Závitování

obecna diskuze na tema mach3, dotazy poznatky atd...
Odpovědět
Lukas_2
Příspěvky: 26
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58

10. 4. 2018, 7:30

Zdravím, Už nějakou dobu čelím problému se závitováním v machu. Při závitování pouze jednoho závitu vše probíhá správně, ale když má vyrábět více závitů zasebou, dělá tohle. Vyjede správně z prvního závitu, zastaví vřeteno ale spustí opět opačné otáčky. Někdy otáčky změní správně, ale v druhé díře když má změnit otáčky je nezmění. Jednou jsem zkusil do každého řádku naflákat M3 a jednou to fungovalo, ovšem když jsem ten program spouštěl po nějaké době znovu opět to nefungovalo.

Vřeteno je řízené přes PWM. Zkoušel jsem i jiný postprocesor ale výsledek byl stejný. Takže počítám že chyba je nejspíš někde v nastavení vřetene, jen nemám tušení kde.

Pokud by někdo věděl co s tím, budu rád za pomoc, popř. screenshot funkčního nastavení vřetene přes PWM, klidně i z linuxCNC.
chb
Příspěvky: 2045
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

11. 4. 2018, 12:59

pokud chceš poradit, aby by to chtělo přiložit G-kod, který to dělá a jaké máš nastavení v Machu.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Lukas_2
Příspěvky: 26
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58

11. 4. 2018, 1:18

Kompletní G kód vypadá takhle, vygenerovaný ve Fusion 360.

(TESTOVAC TAPPING)
(M5)
(T1 D=4.2 CR=0. UKOS=118STUPNE - ZMIN=-10. - DRILL)
G90 G94 G91.1 G40 G49 G17
G21
G28 G91 Z0.
G90

(DRILL1)
M5
M9
T1 M6
S2800 M3
G54
M8
G0 X10. Y-10.
G43 Z15. H1
Z5.
G98 G81 X10. Y-10. Z-10. R5. F100.
X15. Y-15.
X20. Y-10.
X25. Y-15.
X30. Y-10.
X35. Y-15.
G80
Z15.
G28 G91 Z0.
G90

(DRILL3)
M5
M9
M1
T1 M6
S100 M3
G54
M8
G0 X10. Y-10.
G43 Z15. H1
Z5.
M29 S100
G84 X10. Y-10. Z-8. R5. F80.
X15. Y-15.
X20. Y-10.
X25. Y-15.
X30. Y-10.
X35. Y-15.
G80
Z15.

M9
G28 G91 Z0.
G28 X0. Y0.
M30
Přílohy
IMG_20180411_140754[1].jpg
IMG_20180411_140832[1].jpg
chb
Příspěvky: 2045
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

11. 4. 2018, 3:19

Lukas_2 píše: zkusil do každého řádku naflákat M3 a jednou to fungovalo, ovšem když jsem ten program spouštěl po nějaké době znovu opět to nefungovalo.
nějak v tom tvým kodu nevidím nic, co by roztočilo vřeteno obráceně

a zmínka, že příkazem M3 (M3 = roztoč vřeteno pravotočivě) dopsaném do každého řádku to někdy funguje ... je zajímavá
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Lukas_2
Příspěvky: 26
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58

11. 4. 2018, 3:30

chb píše:
Lukas_2 píše: zkusil do každého řádku naflákat M3 a jednou to fungovalo, ovšem když jsem ten program spouštěl po nějaké době znovu opět to nefungovalo.
nějak v tom tvým kodu nevidím nic, co by roztočilo vřeteno obráceně

a zmínka, že příkazem M3 (M3 = roztoč vřeteno pravotočivě) dopsaném do každého řádku to někdy funguje ... je zajímavá
Jo mě to taky překvapilo, jako asi kohokoli.

Mohl by jsi ten kód upravit tak jak by měl správně vypadat ? Já jsem v G kódu závit, nebo dokonce cykl na závit nikdy neprogramoval ...

Ale jak jsem psal víše. Vřeteno se v díře otáčí pravotočivě, zastaví, a roztočí se opět pravotočivě, popř. levotočivě nad materiálem, pokud první závit už udělal.
Mex
Příspěvky: 4025
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 4. 2018, 3:42

Poučte mě prosím, ať se taky něco dozvím.
U toho Macha jednotlivé záložky konfigurace navzájem nekorespondují?
Na těch 2 obrázcích je jednou pro Spindle nastaven pro Step i Dir pin číslo 8 (což už je samo o sobě zajímavé, že je to stejný pin), na druhém obrázku je pro CW nastaven output 3 a pro CCW output 4.
Díky.
chb
Příspěvky: 2045
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

11. 4. 2018, 4:10

Lukas_2 píše:
chb píše:
Lukas_2 píše: zkusil do každého řádku naflákat M3 a jednou to fungovalo, ovšem když jsem ten program spouštěl po nějaké době znovu opět to nefungovalo.
nějak v tom tvým kodu nevidím nic, co by roztočilo vřeteno obráceně

a zmínka, že příkazem M3 (M3 = roztoč vřeteno pravotočivě) dopsaném do každého řádku to někdy funguje ... je zajímavá
Jo mě to taky překvapilo, jako asi kohokoli.

Mohl by jsi ten kód upravit tak jak by měl správně vypadat ? Já jsem v G kódu závit, nebo dokonce cykl na závit nikdy neprogramoval ...

Ale jak jsem psal víše. Vřeteno se v díře otáčí pravotočivě, zastaví, a roztočí se opět pravotočivě, popř. levotočivě nad materiálem, pokud první závit už udělal.
Beru zpět ... nějak jsem se upnul na první cyklus vrtání
v druhé části je cyklus G84 - což je závitování s reverzem - to je ta dobrá zpráva
ta špatná je, že v návodu na Mach (co mám stažený) je G84 bráno jako v přípravě tedy nefunkční.

koukal jsem na web - Mach příkaz G84 neumí - přesněji provede jej, ale neumí reverzovat. Používají jej, ale s reverzní závitovací hlavou
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Lukas_2
Příspěvky: 26
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58

11. 4. 2018, 6:55

Tak díky. Z tohohle teda nevidím rozumné východisko, hold to teda začnu rozjíždět na linuxCNC.

A s těmi piny nevím, funguje to a to mi stačí :D
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15189
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

11. 4. 2018, 7:01

to zavitovani v machu ani nemuze fungovat
tam se casto pocita rychlost vretene podle snimace s jednim pulsem na otacku
kvuli lpt
cely je to tomu uzpusobeny
jeste tak na soustruhu to muze nejak ne moc extra fungovat

ale pri zavitovani zavitnikem vypinas a reverzujes na dne vreteno a tudiz tomu schazi reseni toho dotaceni a roztaceni vretene
i kdyby tam byl pripojeny snimac treba s 1024 pulzy na otacku, mach neni napsany tak aby tohleto na dne toho zavitu umel vyresit
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pepa Žhář
Příspěvky: 267
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

11. 4. 2018, 7:09

Ahoj, me ten kod funguje pri vyjizdeni to normalne prepne vreteno nazpet, tedy testovano doma na PC v rezimu diagnostiky , mam nastaveno na M3 otput 2 a na M4 ouput1 a normalne se vystupy prepinaji, signalem PWM udavas otacky a pak musis mit podle me 2 vstupy kterym prepinas cw a cww
Odpovědět

Zpět na „Mach3“