Krokový motor vs encoder

Jiří Sáblík
Příspěvky: 2
Registrován: 10. 11. 2017, 4:33

10. 11. 2017, 5:06

Ahoj všem.
Potřeboval bych poradit. Pokud mám krokový motor a jeho součástí je encodér. Zajistí mně encodér určení polohy motoru vždy??? Pokud vypnu napětí a vlivem hmotnosti osy mně třeba za týden klesne osa o cca 200mm, rozpozná encodér po spuštění stroje aktuální polohu osy a nebo musím programově udělat kalibraci osy, například na koncový spínač??? (1mm osy odpovídá 3600° otočení na motoru) Motor s encodérem je spojen s osou pomocí šroubu. Pokud encodér nerozpozná polohu, je nutné jej používat, když bych mohl programově každý cyklus najíždět na koncový spínač a tím tak kalibrovat osu??? Děkuji moc za pomoc a všem přeji krásný den.
RaS
Příspěvky: 7752
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

10. 11. 2017, 5:18

záleží jakej enkodér.. běžnej inkrementální nepozná nic.. absolutní jo..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS
Příspěvky: 7752
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

10. 11. 2017, 5:21

pro jakou je to aplikaci? řízení CNCčka? jakým programem?
pokud pro toto fórum obvyklé - řízení CNCčka a nějaký obvyklý program, tak přece není nic snazšího než to při zapnutí stroje zreferovat ne?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Jiří Sáblík
Příspěvky: 2
Registrován: 10. 11. 2017, 4:33

11. 11. 2017, 5:59

Ahoj.
Dělám si doma šestiosého robota. V práci programuji roboty STÄUBLI a tak se pokouším si nějakého podobného udělat doma. Aplikaci na to žádnou nemám, respektive mám program VAL3, který je přímo na programování robotů STÄUBLI, ale nevím, jak bych ho mohl pro svůj výtvor použít. Pravděpodobně použiji PLC Siemens simatic s7-1200 a v programu TIAportál V13 to zprovozním. Mám to už trošku namyšlený. Jaký software přímo na to by byl ideální??? Je nějaký vhodný někde ke stažení??? Myslíš, že by šla ta VAL trojka požít???? Jinak jsem chtěl použít motor s encoderem--

https://www.aliexpress.com/item/Hybrid- ... .seznam.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

ale nejsem si jist, jestli mně v tomto případě ten encodér k něčemu bude. Samozřejmě, že mohu robota vždy zreferovat, pravděpodobně i po každém dokončení programu, aby nedošlo ke ztrátě kroku, ale kdyby to ten encoder dokázal eliminovat i po vypnutí stroje, tak bych do toho šel. Díky za radu.
RaS
Příspěvky: 7752
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

11. 11. 2017, 6:10

s tím tvým programem ti neporadím neznám..
řídit by to šlo klidně přes linuxcnc mrkni na utube tam toho najdeš s robotama celkem dost.. a linuxcnc po zreferování je schopen si tu polohu podle enkodéru hlídat.. jen musíš mít zreferováno.. a nebo použij absolutní enkodéry to pak víš polohu vždycky... ale podle mě je to zbytečné
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
radbaslim
Příspěvky: 13
Registrován: 6. 8. 2018, 1:57

6. 8. 2018, 2:23

S těma encoderama je to docela blbý. Buď máš absolutní, který ti sice řekne polohu i při výpadku poroudu, ale má omezený počet otáček nebo más inkrementální s neomezeným počtem otáček, ale při výpadku proudu prostě nevíš, kde seš. Zkoušel jsem hledat nějaký ikrementální encoder, který by měl v sobě baterii a při výpadku proudu by počítal díky baterii a po obnovení proudu by se dala vyčíst poloha. Nenašel jsem...
Uživatelský avatar
Habešan
Příspěvky: 524
Registrován: 12. 12. 2013, 2:25
Bydliště: Plzeňsko
Kontaktovat uživatele:

6. 8. 2018, 6:01

A je problém si tam tu baterii přidat, a diodou ji oddělit od zdoje, kterým to napájíš při normálním provozu???
(Encodér přece nežere tolik jako vřeteno.)
Sháním (opotřebované) formy na PET lahve. t=7680&start=615
r4cv
Příspěvky: 1202
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

6. 8. 2018, 6:28

Enkoder bude vysielat signal do vypnuteho systemu. Čítač, ktorý by počítal prírastok neexistuje-je vypnutý. Len baterka to nevyrieši. Problém je trochu rozsiahlejší.
Mex
Příspěvky: 4377
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

6. 8. 2018, 6:32

Habešan píše:
6. 8. 2018, 6:01
A je problém si tam tu baterii přidat, a diodou ji oddělit od zdoje, kterým to napájíš při normálním provozu???
(Encodér přece nežere tolik jako vřeteno.)
No a hlavně když je někde absolutní enkodér, tak to často (spíš většinou) bývá právě dělané právě pomocí baterky, která je buď nacvaknutá na kabel od enkodéru, nebo která se připojuje do driveru.
Přidat jenom samotnou baterku na běžný inkrementální enkodér ABZ nebude stačit, protože je tam potřebné, aby po startu systému uměl enkodér nějak zakomunikovat s driverem a sdělit mu svou výchozí polohu.
lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 642
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

6. 8. 2018, 6:59

Mex píše:
6. 8. 2018, 6:32
No a hlavně když je někde absolutní enkodér, tak to často (spíš většinou) bývá právě dělané právě pomocí baterky, která je buď nacvaknutá na kabel od enkodéru, nebo která se připojuje do driveru.
Moc tomu nerozumim - proc by mel byt absolutni ankoder (pokud to tedy enkoder je udavajici absolutni polohu - mozna ma tem pojem jiny vyznam nez chapu) zalohovany baterkou.
Jeho vystupni kod (obecneji data) by mel prece udavat absolutni polohu? Neco chapu spatne?
Proste kdyz se "ho zeptam, kde jsi", tak odpovi "jsem na poloze 157,72". A totez mi rekne po zapnuti napajeni at jiz vypnuti napajeni bylo rizene nebo ne.
Je to jinak?

Nebo to plati/neplati jenom pro snimace uhlu nebo delky?

Sorry, ale vrta mi to hlavou :-).
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Mex
Příspěvky: 4377
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

6. 8. 2018, 7:32

Protože zakódovat absolutní polohu do každého ze třeba 50000 dílků je docela technologicky složité.
Tak se to vyrobí jako běžný inkrementální enkodér (dokonce se tam těch čárek neudělá těch 50000, ale třeba jenom 1000 a analogově se dopočítává poloha mezi nimi). No a pak ten inkrementální je držený baterkou, takže prostě měří furt a tak ví kde je absolutně, i když měří jen relativně.
Za vším hledej prachy.
lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 642
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

6. 8. 2018, 8:26

Aha, falešná svíčková nebo řekněme "strojařina podle Babici" - nemáš-li (na to), nevadí, práskni tam ...
Díky za objasnění :-).
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15787
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

6. 8. 2018, 9:08

soucasne absolutni encodery jsou dost casto jeste navic na uplne jinem principu a totiz magneticke
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
radbaslim
Příspěvky: 13
Registrován: 6. 8. 2018, 1:57

7. 8. 2018, 7:30

Mívám před driverem kontrolér, kterým ho řídím, takže by mi stačilo poslat signál do něj. Jenže ony takové encodery fakt nejsou a říkám si proč? To by fakt nikdo nevyužil nebo se jen blbě dívám?
Uživatelský avatar
kutil_tim
Příspěvky: 1420
Registrován: 11. 1. 2010, 1:23
Bydliště: Vsetín

7. 8. 2018, 10:36

znát polohu z inkrementálního enkodéru umí kdejaký amatér "třeba já" stačí na to "blbý" enkodér + elektronika za 100,- a pár řádků kódu
+ makro do pc. Nicméně u robota snímám polohu opticky bez enkodérů
nějak tak
http://www.jedna.net/kousky_php/csv_fla ... php?page=2
http://katalog.tuny.cz [url]http://katalog.tuny.cz[/url]
Odpovědět

Zpět na „krokové“