dvou, nebo třífázový motor?

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 553
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2018, 12:01

Abych se přiznal, čumím na to jako bacil do lékárny Podle štítku by to mělo mít 250W výkon a napětí 220V Je to tak správně, nebo to blbě interpretuji?
Přílohy
štítek motor.jpg
Mex
Příspěvky: 4615
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

28. 11. 2018, 12:21

No je to tak. A co je na tom divného?
Má to 250W, napájení buď 3x220-240V do trojúhelníku, nebo 3x380-415V do hvězdy.
Celkem běžný motor, ne?

Nebo na co narážíš? Přehlídnul jsem něco neobvyklého?

Účinnost té převodovky se mi zdá celkem nízká. Jestli správně interpretuju ten štítek, tak výkon na výstupu převodovky bude cca 111W, takže její účinnost je pod 45%.
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 553
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2018, 12:43

Díky za odpověď.
Mé znalosti v tomto směru jsou dosti chatrné, tak jsem se chtěl ujistit, že mi to pojede na 220V. A ten výkon zase nepotřebuji tak velký - bude to otáčet talířem (průměr asi 24 cm), na kterém jsou vačky a mechanicky ovládaná táhla spouštějící mě jednotlivé cykly na tamponprintové mašině.

Dnes mi tam totiž odešla hřídel převodovky, (přelomila se na dvě úhledné poloviny) a jelikož je to šikmooké, a navíc pořizované před 24 lety, tak budu muset vyměnit převodovku i s motorem.
Mex
Příspěvky: 4615
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

28. 11. 2018, 1:03

Ale na 3x220V, abychom si rozuměli.
Tedy na výstup z frekvenčního měniče, případně z 3-fázového trafa.
Na jednofázovou síť (tedy přímo do zásuvky) to nepojede.
Dá se to ošidit použitím pomocného kondenzátoru, ale pak má ten motor dost nízký výkon.

Nebo pak na 3-fázovou síť 3x400V.
Uživatelský avatar
origosch
Příspěvky: 1216
Registrován: 19. 4. 2007, 10:39
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2018, 7:25

Trochu k názvosloví. Dvoufázový neexistuje, Pouze jednofázový a třífázový. Pokud je na štítky Y/D, tak je to samozřejmě třífázový.
www.mosaznevyrobky.cz
jenicek
Příspěvky: 31
Registrován: 17. 9. 2018, 9:35

28. 11. 2018, 7:33

Abych to jen upřesnil, soustava může být v podstatě jakákoli od 1 až po n. To že je nejvíce rozšířená 1f a 3f je věc druhá. Ono spíš došlo ke zmatení v počtu vodičů, protože 1f potřebuje k funkci 2 vodiče :wink:
Jinak k problému: Jaký motor o jakém výkonu tam byl doteď? Pokud to je celé jednofázové je asi zbytečné z toho dělat 3f. Normálně lze koupit i 1f motory.
doncarlos
Příspěvky: 525
Registrován: 9. 1. 2008, 9:49

28. 11. 2018, 7:58

origosch píše:

Kód: Vybrat vše

Trochu k názvosloví. Dvoufázový neexistuje, Pouze jednofázový a třífázový. 
Není to pravda - dvoufázový rozvod i motor existuje a byl to předchůdce třífázové soustavy,
dokonce vytváří točivé pole, u nás už dávno zanikl, ale v USA je lokálně používán dodnes.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5046
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

28. 11. 2018, 8:04

origosch píše:
28. 11. 2018, 7:25
Trochu k názvosloví. Dvoufázový neexistuje, Pouze jednofázový a třífázový. Pokud je na štítky Y/D, tak je to samozřejmě třífázový.
Tak to není pravda , precise dělaly 2f vysokootáčková vřetena . 2 fázový je vlastně každý asynchronní motor s rozběhovým kondenzátorem.
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 553
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2018, 8:17

jenicek píše:
28. 11. 2018, 7:33
Jinak k problému: Jaký motor o jakém výkonu tam byl doteď? Pokud to je celé jednofázové je asi zbytečné z toho dělat 3f. Normálně lze koupit i 1f motory.
Jednofázový motor (vedou k němu jen dva dráty ...) asi 100 - 200 w Nic silného. Ten je v pořádku - odešla mi převodovka - zlomila se mi pomaloběžná hřídel. Za chvíli to kuchnu a zjistím, do jaké míry by se to dalo vyměnit. Jako alternativu mám přehození motoru i s převodovkou, protože je to většinou komplet.

Anebo sehnání jeté tamponprintové mašiny na klišé 100x100 mm s otevřeným barevníkem. BTW vznáším otázku - nevíte někdo o něčem podobném?
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4621
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

28. 11. 2018, 8:48

Možná sehnat jinou vhodnou převodovku?
bývají typizované
třeba tady - první co vyplivl velký bratr na dotaz šneková převodovka eshop
https://www.chiaravalli.cz/produkty/sne ... gJspvD_BwE
....
Není na té převodovce štítek?
že by do takovéhle mašinky vyráběli nějakou atypickou převodovku se mi nezdá
bude to poskládáno z běžně dostupných věcí
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 553
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2018, 9:21

To je právě ten průser, že to z typických součástí není. Ta mašina pochází z Japonska, koreje, nebo Číny (značka: KOBO) mělo to atypický motor, (už se měnil) atypickou převodovku propojenou na hřídelích pružnou spojkou, šikmooké závity (asi Wirtworth - nebo podobná zhovadilost) a spoustu dalších nestandardních komponent.

Cokoliv to toho narvu, tak to budu muset přizpůsobit, vypolohovat, převrtat závity a usadit tak, aby to alespoň trochu fungovalo. Nejdaději bych to prohnal šrotištěm, ale problém je ten, že mi na dílně momentálně leží asi 1000 párů paliček na potisky - a to před vánocemi ....
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4621
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

28. 11. 2018, 11:46

kutil_tim píše:
28. 11. 2018, 11:34
elektrikáři si z nás dělají prdel nebo v tom je v tom bordel
asynchronní klecový motor z obrázku označený Y nebo trojuhelníkem je 3 fázový
jdou do něj ze svorkovnice motoru 3 fáze == 3 dráty které motor využívá na pohyb

jak se k němu přivede šťáva je ještě zamotanější

2drát = 1 fáze
3drát = 1 fáze
4drát 3 fáze
5drát 3 fáze


eště že se to v době měničů nemusí řešit.
trochu školení pro neelektrikáře
musíš to řešit i v době měničů
problém je v tom, že motáš dohromady vodiče, které jsou nutné pro provoz bez ohledu na bezpečnost a vodiče, které v kabelu slouží pro bezpečnostní funkce v případě nějaké poruchy
v dalším textu NEUVÁDÍM dráty pro bezp. funkce !!!!!!
jinak elektrika jsou dva drátky - jeden tam a druhej zpátky
u 1f obvodu tedy potřebuješ dva dráty
u 3f spotřebiče 3 dráty, vždy 1 drát tam a funkce "zpátky" je rozdělena do zbývajících dvou, viz princip 3f proudu
napětí je vždy proti něčemu - na jednom drátu (bodu) proti druhému drátu (bodu)
proud obvodem poteče, pokud vodivě uzavřeš obvod mezi dvěma body s nezi kterárými je nějaké napětí
Naposledy upravil(a) testone dne 28. 11. 2018, 3:19, celkem upraveno 1 x.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex
Příspěvky: 4615
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

28. 11. 2018, 2:25

V následné debatě možná trochu zaniklo, co jsem psal už včera.
Pokud už ten 3f motor s převodovkou máš a nemáš velké požadavky na výkon, tak zkus zvážit použít ten 3f motor na 1f síti s běhovým kondenzátorem.
Zapojit takhle:
3F_motor_na_1F_siti.png
Pro motor 250W by to chtělo kondenzátor řekněme tak 15uF nebo trochu víc.
Uživatelský avatar
kutil_tim
Příspěvky: 1439
Registrován: 11. 1. 2010, 1:23
Bydliště: Vsetín

28. 11. 2018, 2:49

http://katalog.tuny.cz [url]http://katalog.tuny.cz[/url]
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (motory)“