HSMworks

CAM software
mrchar76
Příspěvky: 175
Registrován: 14. 5. 2014, 8:29
Bydliště: Čáslav

13. 9. 2016, 7:55

.
Naposledy upravil(a) mrchar76 dne 27. 6. 2018, 10:41, celkem upraveno 1 x.
Euronymous
Příspěvky: 25
Registrován: 19. 6. 2007, 11:07
Bydliště: Blansko
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2016, 12:18

Něco málo jo. Simulace se těžko posuzuje takhle "od vody". Co se týče NC kódu tak jakou chybovou hlášku ti to vyhazuje?
[u]Marek Skotak[/u]
msskotak@gmail.com
www.cadcam-softcz.cz
mrchar76
Příspěvky: 175
Registrován: 14. 5. 2014, 8:29
Bydliště: Čáslav

14. 9. 2016, 9:41

.
Naposledy upravil(a) mrchar76 dne 27. 6. 2018, 10:43, celkem upraveno 2 x.
mrchar76
Příspěvky: 175
Registrován: 14. 5. 2014, 8:29
Bydliště: Čáslav

14. 9. 2016, 9:48

.
Naposledy upravil(a) mrchar76 dne 27. 6. 2018, 10:43, celkem upraveno 1 x.
strojar12
Příspěvky: 19
Registrován: 25. 5. 2016, 9:50

15. 9. 2016, 2:33

Problém bude nejspíš ve špatném nastavení odsazení počátku nástroje a stroje ... V ručním řízení doporučuji ověřit, že tomu tak skutečně je.
Hověz
Příspěvky: 362
Registrován: 6. 3. 2016, 3:00
Kontaktovat uživatele:

15. 9. 2016, 3:55

no ja bych rekl to, ze osa Z musi byt kolmo k te plose, jiank to bude jezdit ve vzduchu, dale bych doporucil nepouzivat operaci celo, ale spis si cmrknout skicu a projet ji konturou vypnuto, lip se da ovladat co to dela, u toho cela to lze sice taky ale je to takovy jakoze to vyjde
mrchar76
Příspěvky: 175
Registrován: 14. 5. 2014, 8:29
Bydliště: Čáslav

16. 9. 2016, 6:55

.
Naposledy upravil(a) mrchar76 dne 27. 6. 2018, 10:44, celkem upraveno 1 x.
mrchar76
Příspěvky: 175
Registrován: 14. 5. 2014, 8:29
Bydliště: Čáslav

16. 9. 2016, 7:17

.
Naposledy upravil(a) mrchar76 dne 27. 6. 2018, 10:44, celkem upraveno 1 x.
Hověz
Příspěvky: 362
Registrován: 6. 3. 2016, 3:00
Kontaktovat uživatele:

16. 9. 2016, 11:17

udelas to tak ze do projektu das sousradny sytem tam kde je osa delicky a pak k te operaci si vyberes druhy souradny system, jinak to asi nejde, taky sem se s tim dost trapil na delicce nez jsem na to prisel jak to funguje. pokud se divas v tom hsmeditoru na ty drahy tak tam je to blbe, nefunguji tam naklopeni delicky atd (kdyz mas nekolik ss) ja to vubec nepouzivam nejspolehlivejsi je verifikace tam je to presne. muzes poslat data ?

s tou operaci kontura sem to myslel tak ze si nakreslis skicu a jedes podle ni, ja vic kreslim a setrim dost casu na stroji ale je to pracnejsi. na jednom modelu mam skoro 170 skic jak vedu nastroj, automatickyma operacema to neni vzdy uplne ono, ale zalezi na seriovostui apod.

https://www.cncblog.cz/wp-content/uploa ... 9-16-1.png" onclick="window.open(this.href);return false;
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 5735
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

16. 9. 2016, 12:47

Ta osa děličky není nutná, pokud stroj umí transformaci souřadnic tak můžeš mít nulu kdekoliv. Naopak je výhodné tu transformaci souřadnic zapnout, protože mašina si pak sama drží konstantní povrchovou řeznou rychlost i když jedeš spojitě ve všech pěti osách.
Aleš Procháska
mrchar76
Příspěvky: 175
Registrován: 14. 5. 2014, 8:29
Bydliště: Čáslav

16. 9. 2016, 12:58

.
Naposledy upravil(a) mrchar76 dne 27. 6. 2018, 10:44, celkem upraveno 1 x.
mrchar76
Příspěvky: 175
Registrován: 14. 5. 2014, 8:29
Bydliště: Čáslav

16. 9. 2016, 1:02

.
Naposledy upravil(a) mrchar76 dne 27. 6. 2018, 10:45, celkem upraveno 1 x.
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 5735
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

16. 9. 2016, 4:30

Na tom nic není. Pětiosu můžeš řídit buď tak, že zadáváš příkazy typu G1 X10 Y20 Z30 A3 C5 a mašina se hýbe ve všech osách současně. Pěkné, srozumitelné, ale potíž je s rychlostí, protože když zadám nějaký dlouhý přejezd, tak se všechny osy pohybují/otáčejí pořád stejně, ale vzdálenost obrábění od středu otáčení se může průbežně měnit (třeba frézuju desku kterou přejíždím od kraje do kraje přes střed) a tím se mění i rychlost nástroje vzhledem k obrobku. Pokud to mašina neumí jinak, tak se musí snažit CAM, musí dostat střed souřadnic ve středu otáčení a dráhu si rozseká na kousky, aby pro každý kousek vypočítal správné F. Další věc je, že některé přejezdy se tímhle způsobem vůbec nedají udělat (aby se nástroj pohyboval rovně vzhledem k otáčejícímu se obrobku, musí jet ve skutečnosti po křivce).

Nebo můžeš mít tvar příkazů takový, že místo přímých hodnot pro osy A a C zadáváš nástrojový vektor I, J, K, který představuje úhel, pod kterým je nástroj nakloněný vůči obrobku (nebo přesněji řečeno vůči právě používanému souřadnému systému). Mašina si správné A a C vypočítá sama (to je ta transformace souřadnic a není to vůbec jednoduché, protože to mj. záleží na skutečné nule obrobku, kterou zadáš například sondou po upnutí a navíc se to musí pořád přepočítávat) a všechny rychlosti mění průběžně tak, že jsou vůči obrobku stejné.
Aleš Procháska
mrchar76
Příspěvky: 175
Registrován: 14. 5. 2014, 8:29
Bydliště: Čáslav

16. 9. 2016, 8:26

.
Naposledy upravil(a) mrchar76 dne 27. 6. 2018, 10:45, celkem upraveno 1 x.
Euronymous
Příspěvky: 25
Registrován: 19. 6. 2007, 11:07
Bydliště: Blansko
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2016, 10:45

Hod sem *.cps soubor
[u]Marek Skotak[/u]
msskotak@gmail.com
www.cadcam-softcz.cz
Odpovědět

Zpět na „CAM“