Servo na pohon vřetena

Odpovědět
Peopas
Příspěvky: 21
Registrován: 4. 11. 2009, 8:40

21. 10. 2019, 7:42

Ahoj
Žádám Vás o pomoc při zapojení serva na pohon vřetena.Mám vřeteno s dutinou er25 a chtěl bych točit 10 000 ot/min max. Převod ozubeným řemenem.K pohonu bych chtěl použít toto servo https://mall.industry.siemens.com/mall/ ... 2AF71-1UA0
Sháním k němu vhodný driver, šel by použít tento?https://mall.industry.siemens.com/mall/ ... 00AA000AA0
Zatím chci jen řídit otáčky,ale později bych chtěl frézku osadit servy a hodilo by se mi řídit i servo na vřeteno.
Jsem laik, není mi tedy jasné,co se musí ještě k driveru připojit,abych mohl zmíněné servo řídit potenciometrem a nemusel to mít celé připojené přes PC.Hodil by se mi i nějaký plánek,pro pochopení celého zapojení sestavy.Ve vyhledávání jsem našel odborné odpovědi,ale stále mi to není jasné.Jde driver "nastavit" bez připojení k PC,nebo k nastaveni parametrů musí být i nějaký program?
Děkuji za Vaše názory a odpověďi
RaS
Příspěvky: 7980
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

21. 10. 2019, 7:57

budeš to převodovat do rychla? jinak totiž ten motor 10000ot nedá.. dá tak 6-7000ot max..
když to budeš převodovat nastávají jisté komplikace s enkodérem je potřeba doplnit další snímání přímo vřetene pokud bys chtěl třeba synchronně závitovat
to servo už máš a nebo ho hodláš kupovat? již jsi viděl cenu za ten set? jakmile ji uvidíš tak pravděpodobně zvolíš jinou cestu.. :D
většina driverů lze nastavovat nepohodlně z klávesnice driveru (má-li ji mnohdy za příplatek) a nebo pohodlně z pc (má-li ovládací program - mnohdy za příplatek :D )
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Peopas
Příspěvky: 21
Registrován: 4. 11. 2009, 8:40

22. 10. 2019, 8:32

Ano převod 3:1. Servo mohu koupit za slušné peníze,starší.Ten přídavný kodér je kvůli "vůli" v převodu ozub. řemenem? Takže potenciometr bude stačit napojit k bedně driveru, podobně jako například k frekvenčnímu měniči pro střídavé motory a tím volit otáčky,nebo v sestavě servo-driver musí být zapojeno ještě něco dalšího?
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1307
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

22. 10. 2019, 9:01

Mozes pouzit potensiometer ak driver moze pracovat aj analogovo. Niektrore drivery napr. od omronu to neumoznuju. Robil som si zavitorez a tam som to riesil s potenciometrom.
viewtopic.php?f=15&t=31889
Mimochodom, nemozem najst na nete manual k tomu driveru.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Mex
Příspěvky: 6160
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

22. 10. 2019, 2:17

Pokud chceš to servo použít jen v rychlostním režimu a nikoli k polohování (což asi chceš, protože to míníš řídit potenciometrem), tak zvaž použijí frekvenčního měniče místo driveru serva.
Píšeš, že máš levné servo. Ale driver zřejmě budeš kupovat za běžnou cenu. Tak pak by ten měnič mohl vyjít poměrně výrazně levněji.
Samozřejmě to chce měnič, který umí synchronní motory. Některé to zvládají i bez zpětně vazby, jen ta regulace funguje dobře až od nějakých otáček výš (řekněme tak od 300 RPM).
Peopas
Příspěvky: 21
Registrován: 4. 11. 2009, 8:40

23. 10. 2019, 8:27

A jaký typ frekvenčního měniče mám tedy shánět?Tady je datasheet toho driveru
https://cdn.kempstoncontrols.com/files/ ... 0-0AA0.pdf
Mex
Příspěvky: 6160
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

23. 10. 2019, 8:50

Ten motor má resolver, ale tenhle driver umí jenom enkodéry (inkrementální nebo SSI).

Kdyby všechno fungovalo se vším, to by byl život moc jednoduchej.
Dawe
Příspěvky: 375
Registrován: 8. 10. 2013, 6:18

29. 10. 2019, 10:18

Ten driver by mel umet i Drive-Cliq. Motor taky (tedy pokud pujde opravdu o dash xxx-1UA0). Proc by to nemelo fungovat, unika mi neco?
3osa DIY frezka
TOS S28
5osa SkyfireCNC SVM2VMC
Prusa Mk3+MMU2
Markforged Mark2
Odpovědět

Zpět na „servomotory“