Pragochema Brunigal v praxi:

FrantaB
Příspěvky: 105
Registrován: 21. 12. 2018, 3:16
Bydliště: Praha

30. 5. 2022, 6:44

Destilka je lepší, protože pak je jistota "odkud je zasviněný" (z černěné součástky-nemusíš řešit "co jsem si tam zanesl a s čím z vody to zreagovalo a dělá bordel"). Vylévat do odpadu opravdu ne!
Pružinové oceli budou vždycky do červenohněda, s tím se nedá opakovaně a trvale absolutně nic udělat. Zkušeností, teplotou, opakovaným mácháním a voodoo se dá dosáhnout "skoro černohnědá", ale i když to pak vaříš dvě hodiny v oleji, po prvním zmoknutí, za kterého z toho olej nepoteče zase vylezou červenohnědé a už se s tím nedá hnout.

Oldschool sestava lázní jsou čtyři vany: asi 30% roztok hydroxidu sodného v mírném (sotva se převalujícím) varu na odmaštění a prohřátí (a taky trochu aktivaci povrchu), pak Brunigal, pak čistá voda vroucí tak, že v ní ještě nestoupají bublinky páry. Pěna se pečlivě sbírá.
Nakonec vana s vroucím olejem pro nasycení pórů.

Zbytek popsali předřečníci.
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 4861
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

30. 5. 2022, 7:11

... diky Fando za další doplnění.
HellGrip
Příspěvky: 1282
Registrován: 21. 5. 2019, 10:26

1. 6. 2022, 8:12

zverodoktor píše: 14. 5. 2022, 9:45 Ahoj, skúsim pár skúseností a rád:
1. To že je to silne žieravé a máš si dať rukavice a štít, už vieš.
2. Roztok sa používa pri teplote okolo 140-145°C. Teplota varu je v podstate daná koncentráciou solí v roztoku. Ak máš solí málo, roztok bude vrieť pri nižšej teplote a tá začne stúpať postupne s množstvom odparenej vody ( a stúpajúcou koncentráciou solí v roztoku). Najjednoduchšie je vedieť, keď roztok zarobíš čerstvý podľa návodu na brunigale poznačiť si výsledný objem a po ukončení práce a ochladení (dôležité!) doliať destilkou koľko treba. A až potom odložiť. Ak vodu naleješ do vriaceho brunigalu, vzhľadlom na teplotu roztoku cez 140°C a teplotu varu vody 100°C ti obsah hrnca v momente vyprskne do xichtu. To vyzrážanie o ktorom píšeš je spôsobené nižšou rozpustnosťou pri nižších teplotách. Po opakovanom zohriatí sa zase rozpustí, ničomu to nevadí.
3. Teplota je kľúčová pre dobré vyfarbenie. Pri teplotách pod 140°C to čierni blbo alebo vôbec. Nad 145 °C vznikajú nahnedlé až hnedé povlaky.
4. Čiernený predmet by sa mal vkladať do lázne predhriaty, najlepšie vo vriacej destilovanej vode.
5. Roztok Brunigalu je tak koncentrovaný roztok lúhu, že celkom intenzívne rozpúšťa aj sklo. Za tepla dosť rýchlo, za studena tiež, ale pomalšie. S toho dôvodu je dobre používať na dlhšie skladovanie nádobu s polypropylénu, nie skla.
Prajem veľa čierniacich úspechov, Andrej.
Lenže on to má napiču: pretože má vysoký kýbel bez zateplených stien. Dole pri plotne má 150 a hore skoro 90...Kľúčom k správnemu čierneniu je správna distribúcia tepla: viac horákov, plytká a široká nádoba a tak.
Odpovědět

Zpět na „povrchová úprava“