software pro VENICE VENTURE VPE-50

ruzne programy,konverze dat, digitalizace, atd...
Odpovědět
papinak
Příspěvky: 6
Registrován: 23. 11. 2017, 10:48

3. 12. 2017, 12:44

Dobrý den ,
nečekaně jsem sehnal gravírku VENICE VENTURE VPE-50 ale bohužel přestal jet PC.
Lze k tomuto stroji sehnat nějaky alternativni soft co by jel třeba na XP-éčkách.
Gravírku budu používat jen pro domácí kutilství tak bych nějaký levnější soft, vubec nemám představu kolik muže stát.
Co vím tak ten orginalní jel na Win 95 a soft byl Wincis ver. 1,6.

Děkuji
papinak
Příspěvky: 6
Registrován: 23. 11. 2017, 10:48

8. 1. 2018, 10:45

Měl by i fungovat software VENTURE FENIX 4.1.
Nevíte náhodou kde ho koupit?
Děkuji
Mex
Příspěvky: 4038
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

9. 1. 2018, 12:47

Co je vevnitř?
Není lepší cesta předělat to na nějaký běžný řídicí systém (Mach, LinuxCNC, GRBL atd.) ?
Má to krokáče. Teď jde o to, jestli tam jsou nějaké běžné DIR/STEP drivery, které by se daly snadno napojit buď na oddělovací desku (a pak to řídit Machem nebo LinuxCNC), nebo třeba na Arduino (a pak to řídit GRBL).
Dej se nějakou fotku vnitřností. Aspoň se poučíme, jak to Italové dělají.

PS. Musím uznat, že když něco navrhují Italové, tak je to většinou velmi pěkné na pohled.
papinak
Příspěvky: 6
Registrován: 23. 11. 2017, 10:48

9. 1. 2018, 9:37

Mex vůbec nevím o čem mluvíš "Mach, LinuxCNC, GRBL".
Předělat by to asi nebylo špatný ale to bych musel někomu dát ja bych to asi nedal.
Tady je pár foteček:

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Mex
Příspěvky: 4038
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

10. 1. 2018, 12:38

Podle toho konektoru Centronics by to vypadalo, že to bylo řízeno přes LPT port. Je to tak?
Pokud ano, tak to možná nebude moc obtížné předělat na řízení nějakým normálním systémem.
Měl by ses podívat dovnitř na tu elektroniku, tam kam vede ten konektor Centronics.
papinak
Příspěvky: 6
Registrován: 23. 11. 2017, 10:48

10. 1. 2018, 8:05

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 4913
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

10. 1. 2018, 8:47

osobně bych to vykuchal a dal tam řízení od gravos , http://www.gravos.cz/gve84.htm" onclick="window.open(this.href);return false; , nebo ještě lépe včetně driverů : http://www.gravos.cz/gve66.htm" onclick="window.open(this.href);return false; nebo dát drivery nějakou vstupní kartua odladit mach nebo linucnc což nemusí být vždy bez problémů
Mex
Příspěvky: 4038
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

10. 1. 2018, 9:19

To na těch fotkách vypadá jenom jako výkonový koncový stupeň driverů. Takže nějaká inteligence asi bude na té spodní desce, která není vidět.

Samozřejmě by bylo možné drivery vyhodit a dát tam nějaké jiné, k tomu levnou oddělovací desku a spustit LinuxCNC.
Ale ty původní drivery jely s dost vysokým napájecím napětím 80V, takže zřejmě nebyly špatné a byla by škoda je vyhodit. Navíc možná ty motory jsou dělané na vyšší napětí (možná interně v sériovém zapojení), takže by to chtělo nové drivery taky s vyšším napájecím napětím. Mimo jiné i proto, aby se dal využít stávající zdroj. A takové drivery zase nebudou ty úplně nejlevnější, takové ty běžné levné končí někde kolem 40V.

Kdyby to bylo moje, tak bych ještě určitě obětoval nějaký čas průzkumu původních vnitřností a pak předělávkou na LinuxCNC.
To by mohla být cesta jak dostat za málo peněz hodně muziky.
papinak
Příspěvky: 6
Registrován: 23. 11. 2017, 10:48

10. 1. 2018, 9:31

OK, kdybych tam tedy dal řízení z drivery GVE 64-50 za 5900,- (GVE 66 v ceníku není), musím koupit i soft od GRAVOS (Gravostar-H) ?
Budu potom moct gravírovat v 3D?
papinak
Příspěvky: 6
Registrován: 23. 11. 2017, 10:48

10. 1. 2018, 9:38

Mex píše:To na těch fotkách vypadá jenom jako výkonový koncový stupeň driverů. Takže nějaká inteligence asi bude na té spodní desce, která není vidět.

Samozřejmě by bylo možné drivery vyhodit a dát tam nějaké jiné, k tomu levnou oddělovací desku a spustit LinuxCNC.
Ale ty původní drivery jely s dost vysokým napájecím napětím 80V, takže zřejmě nebyly špatné a byla by škoda je vyhodit. Navíc možná ty motory jsou dělané na vyšší napětí (možná interně v sériovém zapojení), takže by to chtělo nové drivery taky s vyšším napájecím napětím. Mimo jiné i proto, aby se dal využít stávající zdroj. A takové drivery zase nebudou ty úplně nejlevnější, takové ty běžné levné končí někde kolem 40V.

Kdyby to bylo moje, tak bych ještě určitě obětoval nějaký čas průzkumu původních vnitřností a pak předělávkou na LinuxCNC.
To by mohla být cesta jak dostat za málo peněz hodně muziky.

Jo jo souhlasím s tebou, nechce se mě zatím vyhazovat 10 litrů.
Náhodou nejseš z moravy?
Mex
Příspěvky: 4038
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

10. 1. 2018, 10:29

papinak píše:Náhodou nejseš z moravy?
Šak to mám napsané, že su z Brna.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní software“