i 4.2A, krokáče (a nakonec motory obecně) jsou značně přitižitelné. Pokud správně nastavíš pokles proudu při stojící ose, tak v praxi asi ani nebude motor nijak moc hřát.

Naproti tomu maximální napětí bych nepřeháněl. TB6600 má maximum 50V, ale je to absolutní maximum, nikoli vhodné napětí pro trvalý provoz. Takže bych se zdrojem nešel nad nějakých 42-45V. Navíc nezapomeň, že při brždění motor vrací energii do zdroje a napětí vždycky o něco vyleze nahoru.

Pro 1 motor ti bude stačit zdroj tak kolem 1-1.5A. To, že má motor max. proud 3.5A neznamená, že odebírá ze zdroje 50V těch 3.5A, střední odebíraný proud je výrazně nižší.
Netolerovan
Příspěvky: 6
Registrován: 14. 12. 2016, 12:22

17. 12. 2016, 1:29

Myslíte si, že toto by bol vhodný zdroj ? Je to nastaviteľné.

alebo radšej niečo s aktívnym chladičom ?

https://www.aliexpress.com/item/Mini-Pr ... 267.IoUvTk" onclick="window.open(this.href);return false;
Netolerovan
Příspěvky: 6
Registrován: 14. 12. 2016, 12:22

17. 12. 2016, 1:30

Myslel som pre 3 motory.
atlan
Příspěvky: 1454
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

17. 12. 2016, 6:09

No tak 90e by som za to nedal. Staci ti bezny zdroj 48V 5-8A ale radsej viac,cena okolo cca 30E. Vecsinou je nastavitelny takzeto stiahnes niekam k 45V co by mohli drivery prezit. Bacha na drivery TB6600 4A !!! Tie daju max 1A na fazu.
Netolerovan
Příspěvky: 6
Registrován: 14. 12. 2016, 12:22

22. 12. 2016, 6:39

Smú sa ( rovnaké) spínané zdroje spájať paralelne ? Ide mi o to, aby som neprekročil cenu 22 E. Jeden zdroj 48V 5A je za cenu pod touto hranicou. Spojiť 2x na 10A by asi bolo lepšie /a hlavne lacnejšie/ako kupovať 48V 10A v jednom kuse alebo drivery napájať zo samostatných zdrojov.
https://www.aliexpress.com/item/DC-48V- ... 287.BIEKIA" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16051
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2016, 6:50

paralelne maloktere
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „krokové“