aut. nozova hlava ALTAROS na linuxcnc

Odpovědět
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17083
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

11. 9. 2019, 7:21

zacinam resit nastaveni teto hlavy v linuxcnc
takze sem ostupne napisu navod jak to ozivit
konfiguraky a scripty na vymenu

stroj na ktery to budu osazovat ma i nastrojovou listu takze to bude trosku hybridni resni coz ale myslim nicemu nevadi

hava vypada takto:
IMG_20190910_163713.jpg
IMG_20190910_163708.jpg


Ovlada se impulsem prez pneu ventil kdy na kazdy impuls provede otoceni o jednu pozici
oproti standardni variante jsem poprosil o doplneni referencniho snimace polohy jednou za otacku.
Do sriptu pridam refereni pri prvni vymene ale pujde to vypnout.

Idea pouziti na stroji je ze nastroje 1-8 budou nalezet hlave, (provede se pretoceni) vyssi cisla potom budou nalezet pevnym pozicim v liste, (v tu chvili se script vymeny vpodstate preskoci na konec scriptu a uplatni se pouze G43 ktery zmeni offset.

V nasledujicich dnech provedu montaz a pripojeni hlavy do linuxcnc a zacnu ozivovat.
K hlave je potreba privest par dratu a redukovany tlakovy vzduch.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lukin1156
Příspěvky: 397
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

11. 9. 2019, 7:53

Jak na tebe ta hlava působí ? Při prvním pohledu se mi zdálo že je to snad z hliníku, ikdyž asi to jenom mate :) Na jaký stroj to budeš montovat ?
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
mikiki
Příspěvky: 365
Registrován: 5. 1. 2011, 4:33
Bydliště: Vysočina/Praha 7

11. 9. 2019, 8:05

Teda to ču....
Toho kluka znám a vyrobil první ČZ semi-auto větrovku atd.
Vím že je uznávaný i ve světě ohledně regulátorů ale toto mne fakt moc potěšilo.
Znám jej když byl ještě na vysoké škole a jde tím správným směrem.
Více takovýchto lidí.
No musel jsem toto info dát.
Naposledy upravil(a) mikiki dne 11. 9. 2019, 8:10, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17083
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

11. 9. 2019, 8:07

je hlinikova
osobne bych radsi videl ten talir ocelovej
pujde to na weiler cnc 160
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lukin1156
Příspěvky: 397
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

11. 9. 2019, 8:25

A já si najivně myslel že to je celé nitridované :D
To by na SUI byla slabina.
Jsou aspoň v závitech helicoil ?
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17083
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

11. 9. 2019, 8:38

jiste je co vylepsovat, ja jako zakladni pozadavek videl tu referenci te hlavy, bez toho by to bylo nejiste respektive zavisle na obsluze

tohle vlakno ponechal opravdu jako popis rozchozeni te hlavy
jde mi o to ze kdyby to nekdo resil tak aby zde nasel navod a scripty

jestli ma hlava nedostatky a jake to prokaze hlavne praxe a asi by si to pak zaslouzilo nejake jine vlakno

zde bych to nechal vyhradne k ozeiveni hlavy na linuxu
budou to dost podstate informace k rozchozeni a nerad bych aby zapadli v obecne diskuzi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Milan199
Příspěvky: 178
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04
Bydliště: Dobšín

11. 9. 2019, 9:35

Ahoj, pokud budes mit referovanou pouze jednu pozici (napr T01) je nutne po ukonceni testovani zcela odstavit moznost otoceni primo na ventilu /viz video/.
Take bych se priklanel ke snimani tlaku v ovladacim obvodu, protoze ti jinak zcela chybi zpetna vazba zda vubec doslo k otoceni.
Nejlepe by bylo snimat absolutne vsechny polohy, zas tak slozite to neni. Chybne nastavena NH je vzdy velky maler.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17083
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

11. 9. 2019, 9:41

vyborny postreh
presne to jsem rikal a konzultoval s vyrobcem
na tuto hlavu mu to prijde overkill ale ja uz mam v hlave absoluti snimac polohy za par kacek ktery tam prijde takze az se to bude hybat rozsirim to o to a pridam to sem

jen nakousnu ze jeden magnet a AS5600 s nejakou attiny ktera to prelozi do 4 bit kodovane pozice to resi.
Housing muze byt tisknuty na 3d tiskarne.
cena tohoto rozsireni by mela vyjit do 500,-
urazene nastroje stoji vic

jeste doplnuji ze altaros ma snimac indikujici polohu zamceni/uvolneni

Jeste doplnim, ten 12V solenoid na ventilu je samozrejme nesmysl. Musi tam byt 24V protoze vsechny cnc bezi na 24V
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17083
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

14. 9. 2019, 12:49

takze prdbezne info
hlava uz se hybe
jeste optimalizuju a cistim kod pro vymenu a zacnu testovat na ostro

jinak zmineny abs. snimac by mohl indikovat i zamceni hlavy tim ze se magnet priblizi na snimaci vzdalenost jindy nebude mereni validni
to z toho duvodu ze integrovany snimac zamceni ma kumulovanou funkci kontroly pootoceni
talir ma totiz u kazde druhe polohy vynechany material
takze u pulky poloh vim ze to zamklo u pulky ne ale da se omezene detekovat ze pootocilo
nezda se mi to dobre reseni, nepostihuje to veskere mozne chyby ktere by mohli vzniknout
urcite tedy pocitam s pouzitim abs. snimace

prvni verze skriptu na tu hlavu muze pocitat se snimacem zamceni ale pouze v pripade ze se zaslepi ty dirky a bude reagovat vzdy, jinak to nema vyznam.
Dale bude referovat podle referencniho snimace poprve po zapnuti a dale uz pojede normalne.

Druha verze bude cist absolutni polohu a zamceni z noveho snimace ktery dodelam jak mi prijdou AS 5600
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17083
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 9. 2019, 12:45

prvni zatim nesmyslne pohyby zde:
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“