Pole dat (souřadnic) buď G-code, nebo MEFI

QNX
Příspěvky: 2742
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

27. 10. 2017, 4:54

FIAM: Udělat postprocesor v GH, to už je taková třešinka spočívající v mnipulování s daty. Zrovna ty datové manipulace mi moc nejdou, ale podstata je v tom, že veškerá data skrz ty dráty mezi kostičkami putují ve strukturované podobě, která by se dala přirovnat ke stromovému adresáři. Takže třeba body ze kterých vytváříš výslednou dráhu jsou uspořádané za sebou pro první křivku, další větev obsahuje data pro druhou křivku atd. Když půjdeme po stromu dolů, tak máš tlustou větev drah v X a druhou tlustou větev obsahující dráhy Y. Z nějaké jiné kostičky lezou větve nájezdů, vájezdů atd. GH pak má celou řadu nástrojů pro manipulaci s datovou strukturou, takže si to propleteš s příkazy pro G-kódy. Je to trochu náročné na představivost, ale dají se s tím dělat úplná kouzla za pomoci pár kostiček.
Mám nějké definice kde je dokonce i vizualizace obrábění. Ty sem nepsal já, ale jsou docela propracované chtěl bych je použít jako základ pro další práci. S GH moc nedělám, ale občas si v něm něco zkouším, abych se to pomalu naučil. Zrovna dneska jsem se pokoušel napsat definici pro generování "vodní hladiny do které někdo hodil 4 kameny" Tedy plochu, která vznikne interferencí 4 vln šířících se z předdefinovaných bodů dopadu. To je zrovna případ, kde si vůbec nedovedu představit, jak bych to mohl nakreslit v normálním cadu. GH to dokáže zase v pár kostičkách, ale zase tam musíš použít matematiku, abys to vlnění popsal rovnicí.

Řezání ...... ono se ti musí hodně měnit zatížení i podle tvaru plochy a dráhy. Program jede třeba jen desetinou obvodu a když dojedeš do dutiny se zakřivením podobným, jako má zakřivení kotouče, tak ti skočí na polovinu obvodu. Řízení rychlosti posuvu proudem by to mohlo pořešit. Nebo to ošetřit už při generování drah.
Uživatelský avatar
FIAM
Příspěvky: 68
Registrován: 14. 10. 2007, 5:03
Bydliště: Svitavy

28. 10. 2017, 10:37

QNX HMMM, tak jsem v kýblu a ten grasshopper si nezkusím. Mám totiž rhino bez lic. Ofiko mám autocad, ale v něm dělám jenom to co musím a vyhýbám se mu na kilometry - mě jej ve škole nenanutili, vybíral jsem si kreslící prog sám z mnoha a autocad považuji za nejhorší kopyto na trhu. Jsem čistý samouk, tak proto. Rhino jsem si vybral jako jediný co dokáže dělat jak umělecké věci tak strojírenské. Například taková změna náběhu letecké vrtule při zachování profilu...
To řezání šutrů ti začíná být jasné :) , je vidět, že přemejšlíš. Když jedou krátké programy, nemám problém to hulit "co to dá", jelikož jsem při mašině a mohu reagova spomalením a tak. Horší je to u dlouhých programů (měl jsem už i 42 hodinový), kde to skontroluji, doladím, spustím a jedu domů. Jenom občas nakouknu kamerou. Tam fakt musím "na jistotu", takže menší záběr, menší rychlost a tak. Zase to dovede úplně jiné věci.
první funkční plotr v roce 1988 ;-))
QNX
Příspěvky: 2742
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

29. 10. 2017, 12:15

FIAM: Já mám legálně Rhino 4 a v tom Grasshopper nefunguje. Na GH používám starší zkušební licenci Rhina 5, kde bylo používání omezené na 30 uložení. Nic v tom pětkovém Rhinu neukládám, když tam něco dělám, tak to ukládám jen v GH a ani to moc velké omezení není. Když potřebuju něco udělat a uložit v Rhinu, tak si otevřu tu čtyřku. Nové Rhino 5 má omezení na 90 dní a ukládat se může libovolně, to je na vyzkoušení docela použitelné. Asi si nakonec stejně zaplatím upgrade z 4 na 5. Není to tak drahé a ty možnosti co mi nabízí Rhino s GH mi nic jiného nenabídne (alespoň ne nic, co bych si mohl dovolit koupit). Stáhni si zkušební verzi a uvidíš.
Uživatelský avatar
FIAM
Příspěvky: 68
Registrován: 14. 10. 2007, 5:03
Bydliště: Svitavy

29. 10. 2017, 9:53

QNX píše:...Není to tak drahé a ty možnosti co mi nabízí Rhino s GH mi nic jiného nenabídne (alespoň ne nic, co bych si mohl dovolit koupit). Stáhni si zkušební verzi a uvidíš.
Stáhl, zkusil, nefunguje - chce to rovnou lic. klíč a nejde nainstalovat. Takže nic. Mi se nevyplatí jej koupit (i když je levný) pro pár prog, které si vlastně mohu napsat ručně. Jeden legal prog mám a nikdo mi nekoupí další. Tož tak. :( :( :(
první funkční plotr v roce 1988 ;-))
QNX
Příspěvky: 2742
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

29. 10. 2017, 10:26

Nedávno jsem instaloval zkušební verzi Rhino 5 na další počítač a funguje. Mělo by to fungovat.
Uživatelský avatar
FIAM
Příspěvky: 68
Registrován: 14. 10. 2007, 5:03
Bydliště: Svitavy

23. 11. 2017, 8:22

QNX - zkusím na jiném kompu.
Moje práce jest hotova, tak si myslím, že by na závěr této plodné (myslím to vážně!) diskuse byla slušnost sem dát výsledek pro konkrétní představu o čem jsme to vlastně mluvili. První půlku jste viděli v ukázce, pak je tam obrábění toho většího kusu, kde je už program bez těch zbytečných výjezdů - stejně to makalo víc jak třicet hodin :D Děkuji všem. Děkuji i těm, kdo mě nepochopili ale měli snahu pomoci.
https://www.youtube.com/watch?v=TwrbHcT621Y
první funkční plotr v roce 1988 ;-))
Odpovědět

Zpět na „Ostatní veci kolem programovani“