CAD/CAM pro začínající firmu

CAM software
Permonik
Příspěvky: 188
Registrován: 19. 2. 2015, 7:34
Bydliště: Mošnov
Kontaktovat uživatele:

31. 8. 2018, 9:12

Jelikož jsem řešil stejný problém a cca 8 let mám možnost srovnávát CADy (CAEčka).

Použivám Inventor (od cca 2010) a Fusion 360 (od 2012) a mám možnost porovnát se Solidworksem (použivájí převažne kolegové).

Co se tyče kreslení žadny velký rozdíl co se tyče náčrtu, základních boelovských operaci (vysunutí rotace) tam neni.
Inventor a Solid mají základní jádro na parametrickém modelaří (objekt je definováný kotámi), navíc doplněný o volné modelování, či příme. Fusion má základní jádr jiné (jaké nevím) ale umí volné, příme, parametrické (volné - na modelování soch, příme - stači kliknout na plochu a posunout o hodnotu).
Solid I Inventor má strukturu skladání souboru: díly a z toho se dělají sestavy, výkres má samotný soubor, Fusion to má v jednom souboru. Fusion ovšem je 2x náročny na ramky než Inventor. U Fusionu je drobný problém u elips, mají problém s vazbami (nejde udělát dvě tečnosti).
Tím jak jsou Inventor (od 1999), solid (1995) na trhu dlouho jsou si už víceměné podobné. Fusion je spíše CAE (počitačová podpora strojírenství) takže kromě modelaře (CAD) má i simulace, CAM, další věci. Ovšem má dost ochuzenou čast co se tyče výkresu. Je vhodnější spíše tam kde jde 3D model -> CAM -> CNC. CAM u Fusionu je převzáty HSM co má Inventor. Dle některých informaci je HSM jádro je z těch prý lepších CAMu (neměl jsem možnost objektivně posoudit).

Cena za solid a Inventor je obdobná, solid nejde pronájmut jen na jeden měsíc, Inventor ano.
Fusion má možnost soukromá osoba (hobby), nebo Start UP (jaký mezi nimi rozdíl nevím) do obrátu 100 tis USD/rok zdarma, je možné registrovat přes stránky Autodesku. Cena je 7000 bez DPH pro standart licenci, pro verzi Ultimate je 35000 bez dph / rok.

Na 2D DWG použivám Draftsight (free).

Co se tyče dalších programu ZW3D je dost mlády modelář (občas chyby a není doladěny), nízka cena nebo spíše prodava se jako krabice nikoliv pronájem, neměl jsem možnost posoudit.

Další co jsem mohl vyzkoušet bylo Creo (Pro/Enginner) cenově byl jako Solid nebo Inventor, ale cokoliv tam namodelovát byl děs (U Autodesku, možna i solidu je kladen důraz na to aby měl konstruktér co nejsnadnější práci).
Ještě jsem zkoušel SolidEdge, ale to byla chvílka, jedině co si vzpominám měl horší grafické prostředí.

Pak je tu CAtia (cena velká, náročné na ovládání, ale prý nejde poznát zda se použiva ilegalní nebo koupená licence, NX (cena vysoka, je to spíše CAE, prostředí vylepšily ale taky není nejlepší).

Konkurence Fusionu je OnShape (dělato býv. lide ze SolidWorksu), cena obdobná, spíše větší a nemá CAM.

Jinak jak radí Robokop postav pro obchodníky problém a uvidiš jak si povedou.
Na netu je v dnešní době hodně video jak co kreslím, programovat CAM.
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Nemoo
Příspěvky: 128
Registrován: 22. 2. 2014, 8:27

3. 9. 2018, 8:28

Já si nemůžu pomoct, ale nějak se mi líbí Fusion 360. Zatím jsem s ním vše naprogramoval a licence zadarmo je super a placená nestojí zase tolik. Takže pro mě jasná volba!
Polesovsky
Příspěvky: 385
Registrován: 28. 5. 2011, 9:30
Bydliště: Brno

15. 9. 2018, 5:48

Cena za solid a Inventor je obdobná, solid nejde pronájmut jen na jeden měsíc, Inventor ano.
Fusion má možnost soukromá osoba (hobby), nebo Start UP (jaký mezi nimi rozdíl nevím) do obrátu 100 tis USD/rok zdarma, je možné registrovat přes stránky Autodesku. Cena je 7000 bez DPH pro standart licenci, pro verzi Ultimate je 35000 bez dph / rok.
----------------
SolidWorks lze pronajmout dle prani minimalne na jeden mesic. Staci se domluvit s dodavatelem.
Rekl jsem si , ze potrebuji na 14 dni Solidworks a bylo me receno, ze je to kratka doba. Mohou mi aktivovat na jeden mesic.
Domluvili jsme se a aktivace nejela jen 14 dni co jsem potreboval , ale cely mesic. Cena je na domluve. Nebudu psat co mne to stalo. Ale verte obchodnik u Inventoru i Solidvorksu muze na jeden mesic ... , dle vlastniho uvazeni vyuzit "Testovaci" licence. Treba i opakovane. Staci vedet jak na to.
Uživatelský avatar
GeminiRacing
Příspěvky: 180
Registrován: 29. 11. 2011, 6:46
Bydliště: Trenčín - Slovakia
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2018, 7:49

caute, na MSV v brne som sa stretol s programom Mastercam, pouziva to niekto ? nejake referencie ? zaciname sa vo firme rozhliadat po nejakom cam softe, vdaka
Renault 5 Turbo in progress ;)

http://www.geminiracing.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;
piskoteek
Příspěvky: 838
Registrován: 3. 12. 2013, 7:54
Bydliště: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2018, 4:46

Zdravím pánové,jen pro info od koho je nejlepší koupit Solid?Brno?
Výrobní ředitel, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
Polesovsky
Příspěvky: 385
Registrován: 28. 5. 2011, 9:30
Bydliště: Brno

27. 11. 2018, 7:41

Koupě je jedna věc. Služby za přijatelnou cenu věc druhá. Školení odborníkama je zase jiná stránka.
Já jsem byl spokojen se Solidvision Brno, ale co základní školení zdražili 4x. Školí nový pracovníci bez praxe (žáci z gymlu na sokolské). Tak nevím.

3E Praha měla několikrát existenční problémy a krabicový prodej nechci.

Další prodejce Solidworksu moc neznám
piskoteek
Příspěvky: 838
Registrován: 3. 12. 2013, 7:54
Bydliště: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

29. 11. 2018, 2:28

Školení a podporu nepotřebujeme..jen dobře koupit :)
Výrobní ředitel, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5916
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

29. 11. 2018, 2:53

Seš velkej kluk tak umíš napsat do Lanete a Solidvision Brno,Praha atd a vysvetlit jim že jste začínající malá firma a že na základě referencí a zkušeností se školní verze se rozhodujete mezi Solidworksem a xxxx a ze zkušeností které máte vychází SW jako intuitivnější ,ale dle řečí konkurence jeho velké - je cena ale proto že nepotřebujete školení a další podporu tak prosíte o cenovou nabídku aby jste měli všechny podklady pro správné rozhodnutí a ble ble ble ble prostě to opentlit .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
piskoteek
Příspěvky: 838
Registrován: 3. 12. 2013, 7:54
Bydliště: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

2. 12. 2018, 2:38

Diky moc. Každá rada dobrá.
Výrobní ředitel, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
Josef_
Příspěvky: 2
Registrován: 12. 8. 2019, 10:11

12. 8. 2019, 10:47

Text příspěvku jsem sám upravil na následující strohé konstatování:
Cena Tebisu může být zlomkem uvedených 22000 euro.
Záleží na tom co potřebujete a jak si to nakonfigurujete.

Hezký den

Josef
Naposledy upravil(a) Josef_ dne 14. 8. 2019, 10:04, celkem upraveno 1 x.
Radislav
Příspěvky: 44
Registrován: 16. 7. 2018, 8:26

12. 8. 2019, 12:10

Dobry den,

To mate pravdu. Melo tam byt 12 000 EUR :shock:

Uplny zaklad je nekde pod 10 000 EUR bez prevodniku,PP atd...

Momentalne jsem nejvice naklonen reseni hyperMiLL.

Hezky den
Josef_
Příspěvky: 2
Registrován: 12. 8. 2019, 10:11

12. 8. 2019, 2:19

Pánové, odstranil jsem sám text příspěvku.
Nemám zájem se hádat ani nechci nikoho popuzovat.

Josef
Naposledy upravil(a) Josef_ dne 14. 8. 2019, 9:58, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16903
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

12. 8. 2019, 2:39

To ze vase konkurence ukazuje jen videa a nebo stojan s letaky neni pravda a sam to dobre vite. Jestli si tu chcete takto honit triko tak si tu prosim zaplatte komercni reklamu. Trosku jste se odchylil od toho vaseho prvotniho "uvedeni na pravou miru"
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
slobodajan
Příspěvky: 33
Registrován: 21. 11. 2017, 8:15

12. 8. 2019, 3:51

Pokud se ti bude líbit prostředí v HSM tak je nejlevnější řešení fusion 360 pokud přesáhneš 2miliony obrat za rok bude spoplatněné 12000 za rok.Do té doby je zdarma i jejich podpora funguje velmi dobře i když musíš umět anglicky. Já jsem dělal rok a pul s inventorem HSM a teď mám už druhým rokem fusion a nemůžu si stěžovat.Jde v něm otevřít snad každý druh 3D modelu a je stále aktualizovaný. Dnes se k němu dá zakoupit i čeština. Tak že doporučuji :)
dvoracek.a
Příspěvky: 30
Registrován: 4. 12. 2017, 3:07
Bydliště: Libeř

12. 8. 2019, 4:52

doufám že to nebude bráno jako reklama
ale do fusionu 360 se nechá koupit externí čeština cca 600,- je přeloženo téměř všechno
snažil sem se ho naučit skoro půl roku ale ta angličtina otravovala a nebavilo mě to se tim prokousávat a po nainstalování čestiny je to teď pohoda (teda mimo upravování postprocesoru v tom zatím tak trochu plavu)
Odpovědět

Zpět na „CAM“