Mach 3 plazma problém

obecna diskuze na tema mach3, dotazy poznatky atd...
chb
Příspěvky: 2075
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

13. 6. 2018, 5:12

(protože zde obecně probíráme Mach - doplním ještě - mám podezření, že se nabízejí i USB "interpolátory", které od Machu přebírají nejen řízení kroků, ale rovnou celé zpracování G-kodu. Ne vždy s uspokojivým výsledkem)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15477
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

13. 6. 2018, 5:57

dobre ale neni ty 2s proklate moc?
kolik muze byt zakolisani realtime u toho machu 100ms?
dejmetomu ze bych dal rezervu 0.2s ale ne 2s
neni to nekde nastavitelne?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 4161
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

13. 6. 2018, 6:01

Řekl bych, že za to Mach nemůže. Že si to šéfuje každý interpolátor sám a každý jinak.
Mach jenom přes nějaký driver toho příslušného interpolátoru vysype data ven, a asi ani neví, kolik toho už je fyzicky hotovo a kolik toho zatím jenom leží někde v bufferech.
Uživatelský avatar
shaolin
Příspěvky: 192
Registrován: 11. 9. 2011, 7:17

13. 6. 2018, 8:51

Pri frézovaní mi nikdy nevadila tá časová nesúmernosť. Večši problém to robí pri zastavení programu niekde v strede pretože mach to stopne hneď ale interpolátor dofrézuje celý paket (tam je to dosť rýchle) ale aj tak mi potom treba zreferovat mašinu na home switch pretože už nesedia súradnice.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15477
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

13. 6. 2018, 9:04

treba gravos tohle resi daleko inteligentneji
umi prerusit hned prioritne a souradnice a bod preruseni si vycte armote z interpolatoru nasledne pokracuje tam kde skoncil
a feed override taky jede ihned
budto mensi buffer nebo vymeni buffer za aktualizovany data
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
chb
Příspěvky: 2075
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

13. 6. 2018, 9:23

shaolin píše:Pri frézovaní mi nikdy nevadila tá časová nesúmernosť. Večši problém to robí pri zastavení programu niekde v strede pretože mach to stopne hneď ale interpolátor dofrézuje celý paket (tam je to dosť rýchle) ale aj tak mi potom treba zreferovat mašinu na home switch pretože už nesedia súradnice.
párkrát jsem také stopnul program za chodu - nikdy jsme ale nemusel znova zreferovat,(ani mne to nenapadlo) souřadnice mi vždy sedí.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Mex
Příspěvky: 4161
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

13. 6. 2018, 9:31

chb píše:párkrát jsem také stopnul program za chodu - nikdy jsme ale nemusel znova zreferovat,(ani mne to nenapadlo) souřadnice mi vždy sedí.
Kdy už ti Machaři konečně pochopí, že interpolátor1 nerovná se interpolátor2 ?
Uživatelský avatar
shaolin
Příspěvky: 192
Registrován: 11. 9. 2011, 7:17

14. 6. 2018, 6:30

Mex ... máš tam chybu ... niesme Machaři ale Machři ! :) Veď úspešne prevádzkovať tak nevyspitatelný program je ozaj Machrovina ... :D

Na tú chybu som prišiel náhodou keď som ladil program a asi 10x som ho zastavil a upravil feedrate a znovu pustil tak sa mi to nepatrne posúvalo ale na konci to bolo znatelné keďže som frézoval stále na tom istom mieste... akoby to tlačítko stop bolo na úrovni e-stop... ale ano je to vec mojho interpolátoru. Takže to nahradzujem poradím feed stop a až potom stop. Vtedy všetko sedí. Po e-stope každopádne referujem osi ale to asi každý ...
Pepa_Cheb
Příspěvky: 32
Registrován: 26. 5. 2018, 9:31

23. 6. 2018, 8:56

Zdravím ve spolek. Tak jsem nakonec předělal celou bednu, prodloužil kabely abych bednu i s pc da dál od stolu. Také jsem dostal typ jak to celé uzemnit. Tak jako už předtim jsem uzemnil všechny kabely co vedou do bedny a to ještě i tak že jsem celý problematický svazek kabelů od spínačů obalil alobalem a ještě i toto uzemnil. No a světe div se....... teď chvilka napětí, nic, úplně stejně nah*** jako předtím.
Asi nejlepší rada co jsem tu dostal byla ta ohledně doktora, tak jsem tak trochu laboroval. Nakonec jsem odpojil všechny vstupní kabely od spínačů, nechal tedy jen motory a jejich vracečky.
Takhle jsem si dnes úplně vklidu vypálil kryt na chladič ke svířečce. Můj závěr je tedy úplně odstranit propojení mezi těma spínačema a deskou. Budu tam tedy vkládat nějaký optomodul a myslím že to tímto vyřeším. Jinak s machem nemám žádný problém. Myslím si že ten šum i tak prošel deskou a dělá to pak bordel.
Docela by mě zajímalo jak na tom jste ostatní. Ono v machu to vidět není, ale pokud si stáhnete parallel port monitor tak tam je to pak pěkně vidět jak ty jednotilvé piny blikají, tedy alespoň mě.
Kdybych měl desku jak tu někdo zmiňoval s těma optočlenama tak bych možná tento problém ani neřešil, ale stalo se.
r4cv
Příspěvky: 1149
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

23. 6. 2018, 9:18

Pepa_Cheb píše:Docela by mě zajímalo jak na tom jste ostatní. ...
máme linuxcnc :)
milan584
Příspěvky: 929
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

23. 6. 2018, 10:14

chb píše: Linux CNC vznikl později a má nepopiratelnou výhodu, že umí zpětnou vazbu (to v koncepci Machu prvotně postaveném na LPT v podstatě bez "vstupů" vyřešit nejde)
Tak to asi těžko - první EMC z NISTu je cca z roku 93 (viz třeba https://www.nist.gov/publications/enhan ... hine-tools" onclick="window.open(this.href);return false; ), kdežto Fenertyho Mach vznikl až někdy v roce 2001, právě jako "inspirace EMC, ale pro windows" ( http://www.machsupport.com/about-us/" onclick="window.open(this.href);return false; )
Pepa_Cheb
Příspěvky: 32
Registrován: 26. 5. 2018, 9:31

23. 6. 2018, 10:33

Nejak pochybuju ze by zmena softwaru na tohle mela vliv kdyz je problem v ruseni desky.
r4cv
Příspěvky: 1149
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

24. 6. 2018, 7:40

V podstate tvoj problém má dve roviny. prvá je čo vysiela rušenie a druhá, čo ho prijíma.

na vysielanie sa niekedy používa tienenie kábla ku horáku. to že máš mašinu s pilotným oblúkom je krok vpred, ešte možno bude treba natiahnuť takýto oplet:
samozrejme dobre spraviť jeho uzemnenie (vyskúšať či bude lepšie uzemniť na jednom konci, alebo na oboch - predpokladám, že na jednom)
DSCF5685a.jpg
na príjem rušenia - aké máš použité káble? ako máš to tienenie ukončené? ak je toto blbo spravené, tak klesá odolnosť voči rušeniu.
jedna zo stránok, kde sa to preberá:
http://www.electrical-installation.org/ ... ded_cables
a samozrejme aj kvalita oddeľovacej karty.
r4cv
Příspěvky: 1149
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

24. 6. 2018, 7:42

Pepa_Cheb píše:Nejak pochybuju ze by zmena softwaru na tohle mela vliv kdyz je problem v ruseni desky.
ku inému softwaru použiješ iné dosky, ktoré sú možno lepšie (príp. horšie)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15477
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

24. 6. 2018, 8:12

jinymi slovy presunes se ze sfery hobby do sfery profi
to muze byt reseni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Mach3“