HSMworks

CAM software
mrchar76
Příspěvky: 175
Registrován: 14. 5. 2014, 8:29
Bydliště: Čáslav

20. 9. 2016, 8:49

.
Naposledy upravil(a) mrchar76 dne 27. 6. 2018, 10:46, celkem upraveno 1 x.
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 5905
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2016, 8:58

To se dělá ve funkci onClose(). Je to sice poněkud neobvyklé, odjíždět v Z až naposled, ale mohlo by to jít takhle (konkrétní hodnoty si musíš upravit, tady je odjezd na strojní nulu):

//---------------------------------------------------------------------------
function onClose() {
//---------------------------------------------------------------------------
onCommand(COMMAND_COOLANT_OFF);
onImpliedCommand(COMMAND_STOP_SPINDLE);
onCommand(COMMAND_STOP_CHIP_TRANSPORT);

// natoceni A - na fyzickou nulu
writeBlock(gFormat.format(53), gFormat.format(0), "A"+abcFormatDeg.format(0));

// odjezd X, Y - na fyzickou nulu
writeBlock(gFormat.format(53), gFormat.format(0), "X"+xyzFormat.format(0), "Y"+xyzFormat.format(0));

// odjezd Z - na fyzickou nulu
writeBlock(gFormat.format(53),gFormat.format(0),"Z"+xyzFormat.format(0));

onImpliedCommand(COMMAND_END);
writeBlock(mFormat.format(2)); // end of program, stop spindle, coolant off
writeBlock("E");
}
Aleš Procháska
mrchar76
Příspěvky: 175
Registrován: 14. 5. 2014, 8:29
Bydliště: Čáslav

20. 9. 2016, 10:34

.
Naposledy upravil(a) mrchar76 dne 27. 6. 2018, 11:12, celkem upraveno 1 x.
paklic
Příspěvky: 95
Registrován: 13. 3. 2015, 10:39

3. 7. 2017, 6:21

Ahoj,
da se nejak nastavit v HsmW fixaci osy ?
Viceose frezovani - orientace nastoje - pouzit 4ose
Mam kuzel ktery potrebuju frezovaz 4osou, ale nelibi se mi, ze osa X jezdi ze strany na stranu kdyz frezuju, zbytecne to zdrzuje frezovani.
Potreboval bych, aby osaX stala, tocila se rotace a zvedala se jen osa Z +Y .
Da se to nejak nastavit?
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 5905
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

3. 7. 2017, 8:02

paklic píše:Ahoj,
da se nejak nastavit v HsmW fixaci osy ?
Viceose frezovani - orientace nastoje - pouzit 4ose
Mam kuzel ktery potrebuju frezovaz 4osou, ale nelibi se mi, ze osa X jezdi ze strany na stranu kdyz frezuju, zbytecne to zdrzuje frezovani.
Potreboval bych, aby osaX stala, tocila se rotace a zvedala se jen osa Z +Y .
Da se to nejak nastavit?
Zkus to dělat jako tříosou operaci a použij substituci osy. Ale nemám tu teď po ruce soft abych si to ověřil.
Aleš Procháska
paklic
Příspěvky: 95
Registrován: 13. 3. 2015, 10:39

3. 7. 2017, 8:50

To jsem zkousel, nejde vygenerovat 3ose(nahrada osy) kolem dokola jako rotaci. Nekde jsem se docetl ze umi jen 359,9° pak se vraci zpet, ale jak mu reknu kde je pocatek a konec...
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 5905
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

3. 7. 2017, 10:09

Další možnost je potom udělat si substituci X na A sám v postprocesoru (prostě všude kde je X napíšeš A) a pro generování drah použít náhradní model, kde místo kuželu bude klín. Já jsem si takhle dělal drážky na válci, které měly být udělané jednoduše jen frézou na jeden průchod, ale cam z toho dělal kovbojku :-) Jenže to už začíná být tak složité, že je možná lepší to naprogramovat ručně :-)
Aleš Procháska
paklic
Příspěvky: 95
Registrován: 13. 3. 2015, 10:39

4. 7. 2017, 8:49

Hmm, budu to muset nejak poresit...
Nasel jsem video nahradu osy na 3osem obrabeni, nechapu jak to udelal: https://www.youtube.com/watch?v=2loawFgiEk0" onclick="window.open(this.href);return false;
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 5905
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2017, 9:41

A nemůže být jen v postprocesoru v onOpen() v příkazu createAxis omezení v parametru range:[-360,360], že se to nechce otočit dokola?
Aleš Procháska
paklic
Příspěvky: 95
Registrován: 13. 3. 2015, 10:39

4. 7. 2017, 10:13

Oni nejdou vygenerovat ani drahy neni co vygenerovat postprocesorem. Kdyz se podivam na zaznam co se stalo, tak to hodi hlasku:
Varování: Jedna, nebo více hranic obrábení neuzavírá obrábení kolem osy rotace.
Chyba: Nebyly dáné platné hranice obrábení.
Kdyz mam tenhle dil (obr.) tak neni problem vygenerovat drahu jako 3osou operaci ,ale kdyz je bez toho rantlu, normalne kulaty, tak ani nahodou. Jen vyceosou operaci.
Stejne to neresi muj problem, aby se nehybala osaX, aby stala a jela jen rotace +z +y . (rotacni osu mam po ose Y).
Přílohy
Výstřižek.PNG
paklic
Příspěvky: 95
Registrován: 13. 3. 2015, 10:39

4. 7. 2017, 10:13

Oni nejdou vygenerovat ani drahy neni co vygenerovat postprocesorem. Kdyz se podivam na zaznam co se stalo, tak to hodi hlasku:
Varování: Jedna, nebo více hranic obrábení neuzavírá obrábení kolem osy rotace.
Chyba: Nebyly dáné platné hranice obrábení.
Kdyz mam tenhle dil (obr.) tak neni problem vygenerovat drahu jako 3osou operaci ,ale kdyz je bez toho rantlu, normalne kulaty, tak ani nahodou. Jen vyceosou operaci.
Stejne to neresi muj problem, aby se nehybala osaX, aby stala a jela jen rotace +z +y . (rotacni osu mam po ose Y).
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 5905
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2017, 1:39

Já bych jako první, nouzové řešení, zkusil udělat půlku válce (s upraveným modelem jako máš na obrázku), pak počátek dát souřadnic s A=180 a druhou půlku válce. Na tu substituci se ti podívám, mám toho teď moc ale večer si najdu chvíli.
Aleš Procháska
gash
Příspěvky: 18
Registrován: 1. 6. 2018, 8:33

1. 6. 2018, 9:10

Ahoj, pročítám tu příspěvky, zrovna se chystám pořídit čtvrtou rotační osu, v HSMWorksu jsem toho už dost udělal a pak i v reálu na stroji, pokud jde o tříosé obrábění, nemám problém, ale se čtvrtou osou jsem tvrdě narazil, buď jsem blbej, nebo to prostě neumím, pořád mám problém s hranicemi obrábění, zvlášť pokud jde o symetrický díl, jako je na již uvedeném videu https://www.youtube.com/watch?v=2loawFgiEk0" onclick="window.open(this.href);return false; , nikdy mi to neobrobí celý díl, vždy jen nějaký patvar, pořád to hlásí, že jsou špatné hranice obrábění, ale jak nastavit hranice u takového souosého dílu, bounding box to nebere, siluetu to nebere, jedině nějaký sketch, ale to je pak ten problém, že to neudělá dokola a celé, co se mi jednou povedlo, tak to obrobilo půlku. Pořešil jste to někdo nějak? Díky
Hověz
Příspěvky: 364
Registrován: 6. 3. 2016, 3:00
Kontaktovat uživatele:

1. 6. 2018, 10:24

jak mas nastaveny polotovar v projektu? pokud mas vytazenou skicu tak to vymenn za teleso ktere si nadefinujes v nastaveni projektu, castokrat to pomuze
Odpovědět

Zpět na „CAM“