Morbidelli + Xilog

CAM software
Mikor
Příspěvky: 1
Registrován: 21. 2. 2016, 1:08

21. 2. 2016, 1:56

Dobrý den,

hledáme radu ohledně upgrade mašiny. Máme Morbidelli Author 500. Už nějaký čas děláme v základním Xilogu MMI (3). Rádi bychom vylepšili řídící systém. Máte nějaké nápady? Optimální varianta je CAD/CAM vč. postprocesoru. Prostě optimální řešení. Zajímá náš také případné přehrání softwaru na Xilog plus. Jsme zatím ještě lajci, tak nevíme co je k tomu potřeba. Předpokládám, že software (xilog+) + nový komunikační kabel pro seriový port. Ten stávající pro MMI nebude pravděpodobně dostačující. Děkuji za rady.

Miloš
pidalin
Příspěvky: 6
Registrován: 23. 6. 2016, 12:03

23. 6. 2016, 12:15

Máme v práci starší Author 330, což je asi jenom menší verze vašeho Author 500 a máme tam stejnej řídící soft jako na nejnovějším Author M400. Myslim, že to neni problém, stačí říct firmě která vám to servisuje. Můžu vám sehnat kontakty na lidi co jezděj ty stroje řešit k nám když máme ňákej problém. Určitě by to ňák vyřešili. A ten CAD a podobně, to u 3 osýho CNC podle mě neni nijak nutný pokud tam nemáte ňáký šílený programy. Většinou je náhled v tom programovacim softu dostatečně jasnej. Ale je dobrý tam mít trochu solidní PC pro řízení toho stroje. Na tom novym Author M400 je ňákej takovej ten pidi počítač od HPčka, sice je tam dvoujádro a 4GB RAMky, ale i tak je to s Win 7 strašně zasekaný když je to zapnutý několik dní v kuse, zajímavý je že na tom staršim Author 330 to lítá jak z praku na PC s XPčkem. Strašně rád bych tam dal SSD disk, to by byla paráda. :wink: Na tom novějšim stroji M400 je ňákej 3D soft kde je vidět model toho obrábění a snad to tam jde ňák i programovat, ale nepoužívam to.
Lepší fotku jsem zrovna nenašel, tohle je ten starší Author 330.
Přílohy
fotografie0104.jpg
Uživatelský avatar
Pavel R
Příspěvky: 403
Registrován: 5. 7. 2008, 5:52
Bydliště: Hlinsko

27. 6. 2016, 8:07

Mikor píše:Dobrý den,

hledáme radu ohledně upgrade mašiny. Máme Morbidelli Author 500. Už nějaký čas děláme v základním Xilogu MMI (3). Rádi bychom vylepšili řídící systém. Máte nějaké nápady? Optimální varianta je CAD/CAM vč. postprocesoru. Prostě optimální řešení. Zajímá náš také případné přehrání softwaru na Xilog plus. Jsme zatím ještě lajci, tak nevíme co je k tomu potřeba. Předpokládám, že software (xilog+) + nový komunikační kabel pro seriový port. Ten stávající pro MMI nebude pravděpodobně dostačující. Děkuji za rady.

Miloš
Nápady by byly :-) Dělám servisáka těchto strojů a mj školím program Xilog Maestro. To je záležitost, která začala někdy v roce 2012, SCM vyplivne novou verzi cca každý měsíc - ono to není tak dramatické, jako třeba rozdíl mezi verzemi Windovs, ale prostě vylepšuji postupně. Ten soft je dnes dodáván se stroji SCM, zároveň s Xilog Plus - což je nástupce Vašeho Xilogu, je posunut více do maker a do ,,grafična´´. Nicméně Maestro je úplně jinde, má to i cosi na způsob CAD - prostě se tam dá kreslit, pracovat s křivkami a pod - krom toho to samozřejmě podporuje import dxf, nejneovější verze umí i import spline. Tím, že je to nástavba Xilogu, tak to umí import nástrojových souborů - *.tlg , takže není třeba přepisovat nástroje. Jediný možný problém by mohl být ve stáří stroje - Xilog3 (alias Xilog MMI) se už nepoužívá asi 15 let, zatím jsem nezkoušel jestli to dokáže žvejknout výstup z Maestra. Nové stroje mají integrován WinXiso v PanelMac, takže tam načtou přímo *.pgmx z Maestra, ale Maestro má i post pro *.pgm, iso a pod, takže by to mělo jít. Bližší o Maestru je k vidění třeba na trubce
https://www.youtube.com/watch?v=ImtY-n8SVYc" onclick="window.open(this.href);return false;
pidalin
Příspěvky: 6
Registrován: 23. 6. 2016, 12:03

12. 11. 2017, 11:31

Jak je to s licencema na tyhle softy k těm CNC strojům? Je légální si to někde stáhnout a nainstalovat? My máme na tom novějšim CNC instalačku toho Maestra, ale ňák to nejde rozchodit, jinak je tam normálně Xilog Plus a ňáká nadstavba pro 3D zobrazení ale v tom nejde programovat a je to vlastně k ničemu. :-D Mně se doma na mym PC ten Xilog podařilo rozchodit, zkopčil jsem si tam ten DEF.tgl z práce, takže se to chováná jako kdybych tu měl nástroje jako v práci, ale mam obavy že je to asi vlastně nelegální. Ne že bych to doma používal, prostě mě zajímalo jestli by to šlo rozchodit na PC mimo CNC. Ale to Maestro mě zajímá, to by nám dost usnadnilo práci. Asi se na to zkusim zeptat některýho ze servisáků od SCM až tu budou.
Mimochodem řešíme problém, dokázal by někdo poradit? Normálně u klasickýho frézování se dá korekce nástroje C1, nebo C2, ale když potřebujeme frézovat pod úhlem (G0R) tak to prostě nejde a je to dost problém, nikdo na to nepřišel jak to vyřešit a je to fakt šílený, zatim to řešíme retardovaně tak že schováváme novou 20mm frézu, která neni broušená a děláme to jenom s ní, protože ten nesmysl s frézovánim pod úhlem se dělá jednou za 100 let, ale kdyby tam šla dát korekce, tak by to bylo fakt super. A když jsem zkoušel naimportovat něco z CADu do Xilogu, tak to sice jde, ale opět, bez korekcí nástroje, takže se to pak stejně musí celý upravit ručně. Ale moc se v tom nevyznam, dělam na tom sice 3 roky, ale nikdy jsem nebyl na žádnym školení. ;-)
RaS
Příspěvky: 7747
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

13. 11. 2017, 6:40

Když nejde korekce tak když nic jiného tak musí fungovat zadat přesný rozměr frézy. . Místo 20 zadáš 19.95 třeba a hotovo..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
pidalin
Příspěvky: 6
Registrován: 23. 6. 2016, 12:03

13. 11. 2017, 6:50

No tak samozřejmě že v DEFu máme nastavenej přesnej průměr nástroje, ale bez korekce v programu je mi to prd platný když to jede středem. Jediný co můžu, je upravit program aby to sedělo s nástrojem co tam je, ale po výměně to zase sedět nebude. Teď mě napadlo že vlastně jde na začátku programu pomocí příkazu PAR nastavit parametr kterej si ňák označim a dam mu ňákej rozměr, tak tam dam třeba PRM, jako průměr nástroje a program se udělá tak že budu počítat s tou hodnotou PRM v každym řádku kde je to potřeba, pak se po výměně nástroje jenom na začátku programu vždycky změní ten rozměr u toho parametru, to je jediný řešení na který jsme přišli. Kdyby šlo o setiny milimteru tak to vem čert u dřevo výroby, ale když má dvacítková fréza třeba 17.9 tak už je to fakt velkej rozdíl a novou asi dostanem leda až si jí sami koupíme někde v OBI. :-D
RaS
Příspěvky: 7747
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

13. 11. 2017, 6:55

já si spíš myslím, že to nebude v nejde ale neumíme.. to se pak těžko radí...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
Pavel R
Příspěvky: 403
Registrován: 5. 7. 2008, 5:52
Bydliště: Hlinsko

17. 11. 2017, 5:20

Omlouvám se - delší dobu jsem tu nebyl, odpovídám až teď - co se týče licencí : Xilog Plus si můžete nainstalovat klidně na několik počítačů - i když - někdy kolem roku 2009 i tento soft vyžadoval hardlock - leč to byla ochrana spíše formální, přímo výrobce nás na školení servisáků informoval o tom, kterou knihovnu nahradit, aby šel Xilog bez klíče.
Maestro - to už je jiný kafe. Tam je prvně potřeba nainstalovat hrdlock, pak jej teprve zasunout do USB. Ten klíč je zároveň o tom, jaké opce v Maestru budou. Standardně se dodává klíč bez 3D funkcí ( jedná se o kreslení - plochy rotací, tažením, z řezů atd, jsou i tělesa, 3D křivky ,pak obrábění - hrubování, dokončování, frézování bokem nástroje, přenesení obrábění na povrch atd. ) Samozřejmě se dá objednat i klíč 3Dlight, nebo 3D.
Ale ať tak, či tak, Maestro bez řádně nainstalovaného klíče nerozběhnete - i když si jej můžete nainstalovat kam chcete.

K tomu frézování pod úhlem - stačí se podívat do nápovědy programu - cituji :

3D Begin Milling - XG03D (Prisma Group)

Use these instructions to start linear routing on a plane set at an angle to the orthogonality of the panel surfaces; it controls the tool lead in/lead out into/from the workpiece with a null machining depth. It does not allow XGIN/XGOUT; with XG03D you cannot switch on the hood. You can only use this instruction with the Prisma head, only with face 1 active and only with radius correction Off. See: Appendix H – Prisma Head.

V Maestru je tato fce dostupná, normálně se dá zařadit korekce, ale post to stejně přežvejká do C=0, což ostatně udělá i u klasického frézování, pokud použijete vícenásobný průchod, nebo třeba sestup po spirále. Ovšem to je jen pro info - tím, že je Maestro přímo od SCM, post neřešíte, ale přímo v PanelMacu spouštíte programy s příponou pgmx, on si to přežvejká sám.
I když - zrovna minulý týden jsem měl něco frézovat na starém vykoupeném Techu Z30 - a než bych to plácal v Xilogu, tak jsem to naprogramoval v Maestru a protože ten starý stroj neuměl konverzi pgmx - pgm, tak jsem to přežvejkal přímo postem v Maestru a do mašiny jsem to nahrál jako xxl program - což je totéž co pgm, jen to nemá ten obrázek.
pidalin
Příspěvky: 6
Registrován: 23. 6. 2016, 12:03

20. 11. 2017, 2:29

Díky, to jsou užitečný informace. To maestro tam nemáme prej asi protože to firma nechtěla koupit, ptal jsem se na to kolegů co byli na školení, já měl v tu dobu zrovna dovolenou, takže jsem tam nebyl. Já to chování podnikatelů nechápu, on koupí radši egalizační brusku za 4 mega, která má takovej příkon že jí ani nemůžeme zapnout, ale na pořádnej program na programování CNC prachy nedá. :-( Zaplať pánbůh pro tu nábytkářskou výrobu nám ten Xilog a textový programování relativně stačí, ale poslední dobou začínaj vymejšlet takový chujoviny že to budeme muset dřív nebo pozdějc řešit, jestli po nás budou chtít takový věci vyrábět, tak ať si ty programy programujou sami a vyřešej si to jak chtěj, mě to fakt přestává bavit, radši pujdu někam k pásu kde nebudu nic řešit. :-D to mi byl fakt čert dlužnej to CNCčko.
Uživatelský avatar
Pavel R
Příspěvky: 403
Registrován: 5. 7. 2008, 5:52
Bydliště: Hlinsko

23. 11. 2017, 7:40

Tak to Maestro - tedy ten základní klíč vychází v případě dokoupení ke staršímu stroji někde okolo 20 tKč. Což se mi zase nezdá nějak předražené
pidalin
Příspěvky: 6
Registrován: 23. 6. 2016, 12:03

21. 1. 2018, 6:53

To neznáte naší firmu, ani gumičky na přísavky nám nekoupěj, musíme je tam jak retardi slepovat vteřiňákem. :-D
Uživatelský avatar
Pavel R
Příspěvky: 403
Registrován: 5. 7. 2008, 5:52
Bydliště: Hlinsko

24. 1. 2018, 12:01

Tak zrovna ty gumičky nejsou zrovna levný - podle typu přísavky tak 600 a víc Kč. Holt je to atypická záležitost, tak si to italští soudruzi nechávají zaplatit. Jenže to neznají české hlavy - několik firem si ty gumy už odlévá samo, ostraváci to dokonce prodávají :-)
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4418
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

24. 1. 2018, 1:56

Pavel R píše:Tak zrovna ty gumičky nejsou zrovna levný - podle typu přísavky tak 600 a víc Kč. Holt je to atypická záležitost, tak si to italští soudruzi nechávají zaplatit. Jenže to neznají české hlavy - několik firem si ty gumy už odlévá samo, ostraváci to dokonce prodávají :-)
Ono na tom totiž hovn... je stačí ten správnej matroš s vyformovatelností tak 10min(pracovní čas tak 2 min )a formička + 40ka dvoustupňová vývěva a je to ,dělal jsem i měchy a byly i s nápisama :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
Pavel R
Příspěvky: 403
Registrován: 5. 7. 2008, 5:52
Bydliště: Hlinsko

3. 2. 2018, 9:33

Ono je to ještě jednodušší - dřevoobráběcí stroje jsou vybaveny lamelovou vývěvou (či 2-3 vývěvami) Becker, ta dává -750mBar takže vakuum je jaksi po ruce. Ale pokud vím, odlévají to i bez vakua ....
pidalin
Příspěvky: 6
Registrován: 23. 6. 2016, 12:03

5. 6. 2018, 6:33

Kolega co dělal na morbidelli cnc řikal že v minulý firmě si ňák nechávali vyrábět celý přísavky, oni chtěj za jednu několik tisíc a přitom to má výrobní náklady maximálně pár desítek kč a ještě na to čekáme tejdny než nám to dodaj.
Odpovědět

Zpět na „CAM“