ALARM - kde a jak ho zapojit?

Odpovědět
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 618
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

25. 4. 2019, 12:18

Hezký den,

jak a kde mám zapojit alarmy z driveru, když používám obyčejnou oddělovací desku z CNCshopu nebo polskou SSK-MB2?
Na té polské mám HomeXYZ, 5V+, GND a HMA+ a HMA-. Ty HMA jsou konfigurovatelné na PNP nebo NPN. Mám 4 drivery a volný HMA vstup. Pokud jsem to dobře pochopil, tak HMA+ spojím s +5V a tento drátek připojím na driveru do ALARM+. Z mínusu půjdu na GND na desce. Tímto mám jeden driver. Ostatní asi do HomeXYZ.
A teď Mach. Ve ESS aktivuji pin15 jako vstup HMA. V Machu jej pak vidím ale co dál? Musím aktivovat motor4 abych mohl mít jako limit pro osu A, tedy moje alarmy? Nebo jak se to dělá? Má někdo nějaké zkušenosti?

Driver je tady: file:///C:/Users/Marian%20Mrozek/Desktop/Specyfikacja%20ES-DH2306%20-%20www.EBMiA.pl.pdf

Deska tedy: https://www.ebmia.pl/plyta-glowna-stero ... 42777.html

Díky
Mex
Příspěvky: 5647
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

25. 4. 2019, 3:23

Teda ta polská "oddělovací deska" je snad to neošizenější, co si snad vůbec lze představit. Pokud tam nejsou nějaké součástky zespodu desky, tak je to snad ještě horší než polské hovězí.

Pokud alarmy na tvých driverech jsou typu open-drain a nikoli push-pull (což je pravděpodobné), tak je můžeš všechny připojit na jeden vstup.
Pokud zapojíš alarmy jako PNP, tak na své oddělovací desce pohlídej, na jaká napětí na vstupu je dělaná. Jinak budeš muset doplnit sériový odpor.

Tohle, jak si popsal to zapojení, zřejmě není správně.
Mrosconi píše:
25. 4. 2019, 12:18
Pokud jsem to dobře pochopil, tak HMA+ spojím s +5V a tento drátek připojím na driveru do ALARM+. Z mínusu půjdu na GND na desce.
Mach sice neznám, ale podle mě to budeš číst jako běžný vstup, žádnou virtuální osu kvůli tomu nemusíš vytvářet.

Jinak je pěkné, že jsi nám ukázal, kde na svém pořítači máš uložený ten soubor. ;-)
Mrosconi píše:
25. 4. 2019, 12:18
Driver je tady: file:///C:/Users/Marian%20Mrozek/Desktop/Specyfikacja%20ES-DH2306%20-%20www.EBMiA.pl.pdf
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 618
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

25. 4. 2019, 7:08

joj, tož to nechápu jak se to tam dostalo, když jsem to našel na webu.

Bylo mi řečeno, že mám Alarm+ z 1. driveru propojit s Alarmem- druhého a tak dále. Z Alarm- posledního driveru jdu na HMA+ a z GND na desce mám jít na Alerm- prvního driveru.
Tak jsem to tak propojil, ale nic se neděje. V CNCshopu mi pro změnu řekli, že můžu každý driver připojit do jednoho home vstupu. Na té dese je ale pro změnu 12V+. Tak nevím, musím to vyzkoušet. To sériové spojení mi nefungovalo.
Mex
Příspěvky: 5647
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

25. 4. 2019, 7:57

Jestli chceš konkrétní radu, musíš dodat konkrétní podklady.
Tady popis toho signálu Alarm (datasheet driveru nebo jeho část s popisem a informaci, jak to máš nastavené), a informaci o desce, na kterou to připojuješ (opět datasheet nebo jeho část s popisem). Ideálně doplnit třeba ručně namalovaným obrázkem jak si to představuješ.

Podklady typu "připojím to na desku A nebo B, možná PNP nebo NPN, a možná třeba taky bezdrátově atd." rozhodně nejsou to, co by vedlo k cíli.
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 618
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2019, 8:59

Manuál ke driveru je zde:
http://www.cncshop.cz/PDF/ES/ES-DH2306d_V1.2.pdf
Manuál k desce je zde:
https://www.ebmia.pl/pliki/dodatkowe/in ... SK-MB2.pdf
https://www.ebmia.pl/pliki/dodatkowe/In ... 602298.pdf

Podle videa je možné home A zapojit jako PNP nebo NPN. Když propojím HMA+ s 12V+ dostanu PNP vstup. Když propojím HMA- a GND dostanu NPN vstup.
Pak je tam ještě EMGR pro nouzové spínače. Je to tedy na stejném pinu co E-stop. Možná bych to měl připojit na něj?

Jak to máte propojené a jaké desky eventuálně používáte?

Díky
chb
Příspěvky: 2467
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

1. 5. 2019, 10:58

fascinuje mne tvoje vytrvalost v prošlapávání slepých uliček :-)
nicméně ESS máš a peníze také, tak si kup tuto desku (stojí asi jako ESS) - ESS se položí přímo na ni a vše pak vyřeší jediné napájení 24V

a nabízí 7 rele výstupů a 18 vstupů, umí v základu 0-5V nebo 0-10V na měnič ...

jo stojí peníze, ale pak už mimo driverů na serva či krokáče potřebuješ jen dráty na propojení. Navíc to má 24V logiku - tedy přímo napojitelné na běžné indukční koncáky a podobně

https://allcnc4you.wordpress.com/2012/1 ... cm126-ess/

a sem jsem kdysi nahrál návod k desce
viewtopic.php?f=24&t=26202
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Mex
Příspěvky: 5647
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

1. 5. 2019, 3:35

Pro výstupy Alarm bych použil HomeA.
Zapojil bych výstupy Alarmů jako NPN na 12V.
Výstupy jsou Open Collector, takže se dají dát všechny na jeden vstup.

- HomeA+ na +12V na oddělovací desce
- ALM+ na HomeA- (na všech driverech dohromady)
- ALM- na GND na oddělovací desce (na všech driverech dohromady)

Pokud chceš zvýšit odolnost proti rušení, tak přidej odpor 470R nebo 1k mezi vstupy HomaA+ a HomeA-.

Odpor 1k na vstupu optronu pro HomeA se mi zdá dost velký. Tak bych napřed ověřil, jestli je tam opravdu takový odpor, jestli schema sedí s reálnou deskou.
Připoj HomaA+ na +12V, na HomeA- připoj multimetr na proudovém rozsahu 200mA, druhý vývod multimetru na GND. Pokud tam poteče něco kolem 11mA, tak je to OK. Pokud to bude něco výrazně jiného, tak to bude chtít poladit.

Slabina daného zapojení - nepoznáš utržený nebo nezapojený drát Alarm. Ale to plyne z toho, že máš jen 1 vstup. Pokud by se Alarm dal naprogramovat tak, že by byl v klidu sepnutý a při chybě by rozepnul, pak by se daly dát Alarmy do série a pak bys to poznal. Ale to je třeba pořádně přečíst datasheet, jestli se to tak dá nakonfigurovat. Je tam taková podivná věta "The active impedance od alarm signal is software configurable", což by se dalo chápat i tak, že se to dá přepnout na režim NC.
Pokud ano, tak pak zapoj ALM+ na 1. driveru na HomaA-, ALM- na ALM+ na 2. driveru, ..., a ALM- posledního driveru pak na GNC na oddělovací desce. Pak zase nepoznáš zkrat v kabeláži, ale ten je méně pravděpodobný než utržený drát.

EDIT: Napsal jsem blbost. Ten odpor 470R nebo 1k je v pořádku, ale kvůli zapojení té desky to nepůjde udělat takhle zvenku. On musí být přímo mezi katodou a anodou optronu. Ale tady je tam ještě zapojený ten sériový odpor. Tak pokud bys tam ten odpor pro zvýšení imunity chtěl zapojit, tak si kup SMD odpor v pouzdře 0805 a přiletuj ho zaspodu přímo mezi nohy toho optronu. Odpory proklatě podražily, tak se připrav, že bude stát aspoň korunu nebo dokonce dvě.
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 618
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

2. 5. 2019, 3:24

Tyyybrďo, Mexi díky!

...budu muset nějaké rychlé školení z Elektroniky:)
Prodejce doporučoval propojit všechny drivery do série a pak přenastavit drivery, ale něco jsem asi nepochopil, protože mi to nefungovalo. Mám ještě druhou desku SSK-MB2 a tak bych mohl jednotlivé alarmy dát do samostatných "houmů". Jenže tam je 12V a tak jsem to ještě ani nezkoušel. Obecně v tom dosti plavu, takže budu muset od začátku.

Díky
Mex
Příspěvky: 5647
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

2. 5. 2019, 3:33

V té dokumentaci, co jsi posílal, není popsané, jak se nastavuje chování signálu Alarm.
Zkus vlézt do příslušného menu v setupu a hledej možnost nastavení "NC" (Normaly Closed) nebo něco podobného. Prostě aby v klidu byl výstup sepnutý a v případě poruchy se rozepnul. Případně sem postni screenshot.
Pokud to jde a najdeš to, tak rozhodně použij sériové řazení Alarmů. Abys nedopadl jako Boeing se svým MCAS. I když to asi nehrozí, Ty předpokládám nejseš černoch.

Takhle:
Alarm.jpg
Odpovědět

Zpět na „servomotory“