Spojenie dvoch osi na jednu

obecna diskuze na tema mach3, dotazy poznatky atd...
Odpovědět
Dade
Příspěvky: 15
Registrován: 25. 8. 2016, 3:31

16. 5. 2019, 4:09

Zdravim ! Mam TB6560 5 axis a chcel by som zapojit dva motory na Y os..vrej sa daju v machu spojit dve osi do jednej..nemate navod.. Dakujem!
Mex
Příspěvky: 5360
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

16. 5. 2019, 5:41

Tak připoj oba drivery na stejné výstupy DIR, STEP a nic neřeš.

Akorát nevím, jak můžeš tvrdit, že nemáme návod. Jak to můžeš vědět?
Dade
Příspěvky: 15
Registrován: 25. 8. 2016, 3:31

16. 5. 2019, 3:11

Sorry.... Znova..
Zdravim ! Mam 5 axis controllera chcel by som zapojit dva motory na Y os..vraj sa daju v machu v nastaveniach spojit dve osi do jednej potrebujem zapojit dva motory na y os..nemate nejaky navod..???? Dakujem!
Přílohy
1-2-3.jpg
1-2-3.jpg (52.07 KiB) Zobrazeno 164 x
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2021
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

16. 5. 2019, 3:42

v machu nastavis pro obe osy stejny pin pro step a dir
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Pepa Žhář
Příspěvky: 282
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

16. 5. 2019, 3:59

ahoj, no takto bych to zrovna nedelal, je tam tabulka axis slave druhy sloupek a 8 radek v menu
a tam si vyberes kterou osu chces mit stejnou X , Y , Z v kombinaci , A , B , C, samozrejme musi mit nakonfigurovane piny dle tve desky..
je to proto ze kdyz je siroky portal osy X a mas na nem home spinace tak pri homovani jedou oba motory spolecne dokud jeden z nich neocucha spinac a pak stoji a ocuchava druhym motorem druny spinac...
snad je to krapanek srozumitelne..
Přílohy
Výstřižek.PNG
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2021
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

16. 5. 2019, 4:01

a ta tabulka udela v konfiguraku to co jsem napsal :D
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Pepa Žhář
Příspěvky: 282
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

16. 5. 2019, 4:13

no me ne, me tam zustane 4 ,5 na Y a 8, 9 na B , asi mam jineho macha :D
Mex
Příspěvky: 5360
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

16. 5. 2019, 4:29

Pepa Žhář píše:
16. 5. 2019, 3:59
ahoj, no takto bych to zrovna nedelal, je tam tabulka axis slave druhy sloupek a 8 radek v menu
a tam si vyberes kterou osu chces mit stejnou X , Y , Z v kombinaci , A , B , C, samozrejme musi mit nakonfigurovane piny dle tve desky..
je to proto ze kdyz je siroky portal osy X a mas na nem home spinace tak pri homovani jedou oba motory spolecne dokud jeden z nich neocucha spinac a pak stoji a ocuchava druhym motorem druny spinac...
snad je to krapanek srozumitelne..
A to je k čemu dobré?
Přece když mám na jedné ose 2 stejné motory, tak musí vykonávat stejný pohyb. Takže by měly dostávat stejné "zadání", tj. být připojeny na stejný signál.

Dokonce by asi měly být i mechanicky svázané třeba ozubeným řemenem, aby se v případně poruchy jednoho motoru/driveru/kabelu nepoškodila mechanika té osy.
Nějaké vzájemné naladění polohy hřídelí bych snad měl udělat jen jednou při ustavení a zúhlování osy.

Rozdělením na 2 signály jen přidám další potenciální zdroj toho, co se může pokazit.

Nebo je to jinak?
Pepa Žhář
Příspěvky: 282
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

16. 5. 2019, 5:07

U puvodniho routru jsem mel krokace a osy nespojene a obcas se mohlo stat ze se sem tam ten krok ztratil a prave aby clovek nemusel pracne znova uhlovat tak se to zauhlovalo pri kazdem homovani , pokud bych je mel na stejnem pinu tak to bude jezdit stejne a tato moznost douhlovani nepujde...
ted mam serva a spojene remenem a homespinace neaktivni, to by se mi to pak pekne pralo :D
Dade
Příspěvky: 15
Registrován: 25. 8. 2016, 3:31

16. 5. 2019, 6:37

Ok.Dakujem vsetkym...nevedel som ze mam hladat slovo Slave..uz som nasiel aj nejake navody aj videa..Dik!
Mex
Příspěvky: 5360
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

16. 5. 2019, 7:10

Pepa Žhář píše:
16. 5. 2019, 5:07
U puvodniho routru jsem mel krokace a osy nespojene a obcas se mohlo stat ze se sem tam ten krok ztratil a prave aby clovek nemusel pracne znova uhlovat tak se to zauhlovalo pri kazdem homovani , pokud bych je mel na stejnem pinu tak to bude jezdit stejne a tato moznost douhlovani nepujde...
ted mam serva a spojene remenem a homespinace neaktivni, to by se mi to pak pekne pralo :D
Fííí jo.
Takže jsi přidal ne jeden, ale hned dva další potenciální zdroje problémů.
Teď nejenom když se Mach zamyslí (a to on prý bez HW interpolátoru dělá rád), tak se ti rozjedou motory navzájem.
Ale ještě když Ti upadne drát nebo se pokazí home-switch, tak z obdélníkové osy při homování uděláš <|>.

A přitom použití jednoho společného drátu tohle všechno řeší bezpečně a jednoduše.
Navíc pokud to s jedním drátem čas od času přeměříš úhelníkem, tak máš aspoň jistotu, že Ti motory kroky neztrácí.
Já tedy rozhodně neberu jako běžnou normu, že se sem-tam nějaký krok ztratí. To je pak frézka pro skartační pytel.

Nicméně pokud by uživatel trval na automatické kontrole, tak ani u společně připojených motorů tomu celkem nic nebrání.
Pokud se dají koncáky na obě boční strany, tak se dá snadno při homování změřit rozdíl mezi nimi. A pokud se naměří něco příliš vysokého, tak to dá hlášku obsluze, že je něco špatně.
Myslím, že je v takovém (v podstatě havarijním) případě vhodné zapojit jako mezičlánek člověka, který posoudí kde je problém.
Tedy ne řešení ala Boeing MCAS, který při poruše čidla toho člověka do hry nezapojí, ale rovnou s letadlem flákne o zem.
Dawe
Příspěvky: 183
Registrován: 8. 10. 2013, 6:18

19. 5. 2019, 11:37

Mex píše:
16. 5. 2019, 4:29
A to je k čemu dobré?
Přece když mám na jedné ose 2 stejné motory, tak musí vykonávat stejný pohyb.
Dobre to je pro vicevretenovy stroj. Dva aktuatory jsou na dvou ruznych osach stejneho vektoru.
TOS S28 Žebrák
Petiosa SkyfireCNC SVM-2VMC Mini Industrial
Triosa DIY frezka
Mex
Příspěvky: 5360
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

19. 5. 2019, 1:39

Dawe píše:
19. 5. 2019, 11:37
Mex píše:
16. 5. 2019, 4:29
A to je k čemu dobré?
Přece když mám na jedné ose 2 stejné motory, tak musí vykonávat stejný pohyb.
Dobre to je pro vicevretenovy stroj. Dva aktuatory jsou na dvou ruznych osach stejneho vektoru.
To byla reakce na mě? No asi jo, když jsem tam citovanej.
Já jsem tazateli odpovídal na otázku jak zajistit naprosto triviální stejný pohyb dvou motorů. Takže jsem odpověděl, že když se mají hýbat zcela stejně, tak je nejlepší, aby dostaly stejné zadání. Tedy jeden drát na oba.
Dělat to jinak by mělo smysl jen kdyby to byly motory se zpětnou vazbou, která by se uzavírala přes systém (ale to Mach stejně neumí). Nebo kdyby ty motory či šrouby byly odlišné a každý měl třeba jiný počet kroků na milimetr. Ale ani jedno tady neplatí.
Tazatel je však evidentně masochista, takže čím komplikovanější a problematičtější řešení, tím líp.

To s tím vícevřetenovým strojem a dvou osách stejného vektoru jsem nepochopil.
Znám vícevřetenové stroje, které obrábějí několik stejných kusů najednou. Nebo pak takové, které mají třeba 2 nezávislá vřetena a obrábějí najednou obrobek z různých stran. Ale ani na jednu z těchto možností to neumím napasovat.
Pokud dělají vřetena stejný pohyb, tak je snad opět nejlepší posadit je na jeden drát.
Pokud jsou to nezávislá vřetena, tak pak je každé úkolované zcela jinak.
Jestli jsi to myslel jinak, tak to prosím trochu rozveď.
Odpovědět

Zpět na „Mach3“