Nastavení PWM signálu

obecna diskuze na tema mach3, dotazy poznatky atd...
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 679
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2018, 7:23

Upřesnění. Chtěl jsem napsat,že vše jde na společnou zem.
Uživatelský avatar
OompaLoompa
Příspěvky: 168
Registrován: 28. 6. 2017, 1:45
Bydliště: Západný Slovakistan

2. 2. 2018, 8:37

Mrosconi píše:Upřesnění. Chtěl jsem napsat,že vše jde na společnou zem.
OK :roll: Vidím, že textom to asi nepude :D
Je možné spraviť to foto zapojenia, alebo nie? :)

Vieš, lebo keď človek číta toto:
Mrosconi píše:- zdroj 12/60V je přímo se sítě, takže uzemněný na společnou zem
- ESS 5V ze samostatného zdroje uzemněno na společnou zem, deska ale uzemněná není
- oddělovací deska je napájena ze zdroje 12/60V a není uzemněná
- drivery napájeny ze zdroje 12/60V a jsou uzemněny na společnou zem
tak svieti nie že jeden velký červený výkričník, ale svieti ich rovno 10 :!:

ja by som ti aj vysvetlil že čo a prečo, ale dokým neviem, či to je fakt tak zlé, ako to podla toho textu vypadá, alebo to je (zas) len nešťastným popisom či volbou slov, tak nemá zmysel sa tu k tomu zatiaľ vyjadrovať..

v skratke: DAJ FOTO! :P
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 679
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2018, 6:57

Waw, takže nejsem takový blbec jak si myslíte. Nakonec byla špatná deska. Bez jediné změny mimo s novou funguje bez problému, takže těch xxv svitících vykřičníků asi nemělo na to vliv:) Ale díky za tipy.
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 679
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2018, 12:22

Spindle Control s řízením Step/Dir

https://www.ebmia.pl/pliki/dodatkowe/Sp ... %82ugi.pdf

Máte prosím někdo zkušenost s tímto PWM modulem? Překvapilo mně, že mají v Machu nastaveno poličko Step/Dir a ne PWM. Umíte mi to nějak stručně a po lopatě vysvětlit?

Díky
Mex
Příspěvky: 6160
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

2. 10. 2018, 5:50

Zkušenosti nemám, vidím to prvně.
Není to převodník PWM/napětí, ale frekvence/napětí.
Takže podle frekvence na vstupu to generuje napětí na výstupu. 1Hz na vstupu dává 1mV na výstupu.
Takže pro plných 10V (a tedy pro plnou rychlost vřetene) potřebuješ na vstupu STEP sypat frekvenci 10kHz.
Je to dostatečně stručně a dostatečně po lopatě? ;-)
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 679
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

21. 10. 2018, 9:49

Díky Mexi, dává to smysl 😁
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17303
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

21. 10. 2018, 5:20

kdyz zacnes cist dokumentaci a stavet na faktech tak to vzdy bude davat smysl
naproti tomu stavet na chybnych domenkach nikam nevede
snad ses poucil
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mara2000
Příspěvky: 46
Registrován: 22. 5. 2012, 9:29

22. 10. 2019, 6:50

Dočetl jsem tu komedii až sem a v půlce mě napadlo jestli nemáš vadný ten PWM převodník :-) a ono rychtig že jo, no hlavně že to šlape :-)
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 679
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

31. 10. 2019, 10:21

Ahojky,

po nějaké době jsem se dostal k nastavování MACH3 s PWM přes ESS na čínský měnič HY02D223B. A mám nový problém.

Z Machu mi leze pro 100% otáčky 10.00V. Pro 50% je to 4.55V. Mach mám nastavený na 0-2800ot.
Používám PWM s step/dir a tak mám ve spindle motor nastaveno 214 kroků, otáčky 2800. Zdá se, že to funguje.
Z PWM jde 0-10V na VI na měniči a ACM jde zpět na GND na desce PWM.
Mach kontroluje vřeteno, takže umá zapnou a vypnout. Otáčky ale nastavuje obráceně. Z PWM to jde správně. Obráceně je to až na měniči. Tedy když dám příkaz S2800, Mach vygeneruje na PWM 10V. Měnič ale nastaví minimální otáčky. Ty jsou dány nastavením měniče jako min 10Hz a max 100Hz. Motor je 1400. Když dám na měniči ovládání pomoci operátora (panel na měniči), tak můžu ručně napsat třeba 45Hz a motor se tak roztočí. Tato regulace funguje v rozsahu 0-100Hz. Potenciometr na panelu funguje když je jumper v poloze VR. Tak jsem to přepnul, ale nefunguje. Ani po resetu všech nastavení. Když jej dám do polohy VI, pro ovládání z PWM, tak mi to dělá tuto hovadinu, že místo maximální otáčky mám minimálni a opačně.

Co je špatně? Kde hledat chybu?

Díky
Mex
Příspěvky: 6160
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

31. 10. 2019, 5:56

Podívej se na obrázky u parametru PD076 na straně 37.
Není to ono?
https://prom-electric.ru/media/hy01d523b.pdf
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 679
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

1. 11. 2019, 6:36

Mexi to jsem zkoušel. Není😖
Mex
Příspěvky: 6160
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

1. 11. 2019, 6:54

Mrosconi píše:
1. 11. 2019, 6:36
Mexi to jsem zkoušel. Není😖
Zajímavé. Podle obrázku to vypadá, že je to přesně Tvoje chování, tj. otáčky jsou přímo úměrné rozdílu mezi 10V a ovládacím napětím.
Rozhodně bych si s těmi parametry PD73-76 pohrál.
Navíc z toho mám pocit, že popis těch parametrů neodpovídá tomu, jaký průběh je namalovaný na obrázcích v těch příkladech.
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 679
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

1. 11. 2019, 9:10

Zkoušel jsem všechny kombinace a dokonce znovu resetoval do tovarního nastavení.

PID072 mám teď 10Hz (dle manuálu maximální analogová frekvence)
PID073 mám teď 100Hz
PID 074,5,6 mám na 0

JEDE TO SPRÁVNĚ ! ! !

Vypadá na to, že oproti manuálu mám opačně PID072 a 073, ale ve výsledku je to správně.
PID003 musí být 50Hz a né jak všude píšou max (většinou 400Hz).

Teď je ale jiná anomálie. Regulátorem můžu hýbat nahoru dolů jen dvakrát. Poté už nereguje. Prostě dám S2800, snížím na S1400 a pak na S280 (min) a už to nejde zvednout zpět. Musím vypnout vřeteno a znovu zapnout. Ale tp nevadí, protože otáčkyx budou podle tabulky nástrojů.

Každopádně díky:)
beatlord
Příspěvky: 3
Registrován: 2. 11. 2019, 11:42

4. 11. 2019, 1:35

Obecne to pwm je naprosty drbani , ale tenhle menic ma jednu genialni vec rs485 datovou linku a na te to jede ok! Vraci se ti jak presny pocet otacek do sw tak presne pocita na 10 otacek presne co nastavis
Rs485 funguje mimo pwm tzn lze koupit na andurino shopu modul asi za 65kc

https://arduino-shop.cz/arduino/1171-pr ... l2303.html

ktery ma usb na rs+ a rs - svorky a to napojis na menic
Do napr machu existuje plugina tu zapnes v nastaveni machu nastavis vni com port a pak staci povolit pid pro RS485 v menici a vsechno bezi spina vreteno nastavuje otacky ... navod existuje i na youtube a pod videem jsou ke stazeni ty pluginy:

https://youtu.be/N7D5n5y7f50

ja to mam v praxi overeno v xp i win7 v linuxu nevim ale vetsinou tam neni problem podpory
1D16702C-83F5-4CBB-B16D-37A1656A58CE.jpeg
Pokud posupujes podle navodu mas za 20 minut padla a na pwm se u toho HY domluvit moc neslo je to asi zbytecny snazeni
Odpovědět

Zpět na „Mach3“