Kontrola g-kodu

Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4787
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

8. 7. 2018, 12:19

milan584 píše:
8. 7. 2018, 10:40

A ještě zcela nedůležitá poznámka - žádný profík to na Machu :mrgreen: prohlížet nebude - protože si nedokážu představit, že by nějaký profesionál Mach na normální mašině dokázal vydržet.
Asi tak.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
adventurer
Příspěvky: 73
Registrován: 19. 3. 2007, 8:01

9. 7. 2018, 7:00

milan584 píše:
8. 7. 2018, 10:40
Docela mě zajímalo co v tom "dobře :mrgreen: editovatelným a přehledným :mrgreen: :mrgreen: souboru" je.
Stáhl, jsem, hustý :shock:
Když to smažeš a začneš znova, uděláš nejlíp.
Až to bude normální čitelný iso, a napíšeš KDE to CO dělá, lze reagovat.
Nápověda - aby rozumný editor dokázal něco načíst, tak to nesmí obsahovat miliardu elementárních syntaktických chyb.
Editovat tenhle paskvil v notepadu - sebevražda.
A ještě zcela nedůležitá poznámka - žádný profík to na Machu :mrgreen: prohlížet nebude - protože si nedokážu představit, že by nějaký profesionál Mach na normální mašině dokázal vydržet.
První normální odpověď, děkuji :D
Nejdřív podotknu že jsem nikde nezmínil že je soubor dobře editovatelný a přehledný, psal jsem že v notepadu (který má každý) lze jednoduše vyhledávat, no a k nalezení dalšího bloku stačí i při tolika řádcích posuvník nebo kolečko myši, je to na pár vteřin, sám jsem to tak dělal když jsem to študoval. A nehledě na vše, stačilo se jen zeptat na kterém řádku je chyba.
Vůbec nevím jak by měl být g-kod k danému dílu velký respektive kolik by měl mít řádků, protože spoléhám na software který ho vygeneruje a když g-kod funguje tak není co řešit. Chyba byla v nastavení Machu jak už jsem psal, ale bez študování g-kodu (v notepadu :wink: ) bych na to nepřišel.
Soubor by mohl být samozřejmě výrazně menší, ale pro malou frézku s malými nástroji musím použít menší úběry a víc hladin což pak navyšuje množství řádků.
Takže mazat se nic nebude, g-kod funguje bezchybně, je to odladěné a prototypy mám vyfrézované. No a jestli je to paskvil nebo ne, to fakt nemůžu posoudit, to je otázka na Autodesk, postprocesor je také jejich. Vůbec by mě nenapadlo že tak kvalitní program může generovat kód se syntaktickými chybami, a to i když se jedná o free verzi. CNC mám jako hobby, několik let jsem se tomu nevěnoval, ale nedávno jsem zrenovoval frézku a potřebuji vyrobit panty ke střešákům, a protože dělám denně v solidworks tak jsem použil HSMXpress který mi přijde uživatelsky velmi přívětivý. Dráhy generuje inteligentně, žádné frézování vzduchu a fréza jen tančí, na rozdíl od dříve používaného Rhinocamu který byl vážně hrozný. Co se týká poznámky Mach vs. profíci tak s tebou plně souhlasím, moje fráze byla špatně pochopena, protože jsem měl na mysli hobíka-profíka, který se tomu věnuje denně a ne jako já jednou za měsíc. Jinak co se samotného Machu týká, tak kdybych teď začínal tak bych si asi pořídil něco jiného, ale momentálně k tomu nemám důvod, protože v kombinaci se smoothstepperem a spolehlivým PC to šlape bezchybně. Pro hobby účely ke kterým byl Mach stvořen je plně dostačující a pro mě je výhoda dostupnosti velkého množství doplňků, za mě třeba mach3 2010 screenset.
Každý týden zadávám práci na CNC tak se pro zvědavost zeptám jak velké soubory a o kolika řádcích jim jejich program generuje u podobných dílů. Používají korejský ZW3D.
adventurer
Příspěvky: 73
Registrován: 19. 3. 2007, 8:01

9. 7. 2018, 8:12

Mluvil jsem teď s tím majitelem obráběčské firmy a tak jsem se zeptal na ten g-kod. První co mi řekl bylo, že na množství řádků si nehrají, prostě jim to program vygeneruje, je to funkční tak se nemusí nic řešit, takže stejný případ jako u mě. Složitější díly mají třeba 3000 řádků a jede to například 20 minut. Takže mě na tom tintítku když jedu cca 35 minut malými nástroji je velikost souboru odpovídající. Na jedno upnutí mají jeden program takže také stejné jako u mě. Jinak drobnosti mají několik set řádků. Říkal že kamarád co dělá formy pro automotive lighting má v programu několik desítek tisíc řádků což frézuje na jedno upnutí několik hodin. Takže to jen k tomu jak jsem se zmínil že zeptám na velikost g-kódů v praxi u profíků (těch skutečných :wink:).
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16050
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2018, 9:08

to je uplne vporadku
ty cisla odpovidaj

spis slo o to ze kdyz mas nejaky problem v g-kodu
vetsinou se snazis chybu identifikovat tak ze se pokusis to zopakovat kdy se to deje a kdy uz ne
kdyz pak mas presne zacileno kde chyba je tak resis konkretnich par radku
v tu chvili te vpodstate vubec nezajima obrabeni ale ty radky
takze muzes v camu nastavit hrubsi radkovani atd...
a v konecnem dusledku treba vyzobes 20 radku kde mas neco kolem te chyby a to treba posles na technickou podporu nebo pastnes zde do fora
mimo to ze ti to pomuze vetsinou chybu vyresit sam protoze ti pri tom procesu ledasco vyleze napovrch
tak to pomuze i resitelum aby zbytecne neztraceli cas

kdyz tu je takovych dotazu cela rada a resitele by museli vzdy bojovat s hromadou mravenci prace kterou muze v klidu udelat tazatel (a mnohdy on jedinej k tomu ma prostredky a informace)
tak to resitelum zabere prilis casu a casem prestanou byt ochotni cokoli resit a komukoli pomahat
jedine co je nejak motivuje je zajem tazatele a jeho ochota a snaha
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
chb
Příspěvky: 2222
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

9. 7. 2018, 12:27

adventurer píše:
9. 7. 2018, 7:00
.... A nehledě na vše, stačilo se jen zeptat na kterém řádku je chyba. ...
a toto je vůbec geniální myšlenka
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16050
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2018, 1:05

Jj
A jeste genialnejsi by bylo uvest to hned na zacatku
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 4612
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

9. 7. 2018, 1:43

Nejsmutnější na tom je, že ten člověk ani po takhle dlouhé diskusi zřejmě nechápe, co je na tom vlastně špatně.
Třeba ta mezihra se zjišťováním jak dlouhé programy dělají ti, co frézují formy...
:-(
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16050
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2018, 2:31

Jona to i prez to ze to tu zcela konkretne pisu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pawo
Příspěvky: 4
Registrován: 3. 3. 2016, 4:48

6. 10. 2018, 8:59

prečo sa mení G17 - G18 -G19 ? su to rozne roviny obrabnia!!!
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16050
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2018, 5:41

ruzne roviny pro G02 a G03 aby vedel kudy ma vest ten oblouk
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „podpora v mach3“