Osazení ASIST frézky KM

prestavba na cnc
potraviny
Příspěvky: 1958
Registrován: 17. 9. 2009, 10:05
Bydliště: Most
Kontaktovat uživatele:

22. 3. 2011, 7:36

Tak teď s tou frézkou jsem zase tam kde jsem nechtěl být. (ohledně brždění těch motorů) Frézku chci předělat na CNC pro občasné použití složitějších tvarů, které ručně neudělám. Zároveň chci používat nadále kličky pro jednoduché obroky, ale sundavat řemínky se mi zase nechce. Ve finále to chci mít celé zakryté plexi a navíc k motoru u osy "Y" který bude ze zadu bude tak blbej přístup, že mi to připadá až nemožný sundavat řemínek.
Při použití CNC chci načmárnutý obrobek v Inventoru převést do *.dxf a Machem vyfrézovat. PC s LPT mám od frézky jen kousek, takže vidím Monitor i frézku skoro jedním pohledem. Toď vše k mé problematice, asi jsem viděl vše moc jednoduše.
sidonie
Příspěvky: 1019
Registrován: 18. 12. 2009, 11:18
Bydliště: Vranová Lhota

22. 3. 2011, 7:49

Jednoduchý to je, prostě budeš dělat na CNC i ty jednoduchý věci a kličky brzo hodíš do šuplíku.
Nechci ti do toho moc kecat, ale na mach bych hodil bobek, možná pro začátek a nějaký seznámení s CNC je to dobrý, ale pokud pro mach nemáš perfektně nachystaný PC, tak blbne. Ty budeš PC používat na všechno, takže úprava pro mach nehrozí, ostatní věci by ti pak nešli.
Pokud hodláš zůstat u widlí šáhni po tom gravosu, při frézování můžeš v inventoru nebo v jiném programu klidně dělat bez obav, že se ti mašina kousne a vyplivne zmetek. Ve finále bys mohl zjistit, že než vyfrézuje mašina první díl, tak máš nachystaný program na díl druhý, vyměníš ve svěráku polotovar, nahraješ program, spustíš a můžeš chystat zase něco jinýho. :D Produktivita jako blázen :D
RaS
Příspěvky: 7960
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

22. 3. 2011, 7:53

osobně si myslím že až budeš mít motory tak na kličky nešáhneš.. :D
mimochodem někdo dělal jednoduché zařízení na generování kroků kde jsi měl jen šipky jednotlivých os a bylo to nezávislé na pc.. pokud je jediný důvod nepouštět pc kvůli každé kravině.. tak by to šlo použít..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
sidonie
Příspěvky: 1019
Registrován: 18. 12. 2009, 11:18
Bydliště: Vranová Lhota

22. 3. 2011, 8:00

Zapomněl jsem ti napsat to nejdůležitější, pokud bys chtěl, v armotu se přepneš do ručního řízení a posuvníkem si nastavíš rychlost jakou chceš frézovat, pak klikneš na kontinuální posuv a šipkama na klávesnici jezdíš X a Y, page up je Z nahoru a page down Z dolů. Klidně za jízdy posuvu, když zjistíš, že jsi to neodhadnul, tak posuv snížíš nebo zvýšíš. Potřebuješ odkrokovat rozměr? Přepneš na krokování po mm nebo jen desetině a jedno kliknutí myši nebo klávesy provede posun o nastavený krok. Nechceš se s tím počítat? Kup si z aukra http://aukro.cz/cnc-digitalni-odecet-pr ... 92826.html" onclick="window.open(this.href);return false; tenhle panel pro tři osy, nebo klidně pro čtyři, dělá i pro pět os, prodrátuješ panel paralerně k motorům a displei reaguje na signály step/dir jako motor, prostě počítá za tebe kde bys měl být. Není to žádný odměřování toho co ti mašina opravdu dělá, jen to počítá pulzy, které jdou na motor.

Edit: Hele, ty vidíš úplně krásně na monitor že? Mě to vůbec dneska nemyslí :oops: Ty ten panel nepotřebuješ, na monitoru souřadnice vidíš.
Naposledy upravil(a) sidonie dne 22. 3. 2011, 8:44, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Miller
Sponzor fora
Příspěvky: 942
Registrován: 22. 8. 2009, 9:24
Bydliště: Louny

22. 3. 2011, 8:12

RaS píše:osobně si myslím že až budeš mít motory tak na kličky nešáhneš.. :D
mimochodem někdo dělal jednoduché zařízení na generování kroků kde jsi měl jen šipky jednotlivých os a bylo to nezávislé na pc.. pokud je jediný důvod nepouštět pc kvůli každé kravině.. tak by to šlo použít..
Omluva za odbočení - hledal jsem nějaký odkaz na to zařízení, ale nic, nemáš něco po ruce? Dík.
vak
Příspěvky: 131
Registrován: 4. 7. 2008, 8:16

22. 3. 2011, 8:27

Taky jsem si myslel že kličky nechám, ale přemáhat magnety i odpojených KM není nic příjemného, nehledě na to že je to skokové. A při větších rychlostech jsem měl strach, že mi kličky vyrazí zuby :)
Honza - GRAVOS
Příspěvky: 66
Registrován: 8. 2. 2011, 6:29

22. 3. 2011, 10:54

Dobrý den,

pokud by byl zájem, tak bychom mohli pro naše interpolátory panel pro ruční polohování z Armote udělat jako samostatný program dostupný zdarma, nemuseli by jste tedy Armote kupovat. Pro tento panel by nebyl probém dodělat v nastavení i kompenzaci vůle šroubu (vždy jede najednou jen 1 osa jedním nebo druhým směrem), případně podle zkušeností uživatelů dále vylepšit. Program poběží na libovolném PC, minimální konfigurace tedy taková, aby na něm bežely alespoň win95 a měl 1 funkční COM port. Pro ruční řízení stroje tedy pak postačí nejlevnější GVE84/15/38400 za 1000,-Kč (bez DPH), tedy 15Khz a základní komunikační rychlost 38400Bd. Možná časem by šlo asi dopsat i teach in, tedy najeté souřadnice s nastavenou rychlostí postupně ukládat, a pak kdykoliv načíst a spustit.

Jan Vostárek - GRAVOS
Uživatelský avatar
lamoz
Sponzor fora
Příspěvky: 369
Registrován: 31. 1. 2008, 1:26
Bydliště: Praha

22. 3. 2011, 11:07

ohledne tech kulicek...

mam na emc2 napojeny game pad za 200kč...
pokud jses dobry gamer, tak tim zvladnes a i komplikovany profil :lol:
a muze to byt docela zabava...
sidonie
Příspěvky: 1019
Registrován: 18. 12. 2009, 11:18
Bydliště: Vranová Lhota

22. 3. 2011, 11:38

Honza - GRAVOS píše:Dobrý den,

pokud by byl zájem, tak bychom mohli pro naše interpolátory panel pro ruční polohování z Armote udělat jako samostatný program dostupný zdarma, nemuseli by jste tedy Armote kupovat. Pro tento panel by nebyl probém dodělat v nastavení i kompenzaci vůle šroubu (vždy jede najednou jen 1 osa jedním nebo druhým směrem), případně podle zkušeností uživatelů dále vylepšit. Program poběží na libovolném PC, minimální konfigurace tedy taková, aby na něm bežely alespoň win95 a měl 1 funkční COM port. Pro ruční řízení stroje tedy pak postačí nejlevnější GVE84/15/38400 za 1000,-Kč (bez DPH), tedy 15Khz a základní komunikační rychlost 38400Bd. Možná časem by šlo asi dopsat i teach in, tedy najeté souřadnice s nastavenou rychlostí postupně ukládat, a pak kdykoliv načíst a spustit.

Jan Vostárek - GRAVOS
Zajímavá možnost, hlásím se na případné testování a pokud pojede teach in, tak bych měl využití maličkých motorků pro konstrukci ručního 3D měřidla :D Malé motorky tolik nebrzdí, dají se přetáhnout rukou, vlastně by fungovali jako nějaký enkoder :D
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Příspěvky: 705
Registrován: 9. 1. 2008, 11:39
Bydliště: Praha 8
Kontaktovat uživatele:

22. 3. 2011, 11:46

To Lamoz: driv nebyli gameri ale "fachmani" a na soustuhu dovedli rukama dvema klickama kouli... :D
Uživatelský avatar
lamoz
Sponzor fora
Příspěvky: 369
Registrován: 31. 1. 2008, 1:26
Bydliště: Praha

22. 3. 2011, 11:51

a i stromy drive byli vetsi :mrgreen:
sidonie
Příspěvky: 1019
Registrován: 18. 12. 2009, 11:18
Bydliště: Vranová Lhota

22. 3. 2011, 11:57

Mirek-Gravos píše:To Lamoz: driv nebyli gameri ale "fachmani" a na soustuhu dovedli rukama dvema klickama kouli... :D
Kdysi mi taky šla, ale v době CNC chybí trénink. Dřív mě bolely celý pracky, teď mě trpí hlavně bříška prstů. :D
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17172
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

22. 3. 2011, 12:14

jee, ta to uz asi budu fachman kdyz mastim radiusy na soustruhu klickama (docistim pilnikem) :)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
potraviny
Příspěvky: 1958
Registrován: 17. 9. 2009, 10:05
Bydliště: Most
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2011, 8:41

Tak po delší úvaze předpokládám, že vezmu z http://www.gravos.cz" onclick="window.open(this.href);return false; 3f motory YK368A (1300,-/ks) a drivery pro 3f motory YKB 3606MA (2100,-/ks) pro osy X a Y. Teď je otázka jaký použít rozdělovač a jaký zdroj. V PC mám jak COM, LPT i USB.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17172
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2011, 9:00

rozdelovac?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „frézky proma“