problém s trapezom

mechanika k motorům
78darni78
Příspěvky: 24
Registrován: 2. 12. 2014, 9:33

13. 7. 2016, 5:01

zdravím na svojom prvom domácom cnc hryzadle mám taký problém, ked vyrábam menší predmet všetko ide ok akeak by som chcel vyrobiť nieco vo veľkej serií napríklad 10 kusov tak sa mi stále neico stane proste sa posunú suradnice a totálne mi zničí prácu, proste ako keby sa niekde stratil krok, po dlhej uvahe mi ako vinník pripadá práve trapézova tyč spolu s macticou 16x4 z tadiaľ http://cnc1.eu/sk/mechanickediely.htm" onclick="window.open(this.href);return false; proste už ked prišli ta som vedel že to nieje to pravé orechové(vtedy som bol neskusený začiatočník aj teraz som :D ) všetky tri boli trochu rozdielnme a mali iné trenie o tyče, s trochou WDčka a roztáčaním tyčou to už išlo omnoho lepšie aj sa to dalo použiť no stále ked som chel vyrobiť viac kusov stale sa daco stalo, ak ked nechám stroj dlhšie nečinný opäť idu ztuha, alebo este ma napadá varianta že ak mám tie matice spojené o zvyšok stroja celkovo sa mi zdá že to ide tažšie alebo celková kombinácia takej matice+ motor 23LC76 + driver l297+l298 je smeteľná kombinácia v čom je pes zakopaný ? , upozornujem že toto moje prve cnc bolo len na učenie aj ked som čakal o niečo lepšie vlastnosti v budúcnosti chcem spraviť niečo lepšie.
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 988
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

13. 7. 2016, 5:31

Pokud Ti jde Matice na trapézu ztuha, tak je to jen dobře, ale je to kompromis mezi ostatními komponenty(motory,drivery, zdroj a pod.) a přesností. To ovšem platí za předpokladu dobrého ustavení šroubu a matice vůči stroji. L298_L297 zas takový problém nebude i dyž ty motory jsou na 3A, tady záleží na tom kolik s toho taháš. Rampa, max rychlost atd. V podstatě ten kompromis. Ještě může a pravděpodobně bude problém v řídicím systému a software, to jsi sem nenapsal a je to dost zásadní. Tedy řídící soft, PC, latence a pod.
V neposlední řadě ještě koncové uchycení šroubu u motory a ne jeho druhém konci, jestli nelítá v pružné spojce, nebo v ložisku. to by vlastně lítal i v té spojce :D pravděpodobně.
Píšu tady jako Laik, a předpokládám, že pokud jsem vyplodil nějaký naprostý nesmysl, tak mne hned někdo znalejší opraví, jen jsem podobné problémy měl.
Perun s Tebou a hodně zdaru :twisted: :twisted: :twisted:
Uživatelský avatar
Bob
Příspěvky: 699
Registrován: 5. 10. 2007, 12:02
Bydliště: Slavkov u Brna
Kontaktovat uživatele:

13. 7. 2016, 5:35

Nejsem nějaký odborník, ohledně plastových TR matic, ale ta šířka té matice 15mm, nějaké sražená na tom závitě tam taky je, kolik tam tedy zbylo toho závitu - tak asi 3 závity. Tady asi stačí aby ta matice byla trochu přišroubovaná ze šikma, a už bude velký třecí odpor mezi tou maticí a šroubem. Ale stejně takovou krátkou matici bych nikde nedal. Já mám ve svojich domečcích - pro uchycení TR matic - zalisované dvě TR bronzové matice o délce 30mm, které jsou nalícované na ten šroub, takže nemůže dojít k žádnému křížení, mezi maticí a tím šroubem http://zbestikova.webnode.cz/stavba-cnc ... 16-x-4-jpg" onclick="window.open(this.href);return false; http://zbestikova.webnode.cz/stavba-cnc ... omecek-jpg" onclick="window.open(this.href);return false; http://zbestikova.webnode.cz/stavba-cnc ... 150064-jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
78darni78
Příspěvky: 24
Registrován: 2. 12. 2014, 9:33

13. 7. 2016, 5:49

no to som asi zabudol povedať riadiaci soft mám grbl+arduino , rampu teraz nevie konkretne experimentoval som s tým a snažil som sa dať co najpomalejší rozjazd a rozumnú rýchlosť, este dodám že ten problém je dosť tak nepravidelný proste ked to skušobne polohujem tak všetko ide ok aj ked dám strmú rampu, uchytenie koncov tyče len 2 radialnymi ložiskami na koncoch ale uchzteneé tak že sa ani pri väčšom zatažení nepohnú a to chcem len do dreva snád len že Z osa nije veľmi ideálne konštrukčne usporiadaná to si uvedomujem a tam to vžniká problém najviac no takťiež v ostatných sa to občas objaví, spojka je uplne ok to L298_L297 som uvažoval že na ten motor je nedostatočné lebo meral som efektívny prúd ktorý pri točení ide do motora a nameral som len 1,5 A neviem prečo , myslím si že proste to nemá dosť silu aby prekonalo ten odpor trenia, stratí sa krok a konec.....
78darni78
Příspěvky: 24
Registrován: 2. 12. 2014, 9:33

13. 7. 2016, 5:53

bob presne tak asi 3 závity to môže byť tiež problém že pri primontovaní o zvyšok stroja mi to ide tažšie mal by som sa poobzerať len po inej matici najlepšie bronz ?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15477
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

13. 7. 2016, 5:57

vpodstate kdyz vezmes ty lepsi a drazsi kombinace komponent co se tu pouzivaji tak uz delas z hlediska bezneho cnc hodne veliky kompromis
kdyz to jeste okrades na sroubu (nepouzijes kulickovy)
na driveru ( pouzijes extremne zastarale a nedokonale IO a jeste to bastlis nejak na kolene)
na motorech
a na systemu
.....
a buhvi na cem jeste
tak se nemuzes divit ze to ma problemy
tahle kombinace si o to rika
sam se divim ze to vubec slo nejak rozchodit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
78darni78
Příspěvky: 24
Registrován: 2. 12. 2014, 9:33

13. 7. 2016, 6:09

robokop každý nejak začal, niesom žiaden profík :D
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1321
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

13. 7. 2016, 6:26

Mám taky trapéz a nikdy mi to chybu neudělalo, ani pokud jsem obráběl složitě cca 5h v kuse.
Vůle tam sice nějaká je (bezvůlový trapéz by nejezdil, že) ale seřízená na minimum, aby to motor ještě utáhl.

Pokud kontroluji něco malého, tak si klidně opřu o stůl ruce a celou svou váhou jako na stůl a koukám na to. Ani tohle nevadí.

Zkus si to jednoduše stejně, pokud CNC dělá nějaký pohyb tak stačí snažit se pohyb brzdit rukou. Pokud začne stávkovat a vynechávat je to seřízené na hraně a hrozí že to občas spadne.
Pokus 2 je nechat jej dělat střídavě kruh a čtverec akorát velký (100mm) co nejrychleji a třeba půl hodiny. Pokud nedojede pak na nulu, je to špatně. Prostě to za běžného provozu nikdy nesmí vynechat krok, pak se musí zvětši vůle, snížit rychlosti upravit mechaniku nebo elektroniku.

PS: S driverem lo-cost jsem to nedal, prostě to jezdilo 5x pomaleji a stejně nebyla jistota.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Uživatelský avatar
Bob
Příspěvky: 699
Registrován: 5. 10. 2007, 12:02
Bydliště: Slavkov u Brna
Kontaktovat uživatele:

13. 7. 2016, 6:27

78darni78 píše:robokop každý nejak začal, niesom žiaden profík :D
A když budeš otáčet ručně tím trapezovým šroubem, aby matice se pohybovala po celé jeho délce, tak se stane co?
78darni78
Příspěvky: 24
Registrován: 2. 12. 2014, 9:33

13. 7. 2016, 6:56

bob nemôžem len tak to by som musel odmontovať motory a nasadiť na to kluku a skušať nemam to tak že na jednom konci motror a na druhej kluka no ked len tak krutim trapezom nejde to barz ľahko ked to nechám dlhší čas nečinné ked dam WD cko a trovu s tým pojazdím tak sa to už dá možno to wdcko niečo zanecháva na povrcu neviem prach sa mi tam veľmi neusadzuje trapezy zaprašene niesu
Uživatelský avatar
Bob
Příspěvky: 699
Registrován: 5. 10. 2007, 12:02
Bydliště: Slavkov u Brna
Kontaktovat uživatele:

13. 7. 2016, 7:14

78darni78 píše:bob nemôžem len tak to by som musel odmontovať motory a nasadiť na to kluku a skušať nemam to tak že na jednom konci motror a na druhej kluka no ked len tak krutim trapezom nejde to barz ľahko ked to nechám dlhší čas nečinné ked dam WD cko a trovu s tým pojazdím tak sa to už dá možno to wdcko niečo zanecháva na povrcu neviem prach sa mi tam veľmi neusadzuje trapezy zaprašene niesu
Tak chytni ten trapéz do ruky a tak s ním otáčej, ( já když jsem dolaďoval po nějaké době provozu frézky, vůli mezi TR šroubem a TR maticí - pootáčením té TR matice vůči té druhé TR matici tak jsem musel celou dráhu těch šroubů projet ručním pootáčením těch TR šroubů, abych zjistil jestli ty TR matice chodí na šroubu po celé jeho délce bez zadrhávání - zmenšoval jsem tu vůli ) A to WD jako mazadlo těch šroubů, no nevím - WD je spíše konzervační prostředek než mazadlo. I když stejně nevím jaké mazadlo použít, když je TR matice plastová. Ale jde o to zjistit, jestli je problém v té plastové TR matici, nebo někde jinde. Zkus třeba trochu ten domeček s tou plastovou maticí povolit, aby se třeba případně srovnala ta TR matice do osy toho TR šroubu, ale taky může být ten TR šroub křivý, nebo může házet, těch možností může být i několik, připadně se může těch pár negativních vlastností sečíst dohromady. Na dálku se celkem blbě radí.
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 988
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

13. 7. 2016, 7:23

Asi bych to viděl na výměnu těch matic, bo 15mm je opravdu málo. Ten šroub by musel být naprosto rovnoběžně s tou maticí. Matice hodně napevno a kolmo ke šroubu. Jak se to někde příčí, tak to je špatně. myslím jako, že třeba v polovině rozjezdu to jde, u motoru, nebo u ložiska už více ztuha, to je špatně, ono to bude pochopitelně platit i u dlouhé matice, ale u té kratičké si myslím, že bude buď to velká vůle, nebo to bude kousnuté, tedy v obou případech na h....Neví jak je ten rozjezd dlouhý, jestli i průhyb toho šroubu nedělá bordel na té krátké matici. Taky jestli ten knec šroubu není v tom ložisku dorvaný na prase a nedělá bordel matice, ale sevřené ložisko. Tohle jsem totiž kdysi udělal já :lol: Než jsem přišel na to, že bez pevného uložení to nejde :lol: Pochopitelně, že díky tomu to Fóru jsem na to přišel :lol:
78darni78
Příspěvky: 24
Registrován: 2. 12. 2014, 9:33

13. 7. 2016, 7:32

tak aktívy pojazd nieje extra veľký os x 300mm y 300mm a z 100mm a z hoho pužívam len asi polovicu
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5083
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

13. 7. 2016, 9:34

78darni78 píše:to L298_L297 som uvažoval že na ten motor je nedostatočné lebo meral som efektívny prúd ktorý pri točení ide do motora a nameral som len 1,5 A..
Kolika volty ty drivery napájíš? Na driveru máš nastaven proud na kolik (Vref, Rsense.. tydle věci)? L297/298 driver jsem dlouho používal, kdyby mi nevadil chybějící mikrokrok, používal bych ho asi stále.

Jinak si myslim, že je blbost mazat plastový matky WDčkem, vůbec bych se nedivil, kdyby to způsobovalo to dočasný zatuhnutí.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15477
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

14. 7. 2016, 5:57

ano ale ja psal kdyz se to osuli na vsem ze to nefunguje
kazdej nejak zacinal... s tim souhlasim
nekteri to sem i napsali kudy cesta urcite nevede a jakym smerem vede a na co si dat pozor
chce to cist a cis a cist a obcast tem vecem verit, maji logicky zaklad

takhle pokusama a omylama projedes daleko vetsi penize nez bys dal do toho stroje kdybys to od zacatku udelal lip

osobne bych krom uprav s trapezem co ti tady kluci radej urcite vymenil i drivery protoze kdyz nic jineho tak stejne driv nebo pozdeji bezduvodne shorej
tyhle brouci to proste delaj a nikdo nevi proc
rozhodne vymenou ziskas podstatne vetsi moment a rychlosti ze stejneho motoru!!
neco podobneho plati i o systemu

netvrdim ze ty komponenty v jine kombinaci nemuzou fungovat ale tohle je kolkovana zadost o problemy a ty nastaly
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“