Vřeteno ATAS s ER 16

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
lubbez
Příspěvky: 1272
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

8. 9. 2019, 12:22

Takhle by si představoval hotové vřeteno. Tohle ja zatím alfa prototyp, na kterém budu testovat nastavení měniče. Rád bych se dostal do situace, kdy bude stačit jenom elektrický větrák + upravené parametry FM.
hotovy_atas1_1.jpg
hotovy_atas1_2.jpg
Dneska jdu du divadla, ale zítra to rozjedu. :-) Pokud bude jenom větrák, tak k tomu asi udělám i malinkej teploměr, pod větrákem je stěna silná 12mm a místa by tam bylo dost. Našel jsem malinkatý NDR displej s třema číslovkama a ten by tomu slušel.
lubbez
Příspěvky: 1272
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

11. 9. 2019, 9:55

Tak zase žádná sláva. Ventilátor sice ventiluje, ale málo. Tak pár dalších testů abych objevil další slepou cestu (vodní chlazení). A návrat k ventilátoru, sice menší, ale dva. Klika je, že návrh nového držáku je půl hoďky a tiskárna to vytiskne sama. :-) V mezičase jsem se dal do studia frekvenčních měničů.
AT_1.jpg
AT_2.jpg
AT_3.jpg
Celková délka je cca 250mm, tělo 80x80mm. Ještě tam není udělaný kryt spodních děr. Jsem vcelku zklamanej. Parametry nesehnatelné, na štítku je napsáno 3x230V / 400Hz IP44. Při tomto nastavení teplota při chodu naprázdno stoupá a stoupá ... a na 100°C se nezastaví. Abych dostal teplotu pod kontrolu, musím mít na FM nastavené napětí při 400Hz pouhých 170V a to jedu naprázdno. Vůbec nevím, jak na tohle bude reagovat frekvenčák. Samozřejmě taky nevím, co to bude dělat v zatížení. Možné řešení je provozovat ho do cca 300Hz, nebo trochu upravit vinutí statoru.

Po zkušenostech s 500W Atasem, které jsou veskrze dobré jsem očekával víc, tedy za ty prachy o hóóódně víc. Faktem je, že přestavba na hranatej tvar má jedno velké pozitivum a to výrazně lepší odvod tepla z vinutí než dřív. Už jsem vymyslel i jak motor zatížit na test. Do kleštiny upnu vrtuli (něco jako si staví děti na potůčku) a budu testovat. Je klika, že vřeteno k ničemu nepotřebuju - zatím - a všechny ty proprcané hodiny času beru jako sebevzdělávání. :-) Byť jsem velký patriot a Česká produkce a České výrobky stojí u mě vždy na prvním místě a klidně můžou být dražší, tak na svou novou frézku co stavím si nakonec koupím 750W Teknomotora, pokud ho seženu s ER16 nebo ER11 kleštinou. :-(
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5308
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

11. 9. 2019, 11:21

hele i při těch 170v to má velice slušný výkon , a měniči je to uplně fuk ten je na to konstruovaný aby dokázal zvýšit nebo snížit napětí podle potřeby .
Dawe
Příspěvky: 318
Registrován: 8. 10. 2013, 6:18

11. 9. 2019, 11:46

lubbez píše:
11. 9. 2019, 9:55
..., tak na svou novou frézku co stavím si nakonec koupím 750W Teknomotora, pokud ho seženu s ER16 nebo ER11 kleštinou. :-(
To je rozumne rozhodnuti. S ER-16 delaji dve modelove SB rady:
  • N35 (18000rpm, max vykon 660W)
  • NC35(12000rpm, max vykon 730W).

Dalsi rada uz je s ER-20. S ER-11 vyrabi jen slaboucke 220W a 270W modely rady 2431.
Jakykoliv typ ti doda napr. fa OPIS z Brna. Pak mu muzes treba predelat loziska.
Naposledy upravil(a) Dawe dne 11. 9. 2019, 12:12, celkem upraveno 2 x.
TOS S28 Žebrák
Petiosa SkyfireCNC SVM-2VMC Mini Industrial
Triosa DIY frezka
Mex
Příspěvky: 5913
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 9. 2019, 11:56

Ještě to nevzdávej. Já ten model 750W nemám, takže to osobně bohužel nevyzkouším.
Chtělo by to trochu měřit. Jaké máš vybavení?
Proud motorem za chodu by Ti měl umět změřit měnič, účiník možná taky. Případně zapojit do hry ještě klešťák.
Kdybys měl jak změřit indukčnost vinutí, tak to by byl zajímavý parametr. Ohmický odpor asi změříš celkem snadno.

I když tam nastavíš nižší napětí naprázdno, tak když si správně nakonfiguruješ na měniči vektorový režim, tak měnič si v případě potřeby přidá.

Ještě k tomu chlazení: i kdyby byl motor fakt dost mizerný, tak by měl mít účinnost někde nad 85% (při správném nastavení). Tak i při maximálním výkonu by mělo být ztrátového tepla do 120W, což by ventilátor, celkem velký povrch a možnost dost velkého rozdílu teplot měly v pohodě uchladit.

S čím s Tebou ale naprosto souhlasím je tragická podpora výrobce. Už jsem to tady psal, na zákazníky serou jako na placatý šutr.
Milan199
Příspěvky: 178
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04
Bydliště: Dobšín

11. 9. 2019, 12:07

Ahoj,
myslim, ze zbytecne propadas panice. Tech 750 mam kupu a jede to ve vyrobe. Ty co zrovna nehrubujou nechladim vubec, neni tam ani ta vrtulka od vyrobce. Ty co jedou 10 frezou do 2 al plechu jenom tlakuji.
Ten ventilator to musi uchladit. Az mne pustej z nemocnice, tak se ozvu a doladime to.
lubbez
Příspěvky: 1272
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

11. 9. 2019, 1:45

Mohl bych změřit kromě momentu asi skoro vše. Vybavenou elektronickou dílnu mám vcelku slušně, ale je tam to ALE. Původní projekt byl, hranatej obal s lepším chlazením = pohodlnější montáž na Zko a relativní ticho při otáčkách 15000+, kdy ta hliníková vrtulka už jenom ječí. Samozřejmě "hezčí vzhled" ..... vždyť to mám na hraní. Realitu jsem popsal, sice lepší chlazení ale stále nic moc. Teď jsem se naprdnul, zapnul jsem tu 500W verzi a točky jsou okolo 18000, těsně před tím, než začne vrtule ječet. Parametry 317Hz/211V po půl hodině teplota při chodu naprázdno 46°C. Tady je vše OK. Za téhle situace se mi nic měřit nechce, neb to vnímám jako problém s HW. Atase jsem koupil jako staršího, údajně funkčního. Byl bez vrtulky. Když jsem ho zkoušel poprvně, kvůli ohřevu se nedal použít. Po pěti minutách na 10000 ot se nedal udržet ani malou chvilku a tak šel do šuplíku. Vyndal jsem ho cca před měsícem a začal pomalu laborovat. Výsledky jsem publikoval. Za mě je v něm nějaký problé nesouvisející s nastavením měniče. Zkrat na kostru ne, ale mezizávitovej by mohl?? A když Milan199 píše, že jich má kupu a jedou, tak chyba musí být někde jinde. FM jede ve skalárním režimu a minimální kmitočet je 150Hz, tady asi opravdu není potřeba vektorový režim, ale zkusím to. Kdyby náhodou někdo znal nějakou navijárnu motorů, předem děkuji za informaci. :-)
oscar
Příspěvky: 1029
Registrován: 2. 5. 2010, 8:50
Bydliště: Perníkovice

11. 9. 2019, 1:58

lubbez píše:
11. 9. 2019, 1:45
Po pěti minutách na 10000 ot se nedal udržet ani malou chvilku a tak šel do šuplíku.
sice tam tu vrtulku mam, ale takhle se mi opravdu nezahriva.
Mex
Příspěvky: 5913
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 9. 2019, 2:06

lubbez píše:
11. 9. 2019, 1:45
... Po pěti minutách na 10000 ot se nedal udržet ani malou chvilku ...
Sice jsem na tento model slyšel už dřív stížnosti, že hodně hřejou. Ale tohle je opravdu asi moc.
Nemohl bys změřit aspoň komparativně jednotlivá vinutí? Aspoň ohmický odpor, jestli je ve všech fázích stejný?
lubbez
Příspěvky: 1272
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

11. 9. 2019, 2:45

0,96 Ohm ve všech větvích stejný. Meřeno Metexem na rozsahu 0-40 Ohm. A ta 500W 1,82 Ohm
pavel6
Příspěvky: 73
Registrován: 4. 1. 2017, 1:59

11. 9. 2019, 4:35

Na mezizávitový zkrat bych moc nevěřil, ale ten by se dal dokázat změřením Q cívek. V lepší motárně by měli mít měřák. Za nejzákeřnější považuji závady kotvy. To ale asi nepůjde měřit při použití měniče.
Mex
Příspěvky: 5913
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 9. 2019, 5:11

lubbez píše:
11. 9. 2019, 2:45
0,96 Ohm ve všech větvích stejný. Meřeno Metexem na rozsahu 0-40 Ohm. A ta 500W 1,82 Ohm
Tak to na Tobě s těmi závity docela šetřili. Těleso statoru je snad půdorysně stejné, jen trochu delší. Takže to těžko mohli namotat o tolik tlustším drátem.
Nemáš to nějakou verzi pro nižší napětí?

Kdyby to bylo moje, tak bych si pustil 500W verzi naprázdno na 400 Hz a z měniče bych vyčetl proud.
Pak bych tam připojil to vřeteno 750W a snižoval bych jmenovité napětí tak dlouho, až bych se se při 400 Hz dostal někde na 150-200% proudu, co měl 500W motor. Snažil bych se najít bod, kde výkon bude 1.5x vyšší než u 500W verze. Takže logicky při nižším napětí budeš muset mít úměrně vyšší proud, tedy nebude jen 150% ale víc.
Pak bych to pro kontrolu zkusil zatížit při nízkých otáčkách ve skalárním režimu, aby to nezkreslovalo posílení vektorem.
Naposledy upravil(a) Mex dne 11. 9. 2019, 5:14, celkem upraveno 1 x.
lubbez
Příspěvky: 1272
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

11. 9. 2019, 5:12

Teď se mi naskytla možnost nechat otestovat stator a od toho se odpíchnu.
Jinak štítek hovoří jasně:FT4C82R, (1-2682), 3x 230V / 400Hz, IP44, 11/11, CE
Mex
Příspěvky: 5913
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 9. 2019, 5:15

lubbez píše:
11. 9. 2019, 5:12
Teď se mi naskytla možnost nechat otestovat stator a od toho se odpíchnu.
Otestovat na co? Zkrat tam určitě nebude, to by nebyly všechny fáze stejné.

EDIT: Na štítek bych zrovna u Atase moc nespoléhal. Nakonec mají chyby i na výkresech, které mají jako jedinou dokumentaci na webu (nebo aspoň dřív to tak bylo, teď jsem to nekontroloval).
Raději bych měřil a podle toho nastavoval.
To máš jako s dopravními předpisy. Tam je pak pozůstalým taky k ničemu to, že jsi měl v tu chvíli přednost, takže podle "dokumentace" bys měl projet tu křižovatku v pohodě.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (motory)“