Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
atlan
Příspěvky: 1339
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

13. 2. 2018, 7:39

Plosak znesie ltt 6A (mozno by zvladol 8A)
Stale to je povodne urcene na motor z pracky tj 350 az 550W.
Akurat priebeh momentu serioveho motora je vhodny na vrtacky a podobne.

Pobedzme ze pri danom nastaveni a encoderi s 20 otvormi su minimalne otacky motora 240ot/min
Teoreticky ide osadit encoder s 100otvormi a tam by otacky boli na motore caa 100ot/min.
Ale pri 6A a tak malych otackach bude motor dost pretazovani predsa len vinutie nieje urcene na 6A a komutator tiez dostane zabrat. O tom ze to bude treba externe chladit je jasne.

Kedze jeden uzivatel tu chcel aby to bolo aj na dc motor s magnetom, tak je uvazovana aj tato moznost ako sa to bude chovat v reale neviem. Navyse musi osadit tacho.

Este je stale moznost vyskusania s tachogeneratorom ale tam sa bojim ze bude problem ist dole s otackami aby to aj slusne regulovalo. Este som to nepocital ale s tachom sa pod 500ot na motore nedostanem.

Dalsia vec je ci sa niekto chce hrat s upevnenim kotuca a snimacou na motor alebo pouzit hotovy cinsky encoder za 13E s 100imp. Problem su max otacky encodera 5000 i ked si myslim ze sa tam rozletit nema co.

Na vrtacke mam prevod 3:1. Na motore 40mm a na vretene 120mm vecsia tam nevojde inak by som na vrtacke isiel aj 5:1, vyhodou by bol velky krutak
karel123
Příspěvky: 4
Registrován: 2. 8. 2017, 5:46

22. 4. 2018, 1:16

Zdravím pánové,

mám tento motor:
motor.jpg
Dokázal by k němu někdo vyrobit regulátor? Chci ho použít na rotační prosejvačku a potřebuji stáhnout otáčky tak na 500/min.

Díky moc.
Mex
Příspěvky: 4158
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

22. 4. 2018, 2:09

Regulátor není velký problém.
Ale těch 500 RPM je dost málo. Tyhle motory jsou dělané spíš jako vysokootáčkové, a nemají zas tak velký jmenovitý výkon. Takže krouťák není nijak ohromující.
Je to sériový motor (resp. univerzální motor v sériovém zapojení), a ten si dá líbit i celkem dost velké přetížení. Ale nic se nemá přehánět.
A když už ho případně přetěžovat, tak aspoň pořádně chladit nějakým externím větrákem.
Já bych tam vrazil ještě nějaký převod, aby tam byly vyšší otáčky a nižší nároky na krouťák.
Nakonec vezmi kalkulačku a spočítej si to, není na tom nic složitého.
karel123
Příspěvky: 4
Registrován: 2. 8. 2017, 5:46

22. 4. 2018, 2:20

Ahoj,

díky za reakci.
On je to jeden ze dvou motorů co mám. Ten druhý je asynchronní klasika se 1400ot/1,1kW.

Průměr bubnu je 56cm, otáčky by měli být cca 40/min, aby to nebyla odstředivka a podle nějakého výpočtu na netu mi vyšlo, že k převodu na 40ot z průměru 3cm na 56cm potřebuju cca 800ot. Jak je větší řemenice na motoru tak to jde ještě níž.

Co jsem viděl na YT, tak většina kutilů použila právě ten motor z pračky. Ani na Bazoši se mi nic sehnat nepodařilo a postavit převodovku s mýma znalostma nemám šanci.
Naposledy upravil(a) karel123 dne 22. 4. 2018, 4:49, celkem upraveno 1 x.
atlan
Příspěvky: 1339
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

22. 4. 2018, 3:05

Na 56 cm uz ani nepotrebujes remenicu. Ak kupis drazkovany remen staci opasanie bubna. Ale na motore musi byt remenicka.
Mex
Příspěvky: 4158
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

22. 4. 2018, 9:05

Tak to použiješ rovnou původní řemenici z pračky, ne?
Ta prosejvačka zřejmě bude potřebovat větší krouťák jenom pro rozběh, pak v ustáleném běhu se to zřejmě bude točit už poměrně lehce, řekl bych.
Tak to ten pračkový motor bude slušně zvládat, pro krátkobobý větší krouťák je sériový motor vhodný.
QNX
Příspěvky: 2767
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

27. 7. 2018, 12:06

atlan: budeš dělat ty arduinní regulátory, nebo DPS ve větším počtu? Musel jsem teď doma opravovat pračku a jak jsem se v tom hrabal, tak jsem dostal chuť na vyzkoušení nějakých pračkových motorů. Naštěstí mám dobrý zdroj praček, tak o motory nouze nebude. Regulátor mám s TDA, ale to arduino by bylo super.
atlan
Příspěvky: 1339
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

27. 7. 2018, 1:10

Ako som pisal kdea aky je problem, momentalne jedine ze by den mal 36 hodin aj tak neviem ci by som sa k tomu dostal.
K dps treba osadit externe rele(kedze tieto. NEspplnaju poziadavky na bez oddeleneie napatia, ak sa to pouzije s dc motorom s PM tak urcite.

Problem je s otackami vid prispevok skor.

Dps nejake mam aj dps s arduinom su. Len cas nieje.
QNX
Příspěvky: 2767
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

27. 7. 2018, 1:38

atlan: Co se týká času, tak vzhledem k tomu, že si žiju ve vlastní časoprostorové bublině, tak to nebude až tak žhavé. Jestli se k tomu dostaneš za pár měsíců, nebo za rok, to je stále v pohodě. Spíš jde o to, jestli se k tomu vůbec někdy dostaneš. Osadit si DPS, pořešit relé, nahrát program do arduina (udělat v něm drobné úpravy pro vlastní potřebu), to si klidně udělám sám. Jen se mi nechce navrhovat vlastní DPS a psát vlastní program. Proto jsem se ptal, jestli budou DPS a asi ještě důležitější otázka je, jestli uvolníš program. Zatím si vystačím s regulátorem založeným na TDA, takže na to nespěchám.
atlan
Příspěvky: 1339
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

27. 7. 2018, 2:07

O uvolneni programu sa neuvazuje, res neviem ci by to bolo potom fer ak si to niekto kupi, a zaplati (zase nebude to nejaka velka palka ale aj tak)
A potom to niekto dostane zadarmo.
Hlavne mi ide o to aby stym niemto nezacal podnikat.
QNX
Příspěvky: 2767
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

27. 7. 2018, 3:46

atlan: Tak já se sem jednou za rok mrknu, jestli se něco změnilo :-)
atlan
Příspěvky: 1339
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

27. 7. 2018, 4:50

Niekedy treba nechat program ulezat, lebo pre stromi nevidno les.
Som nad tym dnes uvazoval, akurat nemam zdrojaky po ruke.
Tak ze skusim sa na to vecer pozriet,ci som na nieco prisiel.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (motory)“