Alibre vs MACH 3

trnkav
Příspěvky: 406
Registrován: 12. 8. 2006, 9:45
Bydliště: Uhlířské Janovice

27. 6. 2008, 2:11

Jelikož už jsem sehnal komponenty na stavbu soustruhu, bylo by záhodno ovládnout i SW vybavení. Po pár pokusech se samostudiem jsem to vzdal. V Alibre jsem schopen nšco vytvořit, ale nevím jak to naroubovat do Macha. Lazy cam ty Alibre sousbory nebere, a já nevím jak je převést. Popravdě by mi stačilo znát G kody, a poradit s jejich zápisem do Machu, pro začátek bych dělal něco jednoduššího. V práci občas nemám co dělat, mohl bych to trénovat. Pokud nechceten nemusíte do fora, ale do PM.
Díky moc.
trnkav
Příspěvky: 406
Registrován: 12. 8. 2006, 9:45
Bydliště: Uhlířské Janovice

30. 6. 2008, 10:12

G kody jsem našel na internetu. Není mi ale jasné jak se například zadávají hodnoty na kruh. Zadává se střed, poloměr a stupně obkroužení, nebo jak?
prochaska
Příspěvky: 5288
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

30. 6. 2008, 10:25

trnkav píše:G kody jsem našel na internetu. Není mi ale jasné jak se například zadávají hodnoty na kruh. Zadává se střed, poloměr a stupně obkroužení, nebo jak?
Zadává se konec kruhového oblouku a střed (varianta G02 X Y I J) nebo konec kruhového oblouku a poloměr (varianta G02 X Y R). U toho poloměru sedá ještě znaménkem zvolit zda se pojede po kratší nebo delší z možných drah. V detailech se to u různých systémů liší, viz diskuse http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=140 ... c&start=30
Aleš Procháska
Uživatelský avatar
wolf
Příspěvky: 242
Registrován: 4. 11. 2006, 4:23
Bydliště: Březí u Mikulova

30. 6. 2008, 10:52

trnkav píše:G kody jsem našel na internetu. Není mi ale jasné jak se například zadávají hodnoty na kruh. Zadává se střed, poloměr a stupně obkroužení, nebo jak?
Dobrý den,

v příloze zasílám soubory s českou nápovědou pro soustružení. Je zde popis jednotlivých G a M funkcí, z nichž většina je obecně platná. Zkuste se na to podívat a třeba Vám to i pomůže.
Přílohy
Turn_G_HELP_cz.rar
(477.45 KiB) Staženo 732 x
wolf
prochaska
Příspěvky: 5288
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

30. 6. 2008, 11:28

A aj, teď jsem si teprv všiml, že je to pro soustruh :-) Svoji radu beru zpět, v kódech pro soustruhy se nevyznám.
Aleš Procháska
Uživatelský avatar
wolf
Příspěvky: 242
Registrován: 4. 11. 2006, 4:23
Bydliště: Březí u Mikulova

30. 6. 2008, 2:33

prochaska píše:A aj, teď jsem si teprv všiml, že je to pro soustruh :-) Svoji radu beru zpět, v kódech pro soustruhy se nevyznám.
V tomto případě platí beze zbytku co jste napsal, takže se nic neděje. :-)
wolf
trnkav
Příspěvky: 406
Registrován: 12. 8. 2006, 9:45
Bydliště: Uhlířské Janovice

1. 7. 2008, 3:32

Ještě prosba.
Mohl by sem někdo prosím napsat postup při ručním zapisování g kodu do machu.
rawen
Sponzor fora
Příspěvky: 1041
Registrován: 15. 3. 2008, 12:22
Bydliště: Prostějov

1. 7. 2008, 8:13

V základní obrazovce 1024 v prvním oknu (horní záložky) je tlačítko "Edit G-code".
V druhé záložce je tlačítko "Start Teach".

Postup je podrobně (anglicky) popsán v manuálu http://www.artsoftcontrols.com/document ... _84-A2.pdf.

Radek
2009 portálka Tron jezdí
2008 konverze Proxxon MF70
Mad_BOXs
Příspěvky: 1311
Registrován: 14. 1. 2008, 4:30
Bydliště: Dvůr Kálové n.Labem

1. 7. 2008, 8:56

wolf píše:
trnkav píše:G kody jsem našel na internetu. Není mi ale jasné jak se například zadávají hodnoty na kruh. Zadává se střed, poloměr a stupně obkroužení, nebo jak?
Dobrý den,

v příloze zasílám soubory s českou nápovědou pro soustružení. Je zde popis jednotlivých G a M funkcí, z nichž většina je obecně platná. Zkuste se na to podívat a třeba Vám to i pomůže.
To je pěkná nápověda, nemáš to ještě pro frézování?
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
trnkav
Příspěvky: 406
Registrován: 12. 8. 2006, 9:45
Bydliště: Uhlířské Janovice

1. 7. 2008, 10:54

Díky. Právě že anglicky. Já se učil ještě ruštinu.
Uživatelský avatar
wolf
Příspěvky: 242
Registrován: 4. 11. 2006, 4:23
Bydliště: Březí u Mikulova

2. 7. 2008, 4:40

Mad_BOXs píše:
To je pěkná nápověda, nemáš to ještě pro frézování?
Mám a přikládám :-)
Přílohy
Mill_G_HELP_cz.rar
Český help G a M funkcí pro frézování
(456.68 KiB) Staženo 780 x
wolf
trnkav
Příspěvky: 406
Registrován: 12. 8. 2006, 9:45
Bydliště: Uhlířské Janovice

2. 7. 2008, 5:38

Tak už jsem uplně v pr. Při jakém koliv pokusu o práci s Machem se pc nenávratně sekne. Pomáhá pouze vypnutí. Odinstaloval jsem ho a znovu stáhl z jejich stránek. Jaké bylo moje překvapení, když se objevila čeština a Mach se při prvním pokusu o práci opět kousnul. Opět jsem ho odinstaloval. Nevíte někdo čím by to mohlo být. Nepatřím mezi pc odborníky.
Engineer
Příspěvky: 1829
Registrován: 27. 12. 2006, 4:30
Kontaktovat uživatele:

2. 7. 2008, 10:10

trnkav píše:Tak už jsem uplně v pr. Při jakém koliv pokusu o práci s Machem se pc nenávratně sekne. Pomáhá pouze vypnutí. Odinstaloval jsem ho a znovu stáhl z jejich stránek. Jaké bylo moje překvapení, když se objevila čeština a Mach se při prvním pokusu o práci opět kousnul. Opět jsem ho odinstaloval. Nevíte někdo čím by to mohlo být. Nepatřím mezi pc odborníky.
Na starším a pomalejším PC plným všeho možnýho (kancelářský a grafický programy) mi to dělá to samý, ale po instalaci na novej počítač s výkonem a konfigurací doporučenou pro Macha, kde je jen OS, Mach a kabel do frézky, chodí vše naprosto v pohodě. Ta konfigurace tu je někde probíraná určitě to najdeš. :wink:
trnkav
Příspěvky: 406
Registrován: 12. 8. 2006, 9:45
Bydliště: Uhlířské Janovice

12. 7. 2008, 8:53

Konečně jsem přišel na to, jak to uvést do provozu. Nevím jestli jsem si toho nevšíml, nebo to nebylo napsáno. G kod musí být napsát v textovém editoru, nejde vpisovat přímo do machu, jak jsem se měsíc domníval a o to se pokoušel.
Mám ale další dotaz. Pokud budu mít na soustruhu na ose x více nástrojú, jak se potom zadává záměna jednotlivých nástrojú?

Zatím dělám jen simulaci, ale i když napíšu funkci F a zaní třeba 500, jezdí to stejně jen 138. Pokud F nezadám, a nenastavím rychlost tak se nic neděje. Pokud ručně namačkám rychlost třeba 300, jede stejně jen 138.
Díky za rady
Uživatelský avatar
wolf
Příspěvky: 242
Registrován: 4. 11. 2006, 4:23
Bydliště: Březí u Mikulova

12. 7. 2008, 6:00

trnkav píše:Konečně jsem přišel na to, jak to uvést do provozu. Nevím jestli jsem si toho nevšíml, nebo to nebylo napsáno. G kod musí být napsát v textovém editoru, nejde vpisovat přímo do machu, jak jsem se měsíc domníval a o to se pokoušel.
Mám ale další dotaz. Pokud budu mít na soustruhu na ose x více nástrojú, jak se potom zadává záměna jednotlivých nástrojú?
Standardní příkaz pro výměnu nástroje je T[číslo nástroje+offset nástroje] (T jako tool-nástroj), např pro nástroj číslo 1: T0101, pro nástroj číslo 2: T0202 apod.
wolf
Odpovědět

Zpět na „podpora v mach3“