Zapojení krok.motoru ,řadiče a dělící desky

Uživatelský avatar
BARBY
Příspěvky: 25
Registrován: 17. 9. 2018, 7:37

23. 9. 2018, 9:41

Tohle zapojení už jsem zkoušel.Snad všechny co jsou na netu.
Bohužel se motory ani nehnou :(
[img]
P9220012.JPG
P9220015.JPG
P9220018.JPG
P9220017.JPG
Uživatelský avatar
grade065
Příspěvky: 762
Registrován: 9. 1. 2015, 12:45

23. 9. 2018, 11:04

Vždyť to máš na tom diagramu :!:
Teď tam máš všude gnd tak to asi nepoběží...
Místo napájení <4.5v z tužkovek řízni nějakej usb kabel....
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
Mex
Příspěvky: 4611
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

23. 9. 2018, 3:09

BARBY píše:
23. 9. 2018, 9:41
Tohle zapojení už jsem zkoušel.
Tohle které?
Vezmi kus papíru a namaluj, jak máš jeden driver zapojený.
Nekopíruj sem žádné obrázky z netu, namaluj jak to máš zapojené ty.
Jednak si to přitom sám uvědomíš, a my nebudeme muset hádat, jak to teda vlastně máš udělané.
Pokud nemáš 5V zdroj pro napájení oddělovací desky, tak vezmi napájení třeba někde z PC. Určitě máš v PC nějaký volný konektor pro napájení disku, ten má na červeném drátě +5V a na černém GND. Navíc je to samice, takže do něho snadno zasuneš dráty. Nebo to vem z USB.
Uživatelský avatar
OompaLoompa
Příspěvky: 138
Registrován: 28. 6. 2017, 1:45
Bydliště: Západný Slovakistan

23. 9. 2018, 7:26

Hmm..

čierna/modrá na +5V
a červená na GND
? :?

Zaujimavá to voľba farieb :lol:
lubbez
Příspěvky: 1090
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

23. 9. 2018, 10:21

Nechci dělat žádné vlny, ale. Když pomineme to oddělení, tak na driver musí jít alespoň tři dráty. Společné + a DIR a STEP (pulse), které spínají katodu fotodiody optočlenu do nuly. Takže nejdřív si zjisti, jestli deska má galvanické oddělení, nebo pouze úpravuje úroveň signálů mezi strojem a LPT portem. To poznáš podle toho, jestli je spojená zem mezi vstupem a výstupem a jestli jsou tam dvě napájení.
Alespoň podle prvního obrázku se domnívám, že to dvě napájení asi má a tam to máš nějak divně zapojené. Znova podotýkám, že opět podle fotky to vypadá, že modrý 8mi spínač máš SW4,5,6,7 a 8 nahoru, tedy OFF a tím máš nastavených asi 20000 kroků na otáčku - viz tabulka na obalu. Alespoň u mých driverů M542 je OFF nahoru a ON dolu.
Pokud si nejsi jistý, pak vřele doporučuji požádat někoho znalého v okolí, aby tvé zapojení překontroloval.
Uživatelský avatar
BARBY
Příspěvky: 25
Registrován: 17. 9. 2018, 7:37

25. 9. 2018, 6:56

Tak takto to mám zapojený,napájení oddělovací desky mám podle rady z USB
DQ542MA a DB25.JPG
lubbez
Příspěvky: 1090
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

25. 9. 2018, 8:27

Na tom konektoru, co máš +5V propoj +5V a VDD a druhou propojku dej mazi obě GND. Sice to nebudeš mít odělené, ale to nevadí. V té chvíli by to mělo začít fungovat.
Uživatelský avatar
grade065
Příspěvky: 762
Registrován: 9. 1. 2015, 12:45

25. 9. 2018, 8:35

Uplně vyhoď ten ena+ kabel ...když to nepofrčí ai bude problém jinde chtělo ny to změřit jestli z tý desky vůbec něco leze ....když ne bude mrtvá nebo špatný nastavení machu.....kdyby jsi měl cestu kolem prahy nebo horoměřic tak tu mám jednu tu zelenou s tím modrým relátkem která zaručeně funguje...
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
Uživatelský avatar
grade065
Příspěvky: 762
Registrován: 9. 1. 2015, 12:45

25. 9. 2018, 8:46

lubbez píše:
25. 9. 2018, 8:27
Na tom konektoru, co máš +5V propoj +5V a VDD a druhou propojku dej mazi obě GND. Sice to nebudeš mít odělené, ale to nevadí. V té chvíli by to mělo začít fungovat.
Nejsou tam proto ty jumpery u pwr svorkovnice?
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
Uživatelský avatar
BARBY
Příspěvky: 25
Registrován: 17. 9. 2018, 7:37

25. 9. 2018, 9:10

Takže asi takhle?
DQ A DB.JPG
lubbez
Příspěvky: 1090
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

25. 9. 2018, 9:28

Ano
Uživatelský avatar
BARBY
Příspěvky: 25
Registrován: 17. 9. 2018, 7:37

25. 9. 2018, 10:33

Díky
Hned to večer doma voprubuju :)
expertdb
Příspěvky: 530
Registrován: 20. 5. 2011, 7:25
Bydliště: Valašsko

25. 9. 2018, 10:43

Na te desce jsou piny J1 a J2 ,myslím že by měly být propojeny. Aaa probudil jsem se pozdě, kolegové už o tom psali :D .
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
Uživatelský avatar
BARBY
Příspěvky: 25
Registrován: 17. 9. 2018, 7:37

25. 9. 2018, 11:40

I tak díky
Uživatelský avatar
BARBY
Příspěvky: 25
Registrován: 17. 9. 2018, 7:37

26. 9. 2018, 6:34

Tak se nezadařilo.Zapojil jsem vše podle posledního schématu.Motory se ani nehnou.
Zkoušel jsem LPT-port i u jiného PC stejných parametru s XP,ale také nic.LPT-portem v PC to asi nebude.Zbývá snad už jenom špatná dělící deska.Neví někdo jak to ověřit?
Odpovědět

Zpět na „krokové“