Autodesk Fusion 360

CAD software, shareware, freeware
r4cv
Příspěvky: 1556
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

26. 9. 2019, 5:02

Ja mám linuxcnc a horná poloha na Z-osi je G53 Z0
G53 je práve to prepnutie do absolútnych súradníc stroja.

Fusion momentálne nepoužívam, ale HSM to má priamo v základných vlastnostiach (ísť na G53 Z0)
ísť kdekoľvek inde je skôr či neskôr istá kolízia
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1033
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

26. 9. 2019, 8:34

jde mi o to, že právě Z úpně nahoře u mne je G53Z80. Tak proto to chci změnit. G53Z0 je někde cca 1/3 rozjezdu.
neměl jsem moc času řešit odpovědi, tak zítra.
Díky všem prozatím za konstruktivní odpovědi.
r4cv
Příspěvky: 1556
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

26. 9. 2019, 8:45

Ved to sa da zmenit jednym parametrom v ini subore linuxu. Urcite lahsie ako uprava postprocesoru.
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1033
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

26. 9. 2019, 9:12

Čekal jsem takovou odezvu. Změnit v ini. Ano to také vím. Ale. Osa Z je příliš těžká než by ji motor udržel v horní pozici, tedy po vypnutí sjíždí dolů (šroub má stoupání 10mm). Nutno podotknout, že tomu tak není vždy, někdy drží a někdy sjede. Musím referovat směrem nahoru a vůči poloze ref. snímače je to tak. Montovat nějakou brzdu či něco takového je pro moji HOBBY "frézku" zbytečné. Jistě, že řešení je, Z po ukončení provozu podložit a referovat dolů. Úprava postprocesoru mi pořád vychází jako nejjednodušší řešení.
Nenapadlo mne, že by to mohlo být na úrovni CAM. To se pokusím dohledat.
S pozdravem Slezák.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 6225
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2019, 9:35

slezak77 píše:
26. 9. 2019, 9:12
Osa Z je příliš těžká než by ji motor udržel v horní pozici, tedy po vypnutí sjíždí dolů (šroub má stoupání 10mm).
Jestli jseš ochoten obětovat 60Kč a ulevit Z motoru tak tam dej vzpěru víka kufru auta a máš po starostech .Dal jsem jí na mašinu kamaráda a Zku se značně ulevilo .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS
Příspěvky: 7967
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

27. 9. 2019, 7:55

slezak77 píše:
26. 9. 2019, 9:12
Čekal jsem takovou odezvu. Změnit v ini. Ano to také vím. Ale. Osa Z je příliš těžká než by ji motor udržel v horní pozici, tedy po vypnutí sjíždí dolů (šroub má stoupání 10mm). Nutno podotknout, že tomu tak není vždy, někdy drží a někdy sjede. Musím referovat směrem nahoru a vůči poloze ref. snímače je to tak. Montovat nějakou brzdu či něco takového je pro moji HOBBY "frézku" zbytečné. Jistě, že řešení je, Z po ukončení provozu podložit a referovat dolů. Úprava postprocesoru mi pořád vychází jako nejjednodušší řešení.
Nenapadlo mne, že by to mohlo být na úrovni CAM. To se pokusím dohledat.
S pozdravem Slezák.
mě připadá že to moc komplikuješ. strojní 0 v Z někde uprostřed stroje mě osobně nedává smysl. i kdyby ti Zko sjíždělo třeba až na zem tak je to přece uplně jedno.. příjdeš ke stroji dáš referovat, vyjede Zko nahoru do max Z0 a drží polohu.. obrábíš.. vypneš stroj a jestli to spadne nebo nespadne je přece uplně fuk, opět referuješ nahoru.. takže vše tak jak je předdefinované v Camu a tak jak to dělá 99,9%strojů, proč to dělat jinak? ale nemusím všechno chápat :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
CZ_Pascal
Příspěvky: 814
Registrován: 14. 1. 2008, 8:24
Bydliště: Brno

27. 9. 2019, 6:18

.... ale to že máš referenční snímač někde ve 1/3 výšky přece ještě neznamená, že tam musíš mít nulu stroje.

LinuxCNC přece řekneš, že v místě reference je na Z-80 a hotovo. Nulu máš pak pěkně nahoře, není potřeba rozdrbat postprocesor a nemění se ani místo, kde jsi zvyklý referovat.

No ale zase to má tu nevýhodu že se zařadíš do stáda těch 99,9% kteří mají tu nulu uplně nahoře a už nebudeš jedinečný :?
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1033
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

27. 9. 2019, 7:07

Je to tak jak píšete, je to jednoduché, to ano. Jen jak jsem psal, osa není úplně těžká, řekl bych tak na hranici, někdy sjede a někdy drží. Proto mám nulu pod snímačem a je mi jedno jestli sjede nebo drží, vždy referuji nahoru. Pokud bych měl nulu nahoře, musel bych hlídat. Např. referuji směrem dolů na snímač, osa drží je to v pohodě. Pokud sjede, je to špatně, neboť bude referovat dolů a snímač nenajde. !!!Tohle je ten jediný důvod proč!!! Tedy se nachází ještě to řešení s tou spěrou, budu uvažovat, asi se tam v pohodě vleze.
To, že je jedno kde dám snímač a kde si nastavím nulu je jasné, to vím.
Ohledně toho postprocessoru jsem našel video kde je to hezky vysvětleno a ukázáno, vcelku jsem to pochopil i já :lol: co neumí anglicky.
https://www.youtube.com/watch?v=WiYfRNS ... FhrBB6qGBy
Je tam popsáno jak to řešit přímo v post, nebo na úrovni toho CAMu.
Díky všem, doufám, že už jsem vysvětli kde mám tu černou díru pro kterou tady píšu.
S pozdravem Slezák a Perun s Vámi :twisted: :twisted: :twisted:
r4cv
Příspěvky: 1556
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

27. 9. 2019, 8:18

riešiš nepodstatné veci.
po stlačení enable F2 si môžem ručným posuvom dostať mašinu kam chcem, napríklad nad snímač a potom dám príkaz na homovanie.
otázka pár sekúnd.
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1033
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

27. 9. 2019, 11:33

Když vyřeším tuto zbytečnou věc. Nemusím hlídat a přemýšlet pokaždé co musím nebo nemusím. Nepřijde mi to jako zbytečná věc.
Pochopitelně, že vyřešení stability osyZ je asi něj řešení.
Perun.
LukS
Příspěvky: 13
Registrován: 12. 12. 2016, 10:49

28. 9. 2019, 8:17

Prosím o přidání do skupiny.
Začínám a zatím tápu.
Odpovědět

Zpět na „CAD“