Dvouobrátkový motor s měničem

Odpovědět
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 528
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2018, 10:12

Pánové a dámy,

Jsou i dvourychlostní motory na 3x230V, nebo jen 400V? Kdyby to tak šlo, mohl bych mít
p nějaký vačkový přepínač, který mi přepína U1 V1 W1 a U2 V2 W2 a tím pádem můžu to celé připojit na měnič? Jen by chtělo mít 2 různé nastavení pro 1 a 2.

Jak se to normálně řeší?

Díky
Naposledy upravil(a) Mrosconi dne 25. 10. 2018, 10:56, celkem upraveno 1 x.
almac
Příspěvky: 459
Registrován: 28. 5. 2015, 6:35
Bydliště: Liberec

25. 10. 2018, 10:44

Dvouotackovy notor
týdenní nebo kvartální alkoholik :D
SN 20, SM 16 B, FN 25
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 528
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2018, 10:53

Celoživotní 🤣

...nicméně koukám, že všechny motory mají 400V, takže to nic neřeší. Nebo existují nějaké na 230V? Díky
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1292
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

25. 10. 2018, 11:05

Když tam dáš měnič tak snad nepotřebuješ přepínat vinutí.
Nebo jsem to nepochopil co potřebuješ.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4646
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2018, 11:55

picom píše:
25. 10. 2018, 11:05
Když tam dáš měnič tak snad nepotřebuješ přepínat vinutí.
Nebo jsem to nepochopil co potřebuješ.
Dvojnásobnej krouťák při připřepnutí na dvojnásobnej počet cívek tak že by mu to dost pomohlo od nejnižších otáček.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15925
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2018, 12:16

Co to mit trvale v tomhle rezimu a zvednout kmitocet na 100Hz
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 528
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2018, 6:57

Moje představa byla taková, že kdybych měl motor 2/4 poly, tak na první rychlost mám 1400ot a 20Nm a na druhý 2800 a 10Nm. Měničem pak řeším dejme tomu 5 až 50Hz na 4 polovem vinutí a třeba 50 až 100Hz na druhé rychlosti. Tím bych měl mít 140 až 1400ot. při 20Nm a na dvojku 2800 až 5600ot. Při 10Nm.

Jenže jak koukám, tak ty motory mají omezení na 400V, takže je na D230V asi nepřipojím, takže je to pase. Navíc otáčky asi nebudou max 6000 jako u 2 pólové verzi ale spíše 4500, což odpovídá 4 pólovým motorům Siemens.

Důvod byl prostý. Vyhnout se přehazování převodu.

Máme nějakou alternativu v servomotorech? Nějaký konkrétní set, který by uměl i zavitovat M12 a zároveň se roztočil na třeba 6000ot. Dal bych tam převod do rychlá 1:1,5 takže bych měl potřebných 9000.

Pokud ne tak bych šel do 4 pólového 1400 s 20Nm a zprevoduji 1:2. Dole bych měl při 5Hz 10Nm, což není moc, ale na většinu věcí mi to stačí.

Jen jedna věc. Teď mám 1,5kW 2910ot. a 4.9Nn a převod 2:1. Teoreticky tedy 9,8Nm prý při všech otáčkách až do 50Hz. Při vrtání vrtákem 16mm se mne motor zastavil. Maximální proud mám 5,5A no a ten se překročil, tak to měnič po přetížení zastavil. Přijde mi, že tam nemám 10Nm. Dle parametrů vrtání jsem vypočítal 4Nm, takže někde něco nehraje. S mám jen skalární měnič té nejlevnější konstrukce. Možná se vektorový bude chovat jinak. Možná i z toho motoru dostanu pak více.
Časem bych chtěl i to automatické zavitovat, tak mne zajímá to servo. Co by jste doporučila a Jana by mohla být cena?

Díky
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 2767
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

25. 10. 2018, 8:15

Vydrž na vánoční sraz, tam už bude Luboš místní specialista na motory všeho druhu. Ten ti poskytne odpovědi na možné i nemožné.
RaS
Příspěvky: 7784
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

25. 10. 2018, 8:28

to je jednoduchá vše se odvíjí od množství peněz co do toho chceš dát, když budeš kupovat vřetenový servomotor s měničem tak začneš někde od 30ti spíš 50ti a hlavně minimum starších oproti asynchronákům které se válejí všude..
takže jaký máš rozpočet?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 528
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2018, 9:19

Já počítal právě s asynchronem kolem 3kW, tedy max co umí 230V. Motor kolem 6tis, měnič kolem 10tis, chlazení 3tis.

Já jen když tak Robokop tkací ty serva kde se dá...
Zavitovat můžu i s hlavou bez změny otáček 😁
Odpovědět

Zpět na „servomotory“