ASIST

prestavba na cnc
atlan
Příspěvky: 1469
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

3. 9. 2018, 9:46

Tak neviem ja ten prackovy motor tiez brzdim ss napatim a skratom rotora.
Tym padom viem regulovat silu brzdenia.
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1810
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

3. 9. 2018, 10:21

Pavka píše:
31. 8. 2018, 1:52
Já to brzdím tak, že po odpojení napájejí připojím 35V stejnosměrných. A to stejnosměrné napětí ještě spínám časovým spínačem, aby po zastavení motoru zbytečně netekl proud motorem.
Díky :idea:
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 2700
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

4. 9. 2018, 7:26

packa píše:
3. 9. 2018, 12:46
Zdenek Valter píše:
3. 9. 2018, 11:24
No pak bych řekl, že tam nemáš seriový motor ;-)
a jakej by tam tedy měl být ? je to na 100% seriový motor . 20 let motory vyrábím . :wink:
Nevím co tam máš za motor, ale pokud to brzdí do odporu, musí to mít nějaké buzení.
Jinak to přeci brzdit nemůže! Nebo to chápu blbě?
No a jestli máš pračkový motor tak si to vyzkoušej, jestli ho zabrzdíš tak jak říkáš. ;-)
V současné době hobbík - obráběč teoretik - strojní park je zatím zakonzervován
atlan
Příspěvky: 1469
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

4. 9. 2018, 12:32

Do skratu ide brzdit len motor s cudzim budenim alebo magnetmi.
Seriovy motor musi mat skratovany rotor a privedene jednosmerne napatie (v podstate staci aj kondik 10uF s odporom nabity na sietove napatie) u prackoveho.

Klasicky 3f s kotvou na kratko je to iste ide zabrzdit privedenim jednosmerneho napatia na stator (rotor je z principu skratovany)
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 2700
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

4. 9. 2018, 2:27

atlan píše:
4. 9. 2018, 12:32
Do skratu ide brzdit len motor s cudzim budenim alebo magnetmi.
Seriovy motor musi mat skratovany rotor a privedene jednosmerne napatie (v podstate staci aj kondik 10uF s odporom nabity na sietove napatie) u prackoveho.

Klasicky 3f s kotvou na kratko je to iste ide zabrzdit privedenim jednosmerneho napatia na stator (rotor je z principu skratovany)
To je přesně napsáno.
V současné době hobbík - obráběč teoretik - strojní park je zatím zakonzervován
Kinaj
Příspěvky: 34
Registrován: 28. 11. 2015, 11:33
Bydliště: Karviná

4. 9. 2018, 5:32

Když už je tu tolik elektrikářů, tak se taky na něco zeptám. Rozebral jsem to pákové ovládáni od servomotoru a chci se zeptat, jestli můžu to čidlo s tím protilehlým magnetem nahradit klasickým potenciometrem viz foto?
20180903_211633.jpg
20180903_214557.jpg
20180903_214612.jpg
Uživatelský avatar
Pavka
Příspěvky: 898
Registrován: 10. 3. 2008, 8:40
Bydliště: Ronov

4. 9. 2018, 5:54

V podstatě lze to nahratit. Změř napětí mezi + a - bývá tam cca 5V. Pak změř napětí mezi - a out v jedné poloze min. a pak v druhé max.
Pak si vem potenciometr třeba 5k/N a pomoci dvou odporů udělej napěťový dělič viz obrázek. R2 bude potenciometr a na jeho běžci bude požadované napětí v daném rozsahu co naměříš.
https://user.unob.cz/zaplatilek/zel/Tem ... /Obr15.jpg
Kinaj
Příspěvky: 34
Registrován: 28. 11. 2015, 11:33
Bydliště: Karviná

4. 9. 2018, 6:09

Díky jdu měřit :D
Odpovědět

Zpět na „frézky proma“