Servopohon se chvěje

Odpovědět
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1256
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

1. 6. 2018, 12:13

Již několik měsíců řeším na jednom stroji hlučnost.
Servopohon při zastavení začne někdy ječet jak siréna.
Postupně byl vyměněn motor, servozesilovač, kabely, řídící PC, zdroj....
Problém se vyskytuje náhodně, stačí ale trošku vzít za hřídel a motor se přestane chtěl a je klid. Motor je 3f s resolverem, parametry měnit nemůžu, diagnostika nic nehlásí.
Když mám motor mech. odpojený a tak se v zabržděné poloze někdy lehce chvěje. To zřejmě způsobuje přes několik řemenů a tucet ložisek ječivý zvuk.
Je to normální ale se zastavený motor chtěl?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15675
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

1. 6. 2018, 1:15

Vule v mechanice
Opravit mechaniku nebo zmenit parametry serva
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
chb
Příspěvky: 2115
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

1. 6. 2018, 2:16

jak na to má vliv vůle v mechanice, očekával bych, že se servo dotočí do žádané pozice dle resolveru a tam drží - bez ohledu že stroj díky vůlím v mechanice na pozici ještě nedojel.
Chápal bych že je špatně zpětná vazba a servo se rozkmitá okolo "nuly"
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15675
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

1. 6. 2018, 2:55

Ono predtim tam byla jina setrvacna hmota ted je mezi motorem a tou hmotou vule
Zmenili se parametry takze to ted prekmitava
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
chb
Příspěvky: 2115
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

1. 6. 2018, 3:32

aha ... a je taková situace řešitelná nastavením driveru bez odstranění vůle ? zmenšit hmotu stroje asi nepůjde :-)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1256
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

1. 6. 2018, 4:41

Při poslední opravě jsem motor vyndal a měl v ruce. Občas se mi povedlo nasimulovat stav kdy po zastavení se celkem intenzivně chvěl, ale stačilo nepatrně zatočit hřídelí a chvění zmizelo a zůstal stát jak přibitý.
Servozesilovač nastavit nijak nejde, řízení polohy je přes CAN.
Stroj běží 18 roků na tři směny nikdy podobný problém neměl

Nejhorší je že to třeba týden funguje a pak to půl směny ječí jako siréna. Motor je na 300V a asi 15A a dělá opravdu nepříjemný kraval. Příští týden vyměním ještě některá ložiska nic jiného mi nenapadá.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15675
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

1. 6. 2018, 4:55

jo presne tak se to chova

kdyz je to prez can tak tomu asi parametry nastavuje nadrizeny sys.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 4286
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

1. 6. 2018, 5:01

Není tam nějaký prvek, který dřív působil jako tlumič a teď už nepůsobí?
Jinak napnuté řemeny?
Předtím nějaká převodovka tlumená v oleji, teď olej vytekl, atd.?
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1256
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

1. 6. 2018, 5:29

Co jde po can netuším, parametry motoru nastavuje konfigurační destička s pasivními součástkami. Zesilovač dokáže poslat asi dvacet chybových kódů, ale na nic si nestěžoval.
Ten zvuk se musí někde mechanicky generovat, asi nějaká vůle, ale motor by se přeci neměl chvět.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15675
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

1. 6. 2018, 6:17

Spravne vyladenej by se chvet nemel
Kdyz ma nastavene prilis vysoke zesileni tak chveje
Projevuje se to mnoukanim kvicenim az vylozene vibracemi
Jelikoz se ti pravdepodobne zmenila setrvacna hmota vznikem vule predpokladam ze ted neodpovidaji nastavene konstanty a je to preregulovane
Prekmitava to a to a rezonuje
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 4980
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

1. 6. 2018, 6:22

ten zvuk ti vygeneruje i samotný motor - další komponenty za nímto zesilujií , je to nastavením driveru , moc ostrá pidka - zastavi- překmitne polohu a tak to chce dotáhnout a tím se to dostane do rezonance. měl jsem podobný problém na jedné debilní navíječce někdo tam naladil servo se zadřenou rolnou na napínání řemenu a když jsme daly nový ložiska a rolnu a řemen tak to přesně tohle dělalo. nakonec se na prasáka přešponoval řemen a je klyd.
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1256
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

12. 6. 2018, 9:32

Tak problém asi vyřešen.
Byly vyměněny napínací kladky řemenů. Servomotor se po zastavení někdy chvěje, ale zvukové efekty zmizely. Snad to dá nějaký čas pokoj.
Odpovědět

Zpět na „servomotory“