EdgeCam 2015 R2 - frézování zborcené plochy

CAM software
Odpovědět
jirik30
Příspěvky: 9
Registrován: 8. 3. 2019, 7:06

8. 3. 2019, 7:27

Dobrý den,

začínám pracovat v programu EdgeCam 2015 R2. Docela mi to začíná jít, ale narazil jsem na problém, se kterým nedokážu hnout už druhým dnem. Kolem mě tak daleko v tomto programu ještě nikdo nedošel. Teď k problému.

Mám na CNC frézce udělat jeden kus, kde jsou díry a hrany, zkosené hrany atp. ale jsou tam dvě plochy, které zaboha nedokážu odsimulovat jak by se to dělalo (onu součást mám ve stepu). Resp. nedokážu vytvořit v programu ten správný útvar a vybrat na něj tu správnou metodu frézování. Obrázek je v příloze a ona plocha je červeně a označena černou šipkou (je taková zborcená).

Jak a čím vytvořit frézovací útvar (útvar z hran nebo plochu nebo..?), který pak jak a čím ofrézuju jakou metodou (řádkováním, hrubováním,..?)? Nedává mi to spát už druhým dnem. Když to zkouším, většinou mi to napíše hlášku "neviditelný prvek 511".

Neřešme prosím typ cnc, byl bych rád za obecný návod jak na to.

Děkuji za rady nebo případné popostrčení!
Přílohy
zborc.plocha.png
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16445
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

8. 3. 2019, 7:35

nevim zda to vidim spravne
ale prijde mi to jako chyba pri importu dat
to musis nejprve vyresit
dost casto se jedna o chybu orezani hranic plochy

prosim potvrd zda je to tak
pak se muzem posunout dal
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
jirik30
Příspěvky: 9
Registrován: 8. 3. 2019, 7:06

8. 3. 2019, 7:41

Dobře vyzkouším, jen mám vybrat "plocha" anebo "profil z hran"?
jirik30
Příspěvky: 9
Registrován: 8. 3. 2019, 7:06

8. 3. 2019, 8:28

První co udělám, tak dám vytvořit útvar z hran. Viz obrázek 01. v příloze (útvar jsem zeleně myší klikáním na jednotlivé hrany ohraničil). Kliknu na fajfku.

Pak to po mně chce ať označím vrcholy pro definici výšky. Viz obrázek 02. v příloze (útvar je zeleně ohraničen a jdou tam vidět nějaké body). Nevím co zadat, kliknu na fajfku.

Pak vyberu obráběcí metodu řádkování a označím geometrii pro obrábění -> mnou vytvořenou z předešlých kroků - 2D dutina. Viz obrázek 03. Zeleně se mi to obarví, ale až dolů na spodek modelu - nevím proč. Kliknu na fajfku.

Pak to po mně chce abych označil hranici pro obrábění, tady nevím co zadat, a tak kliknu na fajfku. Viz obrázek 04

Nakonec mi to vyhodí onu hlášku. Viz obrázek 05.

Chápu, že se to nebude dát dokonale vytvořit na cnc frézce, a že to pak půjde na vyjiskřovačku. Ale aj kdyby tam měly být nějaké schody nebo neofrézované části, chtěl bych dokázat udělat to správně.

Jde to nějak? Díky!
Přílohy
01_útvar-z hran.png
02_útvar-z hran_volba_2.png
03_výběr_geometrie pro řádkování.png
04_výběr_geometrie_druhá volba.png
05-ona chyba.png
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 1953
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

8. 3. 2019, 9:29

Nevim co vymislis, ostry roh tam neudelas, vyber kulovou frezu a udelej to jako 3d plochu
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
jirik30
Příspěvky: 9
Registrován: 8. 3. 2019, 7:06

8. 3. 2019, 10:02

nevím jak to myslíš, maximálně mi jde udělat 2D dutina a to mi pak napíše vnitřní chyba systému.
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 1953
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

8. 3. 2019, 11:29

No pokud mas edgecam jen v 2.5D, tak mas smulu
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
jirik30
Příspěvky: 9
Registrován: 8. 3. 2019, 7:06

8. 3. 2019, 12:42

Máme 3D. Jen nevím, kde děám chybu.

Ted mě ještě napadla jedna doplňující otázka. Když mám ofrézovanou součást z jedné strany, jak to v programu můžu otočit a dodělat ji z druhé strany? Vždycky mi to otočí i se svěrákem. :-/ Děkám to přes nový obráběcí postup.
Uživatelský avatar
dodo_mt
Příspěvky: 179
Registrován: 23. 4. 2008, 5:19
Bydliště: Martin
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2019, 2:23

O kopírovať hranice z radiusu a profilovackou vyobrabat
V profilovackou vybrať obrabať z modelov a vybrať r
A ďalšie možnosti ktoré ponúka profilovačka alebo cyklus pohybová plocha

Doporučujem školenie u vášho predajcu EC

dodo
CNC programátor
CAD: Pro/ENGINEER 2001 - PTC Creo 3.0
CAM: EdgeCam 7.75 - EdgeCam 2016 R2
Odpovědět

Zpět na „CAM“