Dotaz pro programatory G-Kodu

Uživatelský avatar
ivčo
Sponzor fora
Příspěvky: 308
Registrován: 11. 2. 2007, 5:17
Bydliště: Slezsko

29. 10. 2008, 6:27

Né že bych se považoval za programátora G kódu, ale mi to fungovalo. Podprogram skončí G0 x0y0 a G92 posune obrábění tam kde potřebuji.
Takže akorát musíš xkrát napsat nové souřadnice.
Záleží jak je to složité obrábění, ale jestli to je moc malých kousků tak bych to asi řešil už v CAMu
Ten můj soubor pracoval v EMC
Uživatelský avatar
sysel
Příspěvky: 656
Registrován: 12. 6. 2007, 9:24
Bydliště: Šenov u Ostravy
Kontaktovat uživatele:

29. 10. 2008, 6:33

Jde to řešit podprogramem, jenom jsem to teď fofrem přeletěl co tu řešíte, a musím do školy, odpoledne napíšu řešení, vydrž prťka vydrž!!! :D
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Mad_BOXs
Příspěvky: 1309
Registrován: 14. 1. 2008, 4:30
Bydliště: Dvůr Kálové n.Labem

29. 10. 2008, 8:50

:idea:
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
sysel
Příspěvky: 656
Registrován: 12. 6. 2007, 9:24
Bydliště: Šenov u Ostravy
Kontaktovat uživatele:

29. 10. 2008, 10:46

Tak zaprvé k Radkovi-B: mach umi pracovat s parametry, teda pokud to chápu dobře... Já to používám na to že mu na začátku definuju jakou hloubku bude frézovat a na kolik vrstev a pak dále v podprogramech mám výpočty které si to berou z toho počátku... Parametr se definuje např #1000=50 a pak ho vybereš třeba F[#1000] a budeš tím mít F50 :wink:

A ted k podprogramu, přečetl jsem pořádně diskuzi a už to tu padlo od ivča, včetně příkladu, bohužel je problém v tom že bys musel ručně nulovat začátky kde vyjíždí, nebo použiješ těch parametrů a napíšeš si výpočty vrámci podprogramu... Přikládám tu soubor kde jsem napsal něco, kde na začátku zadáš počet kusů v X, Y a rozestupy a on si vše dopočítá sám... na konec programu jsem označil místo kam musíš dodat svůj tvar co chceš opakovat.... Je to tam sice řešené podprogramem v podprogramu aniž bych to dělal někdy předtím ale funguje to... :shock:

Doufám, že ti to pomůže, pokud bys měl nějaký dotaz sem s nim... A sorry za prodlení, dneska jsem lítal jak hadr na holi.... :?
Přílohy
podprogramy.txt
(447 bajtů) Staženo 520 x
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Uživatelský avatar
Radek-B
Příspěvky: 2160
Registrován: 13. 9. 2006, 11:09
Bydliště: V:Karlovice
Kontaktovat uživatele:

30. 10. 2008, 6:16

OOO mach umi pocitat s parametry, to jsem nevedel , ale jak rikam zjednodusilo se to. Mach nejaky rok uz nepouzivam , tak odpuste nevedomost.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
SKYPE: bohac.radek1
http://www.linuxcnc.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mad_BOXs
Příspěvky: 1309
Registrován: 14. 1. 2008, 4:30
Bydliště: Dvůr Kálové n.Labem

30. 10. 2008, 4:14

sysel píše: Doufám, že ti to pomůže, pokud bys měl nějaký dotaz sem s nim... A sorry za prodlení, dneska jsem lítal jak hadr na holi.... :?
Jooo! To je přesně ono co jsem potřeboval. Taky jsem se vrátil až teď a testnul jsem to.......Jo jo.

Ještě jednu drobnost bych potřeboval, jelikož jsem se takto v G-kodu nepohyboval - bylo by možno k těm řádkům vložit REMy? Trochu si to projíždím, ale nějak moc nepobírám systém. Pokud bys to mohl doplnit, tak jak to jede - řádek po řádku.
Pokud by to bylo v Basicu, :lol: nebo v asembleru tak mi to problémy nedělá, ale toto nějako nepobírám.
Syntaxe vložené smyčky ve smyčce mi není cizí, ale tady?

Dík za ochotu.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
sysel
Příspěvky: 656
Registrován: 12. 6. 2007, 9:24
Bydliště: Šenov u Ostravy
Kontaktovat uživatele:

30. 10. 2008, 6:55

To že funguje smyčka ve smyčce jsem zjistil až když jsem dělal tady tohle :D Dopsal jsem do toho programu komenty, doufám že pochopíš, píšu to tak jak si to myslím... Ale bacha pokud používáš poloměrové korekce G41/G42 tak v podprogramech se to chová nevyspytatelně!!!! Měl jsem nejeden zmetek :x
Přílohy
podprogramy.txt
(986 bajtů) Staženo 661 x
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Uživatelský avatar
Radek-B
Příspěvky: 2160
Registrován: 13. 9. 2006, 11:09
Bydliště: V:Karlovice
Kontaktovat uživatele:

30. 10. 2008, 7:13

to sysel

umi to i fce ??? sin, cos, scitat delit atd ??

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
SKYPE: bohac.radek1
http://www.linuxcnc.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
PavelZ
Příspěvky: 356
Registrován: 10. 3. 2008, 11:48
Bydliště: Praha

30. 10. 2008, 7:20

Umí toho dost (skoro všechny známý funkce), doporučuju juknout do manuálu kapitola 10.5. Do vánoc to snad bude i přeloženo :-)
Uživatelský avatar
sysel
Příspěvky: 656
Registrován: 12. 6. 2007, 9:24
Bydliště: Šenov u Ostravy
Kontaktovat uživatele:

30. 10. 2008, 7:25

Radek-B píše:to sysel

umi to i fce ??? sin, cos, scitat delit atd ??

RADEK
nezkoušel jsem to, ale když se divam do manualu tak jo.... Kapitola 10.5.3.3
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Mad_BOXs
Příspěvky: 1309
Registrován: 14. 1. 2008, 4:30
Bydliště: Dvůr Kálové n.Labem

30. 10. 2008, 7:59

Tak jsem to prubnul, ale někde je chybka :?: Z - v reálu leze nahoru
Přílohy
OKNO_P.TXT
(2.14 KiB) Staženo 424 x
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
sysel
Příspěvky: 656
Registrován: 12. 6. 2007, 9:24
Bydliště: Šenov u Ostravy
Kontaktovat uživatele:

30. 10. 2008, 8:49

Maš tam na začatku G00 Z15 a on ti to pokažde zopakuje a tim ti leze o 15 nahoru.... Bud musiš tohle na začatku zrušit, nebo na konci nesmiš vyjet do těch G01 Z1 G00 Z14
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Mad_BOXs
Příspěvky: 1309
Registrován: 14. 1. 2008, 4:30
Bydliště: Dvůr Kálové n.Labem

30. 10. 2008, 8:59

nj, jasně už jsem to šoupnul úpně na začátek Z15 a už, už mi to nedošlo. Dík . Hledal jsem to úpně jinde a přitom jsem to měl přímo před očima. :oops:
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
sysel
Příspěvky: 656
Registrován: 12. 6. 2007, 9:24
Bydliště: Šenov u Ostravy
Kontaktovat uživatele:

30. 10. 2008, 9:23

Mad_BOXs píše:nj, jasně už jsem to šoupnul úpně na začátek Z15 a už, už mi to nedošlo. Dík . Hledal jsem to úpně jinde a přitom jsem to měl přímo před očima. :oops:
Se mi taky stává, 4x projdený celý Gkod a 4x přejdena ta samá chyba.... :wink:
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
vav
Příspěvky: 32
Registrován: 17. 10. 2008, 12:09
Bydliště: Kelč - Valašské_Království
Kontaktovat uživatele:

30. 10. 2008, 10:45

Neříká se tomu "Panelizace"?
http://www.hsoft.cz
Odpovědět

Zpět na „podpora v mach3“