referenční bod

Uživatelský avatar
Radek-B
Příspěvky: 2160
Registrován: 13. 9. 2006, 11:09
Bydliště: V:Karlovice
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2011, 8:16

sidonie píše:Kinematiku si myslím, že chápu velmi dobře, bohužel u každého stroje a to nejen výrobce, ale opravdu u každého stroje je prostor definován jinak.
Kinematiku si lze predstavit jako matematicky model ktery spojuje i vice pohonu v jednu osu.
Pracovni prostor je u kazdeho CNC stroje definovan uplne stejne dle kartezke souradne soustavy , vcetne orientace !!!

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
SKYPE: bohac.radek1
http://www.linuxcnc.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
sidonie
Příspěvky: 1021
Registrován: 18. 12. 2009, 11:18
Bydliště: Vranová Lhota

5. 4. 2011, 8:22

Radek-B píše:
sidonie píše:Kinematiku si myslím, že chápu velmi dobře, bohužel u každého stroje a to nejen výrobce, ale opravdu u každého stroje je prostor definován jinak.
Kinematiku si lze predstavit jako matematicky model ktery spojuje i vice pohonu v jednu osu.
Pracovni prostor je u kazdeho CNC stroje definovan uplne stejne dle kartezke souradne soustavy , vcetne orientace !!!

RADEK
Kartézská souřadná soustava se myslím týká obrobkového souřadného systému, s globálním nastavením stroje nemá nic společného a to už nemluvím o strojích s jednou společnou osou nebo více.
sra.jos
Příspěvky: 51
Registrován: 14. 2. 2011, 9:08
Bydliště: Kroměříž

5. 4. 2011, 8:24

jen malý dotaz:používá ještě někdo TurboCNC na svých strojích ,nebo jsem jediný?
Uživatelský avatar
Gulliver64
Příspěvky: 464
Registrován: 1. 8. 2010, 7:52
Bydliště: Kuřim

5. 4. 2011, 8:32

já ho občas používám na své prvotině. ale už jsem se nějak odcizil a musel jsem si napsat "kuchařku" :-).
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
Uživatelský avatar
Radek-B
Příspěvky: 2160
Registrován: 13. 9. 2006, 11:09
Bydliště: V:Karlovice
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2011, 8:52

sidonie píše:
Radek-B píše:
sidonie píše:Kinematiku si myslím, že chápu velmi dobře, bohužel u každého stroje a to nejen výrobce, ale opravdu u každého stroje je prostor definován jinak.
Kinematiku si lze predstavit jako matematicky model ktery spojuje i vice pohonu v jednu osu.
Pracovni prostor je u kazdeho CNC stroje definovan uplne stejne dle kartezke souradne soustavy , vcetne orientace !!!

RADEK
Kartézská souřadná soustava se myslím týká obrobkového souřadného systému, s globálním nastavením stroje nemá nic společného a to už nemluvím o strojích s jednou společnou osou nebo více.
A to globalni nastaveni stroje ma tedy jaka pravidla ? Spolecna osa narusuje pravidla geometrie pro zakladni skoly jak ?
Velmi rad se necham poucit.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
SKYPE: bohac.radek1
http://www.linuxcnc.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
Radek-B
Příspěvky: 2160
Registrován: 13. 9. 2006, 11:09
Bydliště: V:Karlovice
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2011, 8:53

Gulliver64 píše:já ho občas používám na své prvotině. ale už jsem se nějak odcizil a musel jsem si napsat "kuchařku" :-).
Tak dej nejaky recept :D

R
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
SKYPE: bohac.radek1
http://www.linuxcnc.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 2552
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

6. 4. 2011, 7:59

2sidonie, co to máš za mašinu, u které se chytají reference od nástroje. To jsem ještě neviděl. Já jen viděl, že se stroj zreferuje a poté se podle nástrojového listu zadají nástroje včetně korekcí a program je psán buď s délkou nástroje (předpokládanou), nebo s nulovou délkou a dožene se to korekcí (méně častý případ, ale zažil jsem i to). Referenční bod je vždy pevný, stejně jako souřadnice a je úplně jedno, zda mám kinematiku, či nikoliv.
sra.jos
Příspěvky: 51
Registrován: 14. 2. 2011, 9:08
Bydliště: Kroměříž

6. 4. 2011, 8:15

já si myslím ,že hlavní účel ref bodů je v tom,že když mám rozdělaný nějaký obrobek a vypnu stroj tak po znovu
zapnutí a najetí ref můžu pokračovat v obrábění a nemusím opět zaměřovat obrobek .jestli to tak není tak mne opravte
sidonie
Příspěvky: 1021
Registrován: 18. 12. 2009, 11:18
Bydliště: Vranová Lhota

6. 4. 2011, 9:31

sra.jos píše:já si myslím ,že hlavní účel ref bodů je v tom,že když mám rozdělaný nějaký obrobek a vypnu stroj tak po znovu
zapnutí a najetí ref můžu pokračovat v obrábění a nemusím opět zaměřovat obrobek .jestli to tak není tak mne opravte
Ano takto by to mělo sloužit.
sidonie
Příspěvky: 1021
Registrován: 18. 12. 2009, 11:18
Bydliště: Vranová Lhota

6. 4. 2011, 9:42

Josef píše:2sidonie, co to máš za mašinu, u které se chytají reference od nástroje. To jsem ještě neviděl. Já jen viděl, že se stroj zreferuje a poté se podle nástrojového listu zadají nástroje včetně korekcí a program je psán buď s délkou nástroje (předpokládanou), nebo s nulovou délkou a dožene se to korekcí (méně častý případ, ale zažil jsem i to). Referenční bod je vždy pevný, stejně jako souřadnice a je úplně jedno, zda mám kinematiku, či nikoliv.
Co bys chtěl, švýcarský CNC dlouhotočný automat, který nemá vlastní operační systém ve stroji, ale funguje na základě předem definované tabulky, kterou vytváří aplikace pro programování. Nástroje se nastavují na několik předem definovaných referenčních bodů nástrojového držáku, dají se zaměřit na speciálním zaměřovacím stroji a nebo když chce někdo ušetřit, tak se to dá odměřit na pevný bod ve stroji stovkovým hloubkoměrem na předem známé vzdálenosti, musíš si je k pevnému bodu přepočítat, tak aby souhlasily s tím co požaduje aplikace na programování. Pak už musíš jen znát správné označení korekce pro daný nástroj, může jich být až deset pro jeden nástroj v jedné ose, abys pohnul tou správnou pro ten správný průměr nebo vzdálenost. Obsluha dostane hustě popsanou A4 kde co a jak. Dá se dělat na čemkoliv, jen je potřeba vědět co a jak. Stroje, kde všechno sedí jak má a nemusí se nic přepočítávat jsou poslední dobou velmi vzácné a po pravdě řečeno bych na nich asi už neuměl ani dělat. :D
vladosk
Příspěvky: 154
Registrován: 5. 6. 2008, 7:48
Bydliště: Prievidzsko SK

6. 4. 2011, 10:11

Pokud máš Turbocnc pod Dosem tak by to mělo být v tomto nastavení jenom si přepiš tu nulu v Z:
Přílohy
ref.JPG
vlado
sra.jos
Příspěvky: 51
Registrován: 14. 2. 2011, 9:08
Bydliště: Kroměříž

6. 4. 2011, 11:35

Tak tohle je asi to co jsem hledal
Uživatelský avatar
Radek-B
Příspěvky: 2160
Registrován: 13. 9. 2006, 11:09
Bydliště: V:Karlovice
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2011, 4:12

sidonie píše:
Josef píše:2sidonie, co to máš za mašinu, u které se chytají reference od nástroje. To jsem ještě neviděl. Já jen viděl, že se stroj zreferuje a poté se podle nástrojového listu zadají nástroje včetně korekcí a program je psán buď s délkou nástroje (předpokládanou), nebo s nulovou délkou a dožene se to korekcí (méně častý případ, ale zažil jsem i to). Referenční bod je vždy pevný, stejně jako souřadnice a je úplně jedno, zda mám kinematiku, či nikoliv.
Co bys chtěl, švýcarský CNC dlouhotočný automat, který nemá vlastní operační systém ve stroji, ale funguje na základě předem definované tabulky, kterou vytváří aplikace pro programování. Nástroje se nastavují na několik předem definovaných referenčních bodů nástrojového držáku, dají se zaměřit na speciálním zaměřovacím stroji a nebo když chce někdo ušetřit, tak se to dá odměřit na pevný bod ve stroji stovkovým hloubkoměrem na předem známé vzdálenosti, musíš si je k pevnému bodu přepočítat, tak aby souhlasily s tím co požaduje aplikace na programování. Pak už musíš jen znát správné označení korekce pro daný nástroj, může jich být až deset pro jeden nástroj v jedné ose, abys pohnul tou správnou pro ten správný průměr nebo vzdálenost. Obsluha dostane hustě popsanou A4 kde co a jak. Dá se dělat na čemkoliv, jen je potřeba vědět co a jak. Stroje, kde všechno sedí jak má a nemusí se nic přepočítávat jsou poslední dobou velmi vzácné a po pravdě řečeno bych na nich asi už neuměl ani dělat. :D
Tak tim alespon neplet hlavu ostatnim, opet trosku dost kecas, pokud do stroje podle toho co pises zadavas tabulku parametru, nenahravas tam zadny operacni system , ten tam je. A to cos popsal opet neni zadny vyjimecny pripad. Porad cekam nejake to vysvetleni jak to tedy je ?

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
SKYPE: bohac.radek1
http://www.linuxcnc.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
sidonie
Příspěvky: 1021
Registrován: 18. 12. 2009, 11:18
Bydliště: Vranová Lhota

6. 4. 2011, 6:19

Já netvrdil, že je to speciál, jen jsem říkal, že je mi jedno jaké má mašina globální nastavení a souřadný systém, stejně ho nepoužívám a stroj, který mě nutí používat nativní souřadný systém, takový který vyhovoval nejlépe výrobci stroje je celkem dost naprd, ale i s tím se dá žít.
Odpovědět

Zpět na „TurboCNC“