PartMiller TinyCNC - projekt pro 3D tisk s DE precíznosti

Odpovědět
Mex
Příspěvky: 6283
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

1. 12. 2019, 12:45

Možná to tu šlo, pak sorry.
Tady si s tím borec celkem pohrál, má tam pěkné grafy včetně srovnání tištěného a odstříknutého stejného materiálu. Kupodivu to nevyšlo o tolik hůř.
https://hackaday.com/2018/10/12/measuri ... ore-328155
reta
Příspěvky: 327
Registrován: 22. 7. 2014, 1:50
Bydliště: Pardubice

3. 12. 2019, 10:26

Nyní hodně ale opravdu hodně předběhnu čas, mimo jiné i pro to, že některé díly z Číny potvrzeny na únor 2020. Vím, že u dospělých mašin je CAD - CAM - postprocesor, cnc kód - řídící systém mašiny. Vrtá mi hlavou kde budu shánět G-kód pro GRBL. V práci i jako prase (rozuměj pracující senior) mám přístup k SolidWorks a Solidworks CAM. Ovšem ten CAM má snad všechny postprocesory jen pro dospělé řídící systémy, ale pro GLBR ne.
Budu moci nějak využít ty modely ze solidworksu (obecně 3D modely), nemám na mysli, že ta hračka frézování nezvládne, to je jiná věc?
Tisknu, portál je vytištěn, zítra večer budou i čtyři díly základny.
Uživatelský avatar
Grad
Příspěvky: 1034
Registrován: 13. 7. 2014, 9:32

3. 12. 2019, 11:04

A co v projektu zmiňovaný Estlcam?
Mex
Příspěvky: 6283
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

3. 12. 2019, 1:00

Co tohle?
https://github.com/gnea/grbl/issues/237

Určitě najdeš cestu jak modely ze SolidWorksu dostat do GRBL.
reta
Příspěvky: 327
Registrován: 22. 7. 2014, 1:50
Bydliště: Pardubice

3. 12. 2019, 1:56

V solidworksu jsem uložil jako *.stl a následně z Estlcam (demo) vylezl G kód.
Ovšem netuším, zdali to alespoň truchu připomíná zkousnutelný kók pro GRBL.
Kouknu ještě a odkaz od mex.
kroužek.nc
(85.29 KiB) Staženo 9 x
reta
Příspěvky: 327
Registrován: 22. 7. 2014, 1:50
Bydliště: Pardubice

3. 12. 2019, 9:56

Oba odkazy jsem vyzkoušel a jen se rozhodnou, nový program a nebo solidworks s postprocesorem. Obě verze budou pro mne použitelné. Za oba odkazy děkuji.

Ze základny jsou vytištěny tři díly. Vypadá to dost pěkně, jako profi stroj ale maličké (velikost sešitu A4). Jak už tady někdo psal nedovedu si na tom představit motor o výkonu 0,5 kW. Snad z toho větrák motoru neudělá vrtulník.
reta
Příspěvky: 327
Registrován: 22. 7. 2014, 1:50
Bydliště: Pardubice

4. 12. 2019, 5:29

Začíná se rýsovat.
2019_12_04.gif
Uživatelský avatar
Grad
Příspěvky: 1034
Registrován: 13. 7. 2014, 9:32

5. 12. 2019, 6:34

Vypada to opravdu zajímavě a mohutně. Pokud budou nějaké další fotky, umístnil bych k tomu nějaký referenční předmět, nemusí to být zrovna ta pověstná přerostlá sirka :wink: , ale třeba arch té A4 by nemusel být špatnej...

Když vezmu v úvahu, že je to malinkaté, všechno bude z PET (platí to i pro tu šedou základnu?), staženo závitovkama a na kolejnicích, tak to nemusí dopadnout vůbec špatně.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5190
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

5. 12. 2019, 7:52

reta píše:
3. 12. 2019, 1:56
V solidworksu jsem uložil jako *.stl a následně z Estlcam (demo) vylezl G kód.
Ovšem netuším, zdali to alespoň truchu připomíná zkousnutelný kók pro GRBL.
Kouknu ještě a odkaz od mex.

kroužek.nc
grbl kroužek zkousne, akorát je tam celou dobu nastaven feed 20mm/min, takže by celý program jel více jak 26 hodin. Možná jsi to jen nenastavil nebo je to "pomsta" za použití demo verze.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mex
Příspěvky: 6283
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

5. 12. 2019, 7:59

Demo EstlCAM je plně funkční.
reta
Příspěvky: 327
Registrován: 22. 7. 2014, 1:50
Bydliště: Pardubice

5. 12. 2019, 8:14

Za reakce jsem moc rád, díky. Příští foto udělám s nějakým poměřovátkem.

Ke kroužku, já jsem nikde nic nenastavoval, tak jak jsem stáhl tak jsem použil, možná i při převodu na STL nastaveno příliš mnoho trojúhelníků.
Každopádně pro mne dobrá zpráva, funguje to. Jak jsem psal, mám přístup k solidworksu a solidworks cam, tak potřebuji vytvořit G-kód pro GLBR.
Už jsem nainstaloval postprocesor do solidworks cam a taky to vytváří nějaký G-kód. To si asi odzkouším sám (možná).
reta
Příspěvky: 327
Registrován: 22. 7. 2014, 1:50
Bydliště: Pardubice

10. 12. 2019, 2:27

Vřeteno je doma.
Pro znalé jsem vyfotil vnitřek zdroje.
Vřeteno pracuje s 0-100V, je to údaj na krabici.
zdroj vřeteno.jpg
Večer se ho pokusím pustit.
atlan
Příspěvky: 1755
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

10. 12. 2019, 3:35

No rozumnejsie by bolo upravit zdroj 48V (co som urobil ale vreteno je v krabici a kolajnice tiez proste nemam cas to zrealizovat) ....
Tusim ze to nieje galvanicky oddelene tak bacha ked si sahnes na prerazenene vreteno.

Na kolko by vysla tlac takejto masinky, poskladal by som uz sam
t256
Příspěvky: 1050
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

10. 12. 2019, 5:13

reta píše:
10. 12. 2019, 2:27
Vřeteno je doma.
Pro znalé jsem vyfotil vnitřek zdroje.
Vřeteno pracuje s 0-100V, je to údaj na krabici.
A jake vreteno jsi vlastne nakonec koupil?
reta
Příspěvky: 327
Registrován: 22. 7. 2014, 1:50
Bydliště: Pardubice

10. 12. 2019, 6:07

Vřeteno jsem koupil toto:

https://www.ebay.com/itm/ER11-500W-Chuc ... 2749.l2649

Předělávat zdroj je asi nad moje síly, (nevím možná, kdyby byl nějaký návod). Myslíš, že bych vřeteno měl uzemnit?
Na tisk jsem spotřeboval cca 2 kila (jsem to ale nevážil) filamentu.

Vřeteno jsem roztočil a zatím spokojenost. Alespoň na první pohled a držení v ruce se nezdá, že by se nějak chvělo, chod tichý. Musím se poohlédnou po nějakém stojánku, hodinkách a změřit jak moc hází.
Odpovědět

Zpět na „výrobci mini cnc“