Cut3D problem

CAM software
Balloo
Příspěvky: 378
Registrován: 21. 2. 2016, 6:51

28. 5. 2016, 6:32

Takhle jsem to četl na webu nevím každopádně v plné verzi tenhle postprocesor není a při doplnění se stejně nenabízí.
Uživatelský avatar
CZ_Pascal
Příspěvky: 804
Registrován: 14. 1. 2008, 8:24
Bydliště: Brno

28. 5. 2016, 6:43

Thomeeque píše:Paráda! Zkusils, jestli to při F1200 projede plynule?
Asi jsem nějako nepochopil dotaz :?:
Vzhledem k tomu že mi to vnitřní kontůru jede téměř plynule při 1800mm/min tak při 1200mm/min to samozřejmě pojede plynule taky.
To že to každou "otočku" spomalí při sjezdu v ose Z na "nižší vrstvu" je dáno požadavkem G-kódu F600. Za to jaksi LinuxCNC nemůže. :!:

Vnější vrstvu to valí plynule až do 4800mm/min (samozřejmě opět zase až na sjezdy v ose Z)

Tedy konkrétně když porovnám moje a tvoje video tak:
zatímco ty vnitřní kontůru jedeš asi 4 sekundy, tak já jedu jedu otáčku za 0,6 sekund
zatímco ty vnější kontůru jedeš přes 19 sekund tak já jedu jednu otáčku za 1,4 sekundy

Jak ještě plynulejší by jsi to chtěl ? :roll:
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5081
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

28. 5. 2016, 6:52

Dobrý, nejsem idiot, zdálo se mi (u vnější kontury), že to zadrhává, ale asi mi to jen zdálo.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
CZ_Pascal
Příspěvky: 804
Registrován: 14. 1. 2008, 8:24
Bydliště: Brno

28. 5. 2016, 6:54

... no a ještě samozřejmě musíš přihlédnout k faktu že dráhu kterou projíždí není zrovna "pěkná - kruhovitá" tak se to samozřejmě trochu na vibracích projevit musí.
Kontura_Detail.png
"hrbatá dráha plynulosti neprospívá"
Kontura_Detail.png (4.5 KiB) Zobrazeno 2630 x
... okem nic nepoznáš, ale uchu se to nelíbí :?
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5081
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

28. 5. 2016, 11:58

Rozjel jsem taky LinuxCNC 2.7, jelo to mnohem líp, ale stále to hrkalo, dokud jsem tam nevrazil tu G64ku (P 0.05). Pak už to byla pohádka. Ještě jsem schválně znova nabootoval do tý starý 2.5ky a zkusil to sjet taky s G64 P0.05, jelo to o poznání líp než na mym videu (tam je to bez G64), ale s 2.7 se to nedalo srovnat, ta jede fakt nádherně. Každopádně jsem si díky tomu uvědomil, že mám stále trochu hokej v tom, jakej mód (dodržení dráhy či rychlosti) je default, myslel jsem, že ta rychlost, ale asi je to složitější, mám co studovat.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
CZ_Pascal
Příspěvky: 804
Registrován: 14. 1. 2008, 8:24
Bydliště: Brno

29. 5. 2016, 6:50

Thomeeque píše:mám stále trochu hokej v tom, jakej mód (dodržení dráhy či rychlosti) je default,
No ono v tom totiž docela hokej je. :(
Je lepší se nespoléhat na to co je v jaké verzi default a rovnou to v každém kódu nastavit dle potřeby daného výrobku.
V nějaké verzi 2.7.pre~ se mi dokonce podařilo že upředňostnoval automaticky zadanou rychlost a klidně si pomohl o vic jak cenimetr aby ji dodržel :!:

Che to prostě si na to zvyknout a rovnou si to do každého programu buďto dopsat ručně a nebo si upravit postprocesor aby to tam házel rovnou sám.

Každopádně já na novej TrajectoryPlanner nedám dopustit :D - mimojiné je způsob jeho implementace téměř nezbytná podmínka pro to aby se dalo v budoucnu dopsat Jerk Limited Velicity Profile.
Předchozí metoda blendingu byla geniální ve své univerzálnosti, ale matematicky popsat délku skutečně ujeté dráhy a rozložení rychlosti v průběhu dráhy není v realném čase optimální. (nedá se exaktně spočítat nějakým vzorečkěm v předem známém počtu výpočetních operací - je potřeba nějaká iterativní metoda)
Balloo
Příspěvky: 378
Registrován: 21. 2. 2016, 6:51

29. 5. 2016, 8:21

Zítra tam zkusím vrazit ten řádek a uvidím,jen mě zaráží že ten kruh není dokonalej kruh,jak to zvětšil PASCAL.Musím se na to zítra zaměřit.
Balloo
Příspěvky: 378
Registrován: 21. 2. 2016, 6:51

30. 5. 2016, 4:56

Zdravím Vás,

Takže jsem zkoušel výše zmíněný řádek vložit do hrkacího g-codu a žádná změna.Ráno jsem udělal jednoduchý model válečku 20mm průměr 20mm výška a to v programech emachineshop,PTC creo desing,FreeCAD,RHINO 3D,Catia, ze všech mi vypadl stl. soubor , který jsem prohnal CAMem CUT3D a DeskProto.Dopadlo to tak,že ze všech tzv. ,,free'' CADu je soubor nevhodný pro další práci na cnc frezkách.Z jedinné CAtie je to použitelné avšak mi to jede maximální rychlostí 25mm/sec a motory zpívají.Dokonce ani soubor stl. z catie není použitelný v kombinaci CUT3D ani na jednoduchý váleček.Jen wrl. soubor.Upozorňuji dopředu některé,kteří by se do mě chtěli pustit,že takto to funguje mě na mém stroji.Možná má někdo jinou zkušenost,ale u mě je CUT3D nepoužitelný.Má někdo ještě nějakou použitelnou kombinaci kromě doporučeného FUSION 360?Díky za odpovědi.
Uživatelský avatar
CZ_Pascal
Příspěvky: 804
Registrován: 14. 1. 2008, 8:24
Bydliště: Brno

30. 5. 2016, 7:32

Nějak tě nechápu :oops:

..... budeš ještě deset let hledat co nalít do trabanta (MACH3) za beznín (G-kod) aby měl 85 kilowatů (plynulý pohyb) :?: :roll: nebo prostě změníš auto na nějaké s výkonnějším motorem (třeba LinuxCNC) :shock:
Balloo
Příspěvky: 378
Registrován: 21. 2. 2016, 6:51

30. 5. 2016, 8:24

Na Linuxu jsem byl,ale po čtrnácti dnech 16 hodin denně na webu jsem nebyl schopen nastavit víc jak základ,který jsem měl za hodinu od nainstalování.Cokoli co jsem zkoušel doprogramovat mi nechodilo,snažil jsem se hltat info všude kde se dalo,ale něco jsem měl asi špatně,tebe jsem i za peníze žádal o pomoc,ale nemáš čas.Tak mi řekni jak se to tu všichni učíte když jste takový profesionálové EMC2.
Uživatelský avatar
Kilovolt
Sponzor fora
Příspěvky: 755
Registrován: 21. 10. 2009, 9:59
Bydliště: Podřipák jak vyšitej!

30. 5. 2016, 10:19

No tak pak už jedině někoho, kdo tomu linuxu hoví a bude ochoten ti to vysvětlit.
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16934
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

31. 5. 2016, 5:12

tohle ti prijde neprekonatelne slozite?
https://www.youtube.com/watch?v=Vm2YQVG0kdQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Balloo
Příspěvky: 378
Registrován: 21. 2. 2016, 6:51

31. 5. 2016, 5:51

To Robokop,asi jsi nečetl můj předchozí příspěvek,od nainstalování ubuntu jsem za hodinu frézoval,ale potom jsem chtěl rozchodit prodlevu pro spuštění vřetene a tam jsem narazil.Dopisoval jsem do Halu,ale vůbec nic se nedělo.Zkoušel jsem příkazový řádek a taky nic.Proto jsem se vrátil zpět k machu.Moje kombinace PC+Mach+smoothsteper+Cut2d jsem neměl ani jeden problém s krokem nebo s rychlostí.Jede mi i v druhé mašině a i v rozdělaným soustruhu.Tam mám udělanou hlavu na automatickou výměnu nástrojů,tak si to vůbec nedovedu programovat v emc2,jinak jsem byl spokojený s linuxem.Ale myslím,že je to spíš pro programátory,to můj názor.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16934
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

31. 5. 2016, 6:43

a proc jsi treba nepozadal o editaci halu nekoho zde
posles soubor
nekdo zde to dopise
nakopirujes zpet

je to asi o 5ti radcich
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Balloo
Příspěvky: 378
Registrován: 21. 2. 2016, 6:51

31. 5. 2016, 6:51

Řešil jsem to tu s někým,ale chci to umět,není řešení poslat někomu soubor,nahrát ho zpět a pak se tvářit jak king.Požádal jsem tu dva borce o zasvěcení pár drobností,jeden neměl čas a druhý za to chtěl dost peněz.Rozhodně nejsem škrt,ale peníze taky nemůžu rozhazovat jestli mi rozumíš.
Odpovědět

Zpět na „CAM“