Poradte prosim aky CAM software.

CAM software
Odpovědět
elis
Příspěvky: 1
Registrován: 17. 3. 2019, 7:40

1. 4. 2019, 7:19

Dobry den.
Chcel by som Vas skusenejsich majstrov od CNC poprosit o radu.
Postavil som si CNC router, mala drevenna konstrukcia na testovanie, pochopenie a naucenie sa stavby a prace z CNC. Potrebujem poradit aky CAM soft bude najlepsie kupit.
Urcite tu mate vela bohatych skusenosti, tak prosim poradte.
1. Aky soft aby bol co najjednoduchsi na ovladanie.
2. Aky soft aby bol co najuniverzalnejsi, pouzitie- frezovanie, plazma rezanie, laser a 3D print.
3. Od koho doporucujete kupit soft koli technickej podpore. Napriklad dodavatel ktory nema problem z programovanim alebo upravou postprocesoru a.t.d.
Za Vaše rady vopred velmi pekne dakujem.
Mex
Příspěvky: 6258
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

1. 4. 2019, 7:32

Až budeš vybírat, tak to přehledu testovaných zařaď Estlcam.
Já sám ho nepoužívám, z historických důvodu vlastním Aspire. Ale když jsem ten Estlcam viděl, tak jsem si říkal, že tímhle bych příště začal.
Myslím, že je buď free nebo za nějaký minimální peníz.
Zurko
Příspěvky: 56
Registrován: 10. 1. 2018, 9:03

3. 4. 2019, 8:17

Taky jsem vybiral a koupil jsem Fusion 360. Stojí 11 500 s DPH. Mám ho od nového roku a nemám mu co vytknout. Postprocesory snad na vše. Jsem zvyklý na solidworks a je to skoro to samé. Jediné dvě nevýhody není čeština a cena je jen pronájem na rok.
karelsklo
Příspěvky: 1374
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

8. 4. 2019, 5:00

Ahoj,Mex má pravdu estlcam je fajn...A skoro zadarmo (asi 40 E...) Ale dá se používat i free,jen při každém generování G kódu čekáš o vteřinu déle.Estlcam umí 2,5D ,3D a i trochoidní frézování (já zatím nezkoušel ale plánuju to).
Je to hodně intuitivní a má to šikovné funkce,navíc p. Knull poradí po mailu když má člověk dotaz.Já koupil licence hned 2 i když jsem ho dlouho používal free,za tak fajn prográmek mi připadalo fér podpořit tvůrce obzvlášť když jde o tak mrzký peníz...:-)
Teď používám verzi V 10,má i nájezdy po rampách a tak...
QNX
Příspěvky: 2885
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

8. 4. 2019, 5:47

Dokáže Fusion 360 a Estlcam generovat dráhy i z STL modelů? Pořád mi schází něco na frézování STL, jinak si vystačím se starým SurfCamem.

Jinak na 3D tisk najdeš spoustu programů přímo pro 3D tisk, to bych ani nehladal ve strojírenských CAMech. Na řezání a něco z 3D tisku by klidně stačil i Rhinoceros s Grasshopperem, protože je to super SW se kterým se dají dělat kouzla. Já se v tom teď pokouším dělat i programy pro 3D tisk s KUKA robotem (7os).

Tu univerzalitu bych nepožadoval, asi nic úplně univerzálního stejně neseženeš
Permonik
Příspěvky: 198
Registrován: 19. 2. 2015, 7:34
Bydliště: Mošnov
Kontaktovat uživatele:

8. 4. 2019, 7:31

Fusion 360 dráhu ze stl neumí. Ikdyž?
Počkát, frézovát dráhu ze stl, ani myslím není možne (dobré) protože by jsi to měl kostkováné (trojuhelníčkované).
Spravně by to mělo jít ze stl do brep (plochy) a dostneš plochy a ty jdou do camu.
Řešil jsem to:
a, buď to nechát převést u firmy co má 3D skener a nabizito jako službu (ovšem co jsem se dověděl cena 10 000 a vyšše - bylo to na konkretni model),
b, pronájmout sei Recap od Autodesku (12 000/rok myslím), který ti uděla ze stl plochy.
c, změna technologie místo obrabění elektrody na EDM (potřeba dráhy z camu) a místo toho se to vytiskne na 3D tiskárně a pogalvanizuje a je elektroda (zatím v praxi nedotaženo do konce)

Jen ze zvědavosti do stl je z nějakého 3D modeláře?

K dotazu: na stl má každa tiskárna doporučeno "svůj " sw.
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Mex
Příspěvky: 6258
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

8. 4. 2019, 7:48

Permonik píše:
8. 4. 2019, 7:31
Počkát, frézovát dráhu ze stl, ani myslím není možne (dobré) protože by jsi to měl kostkováné (trojuhelníčkované).
Proč?
Třeba v Aspire není problém.
Samozřejmě je dobré mít trojúhelníky o velikosti pod rozlišovací schopnosti daného stroje.
QNX
Příspěvky: 2885
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

8. 4. 2019, 7:59

Tak dnes snad dokáže generovat dráhy z STL každý lepší CAM. Jenže já používám 10 let starý SurfCam a tenkrát to ještě neuměl. Jinak mám hlavně modely z 3D scanneru, má to statisíce trojúhelníčků a jde o vyloženě organické tvary, takže s tím převodem do ploch to moc schůdné není. Proto bych potřeboval nějaký levný SW, který by dokázal alespoň základní 3D obrábění z STL. Třeba jenom Z-hrubování a planární obrábění. Myslel jsem, že Fusion 360 ta STLka chroustá a co zchroustá, že by z toho mohl i dráhu vyplodit. Takže to nedokáže?
Jo a co se týká obrábění hrubé mesh geometrie, tak tam buď necháš trojúhelníky, nebo to vyhladíš nějaký algoritmem a pomocí subdivison uděláš síť jemnější a zaoblenější. Možností je na to hodně.
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2892
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

8. 4. 2019, 8:13

BlenderCAM?
Mex
Příspěvky: 6258
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

8. 4. 2019, 8:14

Ten laciný/free Estlcam umí udělat dráhy ze STL taky.
QNX
Příspěvky: 2885
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

8. 4. 2019, 8:27

bobik: Na BlenderCAM jsem nedávno narazil, to by mohlo být zajímavé.
Mex: A dokáže načíst i velké STL soubory? Zkoušel jsi to?
Mex
Příspěvky: 6258
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

8. 4. 2019, 9:11

QNX píše:
8. 4. 2019, 8:27
Mex: A dokáže načíst i velké STL soubory? Zkoušel jsi to?
Nezkoušel, takže nevím.
Ale nic snažšího než to zkusit. Je free.
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2256
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

9. 4. 2019, 5:57

pro stl zkus deskproto, umi i petiose frezovani
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 6412
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

9. 4. 2019, 8:02

filla píše:
9. 4. 2019, 5:57
pro stl zkus deskproto, umi i petiose frezovani
Jo, už verze 3.. s kterou jsem se před lety učil měla stl zmáknutý.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „CAM“