Proma FP-25V Slava

prestavba na cnc
lubbez
Příspěvky: 1241
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

22. 7. 2019, 7:13

Technická! Změnou trapézu na kuličkáč přijdeš o samosvornost a tedy i o možnost ručního obrábění. :-)
Slava A123
Příspěvky: 148
Registrován: 15. 1. 2012, 7:38
Bydliště: Úholičky Praha západ

22. 7. 2019, 4:00

Technická poznámka je dobrá, na to jsem nepomyslel.

Tak mně napadá jiná otázka proč po internetu je spousta přestaveb kde původní
kličky zachovají.

A technická, úplně nový tr. šroub a matice má v určité vzdáleností vůli.
Dá s tím něco udělat, jde koupit tr, šroub bez vůle a od koho.
Mex
Příspěvky: 5799
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

22. 7. 2019, 4:03

Slava A123 píše:
22. 7. 2019, 4:00
Tak mně napadá jiná otázka proč po internetu je spousta přestaveb kde původní
kličky zachovají.
Kličky utáhneš, aby měly dostatečný odpor?
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5908
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2019, 4:08

lubbez píše:
22. 7. 2019, 7:13
Technická! Změnou trapézu na kuličkáč přijdeš o samosvornost a tedy i o možnost ručního obrábění. :-)
Ano ,proto použiješ primitivní třecí brzdu kde si třeba pružnou podložkou nastavíš odpor
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
chb
Příspěvky: 2489
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

22. 7. 2019, 8:12

trapez nebývá broušený a tedy bezvůlový jistě nebude. Však proto obdobně jako na soustruhu se s ním nejlépe obrábí jedním směrem a to nesousledně (pak vůle nehraje roli)
Kuličkový šroub není samosvorný - dává se na CNC stroje, kde s tím hýbe a současně i drží nějaký pohon - KM nebo servo.
Brzdící podložka bude fajn u ručního pohonu, ale KM s tím pak asi nehne.
Osadit KM, který to bude držet aby se to samo neprotočilo a chtít s tím točit současně kličkou je blbost.
Má to spousta konstrukcí na webu, také jsem to tak měl - ale fyziku se mi okecat nějak nepodařilo, čím víc točíš, tím víc se pereš s KM ... a kličky šly do bedny.
Jo, na webu je spousta čínských gravírek - kde to má KM a kličku, to jsou ale slabounké motory, které FP25ku neutáhnou.

... ale jako vždy, vymýšlíme zde už vymyšlené :-)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5908
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2019, 8:19

Tak to udělat složitější a použít krokáče s brzdou co Číňan prodává :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex
Příspěvky: 5799
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

22. 7. 2019, 10:14

Točit rukama proti krokáčům není šikovné. To si říkáš o průser (krokáč pracuje v generátorovém režimu). Pak jedině nějakým relátkem krokáče předem odpojit.
Pokud bys to potřeboval provozovat oboje, tak by to chtělo nějaký systém, kdy by se vylučovaly navzájem. Tak buď 2 spojky, nebo kličky i krokáč udělat jako nějaký "modul", a při práci by se pak na stroj přicvakl jeden nebo druhý modul.

Třeba někdo už vymyslel a vymodeloval nějakou jednoduchou spojku, jejíž tělo by se vytisklo na 3D. Nemusela by být třecí, ale prostě by do zapadly nějaký čepy do děr. Řadilo by se zásadně za klidu. Pro takové relativně malé síly a otáčky by možná to plastově tělo ani nevadilo.
Slava A123
Příspěvky: 148
Registrován: 15. 1. 2012, 7:38
Bydliště: Úholičky Praha západ

22. 7. 2019, 11:24

Děkuji za odpovědi.
Točit kličkou proti motoru je blbost, motor generuje proud do driveru.
Spojka rozpínací je určité řešení, mám pocit že technicky neproveditelné v této velikosti.
Jednoduší mně přijde odpojovat motory od driveru.
Problém celého projektu je že za mně komplet CNC.
Za otce 75let jen elektro posuv ať nemusí točit kličkou.
Pořad ho baví něco dělat, a tím ho udržuji v kondici než aby jen sedel a koukal na TV.
Slava A123
Příspěvky: 148
Registrován: 15. 1. 2012, 7:38
Bydliště: Úholičky Praha západ

22. 7. 2019, 11:28

Jinak původní otázka měla znít: kdo prodává kvalitní Tr. šrouby s minimální vůlí.
atlan
Příspěvky: 1699
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

24. 7. 2019, 7:17

Ved predavaju ele. enkodery len priojit s ele. krokaca m mozes rucne ovladat.
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 633
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

24. 7. 2019, 9:02

Mám na stejný frézce na X a Y krokáče, původní trapézové šrouby, kličky a není s tím problém. Kličky používám k přesnému nastavení polohy (najetí nebo dojetí na míru), motory dodávaj do driverů proud a těm je to fuk. Už nějaký 3 roky. Drivery jsou M542, KM 4 Nm. Takže bych to nedramatizoval.
Odpovědět

Zpět na „frézky proma“