Frekvenční měnič k soustruhu a pásové pile

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Slava A123
Příspěvky: 133
Registrován: 15. 1. 2012, 7:38
Bydliště: Úholičky Praha západ

6. 1. 2018, 3:53

Dobrý den,
rád bych zjistil co kdo používá za frekvenční měnič a nějaké doporučení pro můj soustruh
20180106_161756.jpg
20180106_161738.jpg
A pro pilu
20180106_164717.jpg
20180106_161914.jpg
Je možné při rozdílných výkonech použít jeden měnič ?
RaS
Příspěvky: 7753
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

6. 1. 2018, 3:57

na takovéhle aplikace je asi uplně jedno co pořídíš..
pokud to chceš na dva stroje s různejma motorama najdi si takovej, aby uměl dvoje nastavení abys to nemusel pořád přenastavovat, jinak měnič samozřejmě musíš dimenzovat na silnější motor
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
lubbez
Příspěvky: 964
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

6. 1. 2018, 5:32

Podle štítků jsou oba motory stejné - myslím tím výkon. Za této situace bych koupil 1,5kW měnič s vektorovým řízením a nastavil bych ho na soustruh, protože tam potřebuješ velkou sílu i při malých otáčkách. U té pásovky nebudeš rychlost měnit od extrémně malých a tak na tom tolik nezáleží. Tím, že nemáš stroje u sebe, bude ale řízení a propojeni docela ojeb a já osobně bych to řešil nejdřív koupit něco levného a dát na pásovku a po zkušenostech pak pokračovat na soustruh druhým měničem. Cena staršího je tak 2T a když si vezmeš kabely, zásuvky a další drobnosti, ale hlavně nepřehlednost, tak samostatné měniče dávají smysl. Vím o čem mluvím, protože mám dva stroje na jeden měnič zapojené.
Mex
Příspěvky: 4038
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

7. 1. 2018, 2:51

Jak už tady zaznělo, chce to měnič, který umí nakonfiguravat minimálně 2 motory.
Na soustruh určitě ve vektorovém režimu. Ale pozor na chlazení motoru v nízkých otáčkách (pokud nemáš nezávislé chlazení).

Ty motory už něco pamatují. Takže bych se už trochu bál o stav vinutí. Jeden má izolační třídu F, což je dobře, u druhého to na fotce nevidím. Ale i tu třídu F měl před 45 roky (jestli správně čtu datum výroby 1972).
Provoz s frekvenčním měničem má mnohem vyšší nároky na napěťovou odolnost vinutí než provoz s čistým sinusovým napájením ze sítě.
Takže to, že motor běží dobře na síť ještě nezaručuje, že se neprorazí při běhu přes měnič, a nevezme ten měnič sebou.
oshurty
Příspěvky: 109
Registrován: 18. 10. 2013, 1:24

7. 1. 2018, 10:48

Dobrý den, mám podobný dotaz: napájet měničem OMRON 3G3 MX2 vtačku a "samodomo" frézku, oba motory 0,75 kW /400V. Chci jenom potenciometrem měnit otáčky, (u vrtačky klasika, frézku občas používám i na dřevo a tam těch 3000 otáček je málo)
Muhu pro připojení měniče ke stroji použít běžnou 4 kolíkovou vidlici/zásuvku 400V, nebo je potřeba nějaká speciální? někdo mě upozorňoval, že je potřeba stíněných kabelů, je to pravda?
Mex
Příspěvky: 4038
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

7. 1. 2018, 5:06

Stíněné kabely jsou lepší, protože omezují vyzařování rušení od spínacích procesů.
Ale pokud máš rozumně krátké přívody ke strojům (řekněme do 2-3m), tak to s tím rušením není tak žhavé. Taky samozřejmě jde o to, kde to budeš provozovat, jestli někde v průmyslovém areálu nebo v domovní zástavbě.
Asi není důvod, proč by to nešlo připojit běžnou 3f zásuvkou/zástrčkou. Jenom by ji to chtělo dobře označit, aby když přijde do dílny někdo jiný, tak aby věděl že to není běžná zásuvka 3x400V/50Hz.
A hlavně při přehazování strojů na výstup měniče to dělat důsledně při vypnutém výstupu měniče a vypnutém stroji.
oshurty
Příspěvky: 109
Registrován: 18. 10. 2013, 1:24

7. 1. 2018, 5:31

Děkuji, kabely by byly max 0,5 m dlouhé, a připojení- na stroji samec, na kabelu z měniče samice, dílnu mám v RD z garáže ve sklepě (pod kuchyní) to případné rušení má jaký dosah - podle frekvence?
Mex
Příspěvky: 4038
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

7. 1. 2018, 5:36

A takhle krátkými přívody to vůbec neřeš.
chb
Příspěvky: 2049
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

7. 1. 2018, 5:50

za sebe bych ale stejně šel cestou dvou měničů, představa, že pro skoro každé "zapnutí" stroje musím napřed přehazovat kabely ... to by mne brzy štvalo. Použité zas tak drahé nejsou (v porovnání ke všemu ostatnímu v dílně)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Slava A123
Příspěvky: 133
Registrován: 15. 1. 2012, 7:38
Bydliště: Úholičky Praha západ

7. 1. 2018, 6:54

Motor je opravdu z 1972 má na zadní straně ventilátor, i přesto je potřeba dodatečné chlazení?
Měnič jsem chtěl požívat jen na řezání závitů a podle potřeby menších otáček, jinak na takové obyčejné krouhání asi stačí bez měniče, do teď jsem si stačil tak jak je s přehazováním řemenu.
Pilu pokud budu potřebovat řezat něco jiného než dřevo tak jí převezu do dílny, to potřebuji také jednou za uherský rok, i když z možností roste chuť.

Pozná měnič pokud je nastavený na motor soustruhu s max. otáčky 700,že připojím motor s max. 1400 ot. pří stejné KW.
Je nutné pro motor 1,1KW kopit měnič třeba 1,5 KW. a je jedno že se koupí třeba starší s na 5 KW.
Jaký typ a výrobce by někdo doporučil, koukal jsem po bazarech a nic mně nenapadlo co koupit, někdo prodává samotný měnič a někdo k tomu prodává i odrušení.
Je potřeba odrušovat v rodinném domě? Přívodní kabely mám cca 1,5m 4x1,5mm v gumě
oshurty
Příspěvky: 109
Registrován: 18. 10. 2013, 1:24

7. 1. 2018, 7:33

ad chb: ty vyšší otáčky na frézce potřebuji jenom na tvarové frézování dřeva, jinak si na železo vystačím s těmi řemenovými převody.
teď jsem dělal dřevěná madla a dělat radius 25mm na několikrát je opruz. Třeba se časem rpozhodnu a ten druhý měnič si pořídím taky.... :)
Mex
Příspěvky: 4038
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

7. 1. 2018, 8:01

Pokud je motor chlazený jen závislým chlazením (ventilátorem na hřídeli motoru), tak tohle chlazení má hodně malou účinnost při nízkých otáčkách.
Pokud budeš mít vektorový měnič a budeš ho často a dlouho provozovat s větší zátěží v nízkých otáčkách, tak se motor může dost přehřívat. Takže nezávislé chlazení nějakým externím ventilátorem tady vychází líp.

Nakonec uvidíš v praxi. Zatím to rozjeď tak jak to máš, jenom si ze začátku hlídej teplotu motoru. Pokud se pak ukáže, že se moc hřeje, tak tam prostě doděláš nějaký externí ventilátor. A můžeš pak sundat tu interní vrtuli, protože pokud budeš motor honit do vysokých otáček, tak pak ten ventilátor zase bere zbytečně moc výkonu a dělá randál.

Přehazovat měnič mezi různými motory bez změny nastavení můžeš ve skalárním režimu, tomu je to celkem jedno.
Pokud ale použiješ vektorový režim (což se na soustruhu určitě hodí), tak pak se ten měnič ladí na konkrétní motor. Takže to chce při změně motoru přehodit i konfiguraci měniče.
Ono to teda i v tom vektorovém nějak pojede, ale nebude to zrovna optimální. Možná to půjde pokud měnič naladíš na to důležitější (tedy asi na soustruh), u pily asi nebude nebude optimální naladění tak důležité a nějak to bude fungovat.
Opět - uvidíš v praxi.

Je dobré, když měnič a motor nejsou výkonově moc daleko od sebe, řekneme měnič tak max. pro 2x větší proud než je jmenovitý proud motoru.
Dá se naladit i hodně výkonný měnič na malý motor, ale třeba u nízkých otáček ve vektorovém režimu už to může regulovat blbě. Záleží měnič od měniče.

Docela dobré měniče (Omron) za slušné ceny tady dost často prodává třeba Lubos50Hz. Taky od něho nějaký mám.
Uživatelský avatar
kutil_tim
Příspěvky: 1387
Registrován: 11. 1. 2010, 1:23
Bydliště: Vsetín

8. 1. 2018, 8:26

Nechápu problémy to přehazování kabelů můžete to objasnit ??

na obou strojích mám samce zástrčku --> zasunutí káblu otázka 2sec //30ti sec pro ty indisponované
přeťukání 3 položek na měniči otázka max 30s //zapsané údaje
od měniče mě jde 1. kábl s potencimetrem a E-stop ke stroji na kterém zrovna dělám //a toto by šlo řešit i bezdrátově
Nevyužité zásoby a díly pro dílnu, cnc http://www.jedna.net/stroje-dily-motory ... ojirenstvi" onclick="window.open(this.href);return false;
chb
Příspěvky: 2049
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

8. 1. 2018, 8:50

oshurty píše:ad chb: ty vyšší otáčky na frézce potřebuji jenom na tvarové frézování dřeva, jinak si na železo vystačím s těmi řemenovými převody.
teď jsem dělal dřevěná madla a dělat radius 25mm na několikrát je opruz. Třeba se časem rpozhodnu a ten druhý měnič si pořídím taky.... :)
bylo myšleno tak, že pokud investuji do měniče tak jej pak využívám = dám si k ruce na soustruhu (já to mám u suportu) zapínání, směr, otáčky a třeba i JOG. Pak tím využívám výhod měniče a dělám si práci na soustruhu pohodlnější - ale současně si komplikuji přehazování měniče jinam.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
kutil_tim
Příspěvky: 1387
Registrován: 11. 1. 2010, 1:23
Bydliště: Vsetín

8. 1. 2018, 10:00

Na to jsou na měničích ty odpojitelné ovládací panely.
měnič dám na stěnu /do krabice poblíž strojů
od měniče pak jde ke strojům pouze 1 kábl samice
a 1 kábl s ovládacím panelem odpojitelným // nebo vlastním ovládacím panelem který se vyvede ze svorek měniče.
oba/všechny stroje musí mít stejného samce
ušetřím za 1/více silových káblů ke strojům nemusím se učit víc měničů

nevýhoda nemohu dělat současně na více strojích najednou
navíc pokud soustavně přehazuju == dělám vícekrát za den na více strojích
neváhám pořídím měniče a káble ke všem strojům //čas jsou peníze a a i tak banální kablopřehazovací operace se časem nasčítá
Nevyužité zásoby a díly pro dílnu, cnc http://www.jedna.net/stroje-dily-motory ... ojirenstvi" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (motory)“