osa A

prestavba na cnc
potraviny
Příspěvky: 1958
Registrován: 17. 9. 2009, 10:05
Bydliště: Most
Kontaktovat uživatele:

10. 4. 2013, 6:06

Potřebuji vyřešit větší tuhost vřetene osy A při zastavení. Přesto, že je tam převod z KM, přesto se při záběru frézy osa pohne, zjistil jsem to při větších průměrech. V převodu vůle není, pohne se tím tlakem KM. Napadlo mě nějaké manuální zafixování, nebo něco jako mag.brzda aby byla v době zastavení KM v činnosti.
Tím že to má v ose vibrace tupí se tím rychle nástroj. :? ale fakt rychle.
Přílohy
osa A.jpg
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5348
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

10. 4. 2013, 6:50

takže dojde ke ztrátě ( přeskoku )kroku?? nebo jej to jen lehce napruží??
co použít nějaký segment jako je pakna brzd a pneumatický válec ? nebo opravdu talířovou brzdu
potraviny
Příspěvky: 1958
Registrován: 17. 9. 2009, 10:05
Bydliště: Most
Kontaktovat uživatele:

10. 4. 2013, 7:57

Jó, jen to zapruží. Přemýšlím o výrobě něco jako proříznutá objímka kolem vřetene, něco jako držák vřetene co se tu taky řešilo. Prostě by to bylo volné, nějaká ta desetina a zafixovalo by se to dotažením šroubu, takže by se to obepnulo dokola po celé ploše, zhruba.
RaS
Příspěvky: 7960
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

11. 4. 2013, 4:14

já měl rozebranej obdobnej profesionální stůl a tam to bylo řešené pneumaticky, na výstupní hřídeli byl navlečenej tenkostěnej váleček, se stěnou několik desetin, v druhém masivním válci se závitem pro přívod vzduchu a tím vzduchem se ten váleček nafoukl a roztáhl a ani za boha jsi s tím nehnul drželo to jen třením.. celkem jednoduchej mechanismus.. ale musel bys vypínat a zapínat vzduch
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Kvako1
Sponzor fora
Příspěvky: 1694
Registrován: 5. 4. 2011, 7:29
Bydliště: Praha, Čadca

11. 4. 2013, 10:32

ja řešil nedávno zamykání na nožovku. chci se právě vyhnout tomu vzduchu. našel jsem takovehle magnety, jsou tam ruzne koukni
http://www.conrad.cz/magnet-intertec-it ... vy.k502673" onclick="window.open(this.href);return false;
tobě by možná stačilo dát tam něco jako kotoučovou brzdu a zatahnout ji tím valečkem přez nějaký kontakt který by ti řídil mach.
ber to jenom jako typ :)
ja mam jinak na 4 ose šnek a tam je to bezproblému. škoda že jsi to neřešil šnekem hned.
potraviny
Příspěvky: 1958
Registrován: 17. 9. 2009, 10:05
Bydliště: Most
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2013, 6:44

Ten magnet vypadá zajímavě, :D
jinak na tu převodovku taky možná přijde řada. Navíc by se dal ten šnek pěkně vymezit posunem KM. Jen vymyslet jak udělat, nebo kde sehnat ten šnek.převod.
sidonie
Příspěvky: 1019
Registrován: 18. 12. 2009, 11:18
Bydliště: Vranová Lhota

12. 4. 2013, 6:48

Navštiv nějakou prodejnu s náhradními díly na kola a poptej se po kotoučové brzdě. Myslím, že by to mělo stačit, navíc pokud by jsi chtěl, jde přes elektromagnet poté ovládat lanko/táhlo brzdy ze systému.

http://www.bike-eshop.cz/kotoucove-brzd ... uc-sm-rt50" onclick="window.open(this.href);return false;

Věřím tomu, že se zde na výrobě šneku jistě domluvíš, vymezení vůle posunem motoru jde pouze jedním směrem a to asi stačit nebude, myslím že se většinou dělá dělené šnekové kolo, kde posunem můžeš dosáhnout téměř ideálního vymezení vůlí.
Kvako1
Sponzor fora
Příspěvky: 1694
Registrován: 5. 4. 2011, 7:29
Bydliště: Praha, Čadca

12. 4. 2013, 8:47

ten šnek co mam ja ma 36 zubu to vedší kolo a pruměr 57mm
zrovna se budou v práci zas rušit nějaké pohony. pokud na to nespěcháš sehnal bych ti jednu převodovku. zaleží ale jak to chceš velké..
jsou 20 let staré ale spínají tak 20 x za rok na par vteřin vevnitř jsou jak nove. vevnitř jsou dva šnekové převody.
fotky jsou tady
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=3&t=11134" onclick="window.open(this.href);return false;
jinak ty magnety jsou i silnější a dělají to různé firmy, dal jsem to tam jenom jako příklad.
potraviny
Příspěvky: 1958
Registrován: 17. 9. 2009, 10:05
Bydliště: Most
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2013, 12:28

Ten brzkový třmen taky není k zahození :D bylo by to vcelku rychle a nemusel bych ani kuchat tu stávající převodovku. Je to fakt dobrý nápad :D
Jinak na ten šnek se taky podívám zda by to tam šlo.
potraviny
Příspěvky: 1958
Registrován: 17. 9. 2009, 10:05
Bydliště: Most
Kontaktovat uživatele:

14. 4. 2013, 10:22

Než dokoupím ten brzdový třmen a všechny komponenty, zatím tvořím takovou objímku na samotné vřeteno. Je to zatím nedodělané. Dotahovat to budu zatím šroubem M6, třeba se to osvědčí.
Přílohy
Fotografie0267.jpg
Kvako1
Sponzor fora
Příspěvky: 1694
Registrován: 5. 4. 2011, 7:29
Bydliště: Praha, Čadca

14. 4. 2013, 11:40

určitě jo , takhle funguji brzdy na jeřábech :wink:
jseš šikovnej škoda by bylo te krásne děličky znova ji předělávat.
ta objímka by stačila i tenčí,podle obrazku to vypada dost masivně. bude potřeba asi velká sila na stahovaní. mechanicky je to jedno ale pokud tam budeš davat nějakou elektriku tak bude mět co dělat...
potraviny
Příspěvky: 1958
Registrován: 17. 9. 2009, 10:05
Bydliště: Most
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2013, 6:11

Tak jsem to dal už dohromady. Vůle obruče kolem vřetene je 0,1mm a dotažením šroubu M6 stačí pouze čtvrt otáčky a drží jako prase.
Přílohy
Fotografie0276.jpg
Fotografie0277.jpg
Kvako1
Sponzor fora
Příspěvky: 1694
Registrován: 5. 4. 2011, 7:29
Bydliště: Praha, Čadca

22. 4. 2013, 6:26

jak stím planuješ dělat při obrabění? to budeš pokaždé povolovat ? to motorizování děličky pak stráci smysl... neplánuješ nějaký ten magnet nebo něco ? přece nebudeš pokaždé zastavovat mašinu při každém otočení.. :wink: jinak pěkné...
potraviny
Příspěvky: 1958
Registrován: 17. 9. 2009, 10:05
Bydliště: Most
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2013, 8:25

Jó, až přijdu jak ovládat tento nagnet
http://www.conrad.cz/magnet-intertec-it ... vy.k502673" onclick="window.open(this.href);return false;
tak aby vypínal pomocí machu při otáčení tak ho tam narvu.
RaS
Příspěvky: 7960
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

22. 4. 2013, 8:37

a už jsi to zkoušel bez machu jestli těch 7w má dost velkou sílu na to aby to udrželo?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „frézky proma“