Změna rychlosti posuvu v G1 - je to vůbec možné?

Odpovědět
Uživatelský avatar
FIAM
Příspěvky: 68
Registrován: 14. 10. 2007, 5:03
Bydliště: Svitavy

13. 6. 2018, 10:27

Zdravím vespolek.
Mám možná blbou otázečku, viz předmět. Jde mi o urychlení programu, kde se mi pila na kamenickém CNC postupně zanořuje do materiálu (kamene, konkrétně žuly). No a rychlost posuvu (F) je daná právě velikostí záběru, nebo zanoření pily do materiálu. Na začátku skoro dvoumetrové rovné dráhy se dotýká kamene a na konci je už 30mm ponořena do něj. Tedy mi jede ze začátku buď zbytečně pomalu, nebo na konci dostává velký záhul. Tak mi napadlo ji postupně zpomalovat až například na 10% původní hodnoty - to bych odzkoušel ruční regulaci. U soustruhů jde měnit otáčky pro zachování řezné rychlosti, ale tohle je zde nepoužitelné. Systém je MEFI, tedy vlastně WINCNC a nikde nemohu najít způsob použití příkazu typu FEEDOVERRIDE. Zrychlilo by mi to program možná i na 30% původního.
Za jakékoli nápady děkuji.
první funkční plotr v roce 1988 ;-))
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4481
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

13. 6. 2018, 10:33

FIAM píše:Zdravím vespolek.
Mám možná blbou otázečku, viz předmět. Jde mi o urychlení programu, kde se mi pila na kamenickém CNC postupně zanořuje do materiálu (kamene, konkrétně žuly). No a rychlost posuvu (F) je daná právě velikostí záběru, nebo zanoření pily do materiálu. Na začátku skoro dvoumetrové rovné dráhy se dotýká kamene a na konci je už 30mm ponořena do něj. Tedy mi jede ze začátku buď zbytečně pomalu, nebo na konci dostává velký záhul. Tak mi napadlo ji postupně zpomalovat až například na 10% původní hodnoty - to bych odzkoušel ruční regulaci. U soustruhů jde měnit otáčky pro zachování řezné rychlosti, ale tohle je zde nepoužitelné. Systém je MEFI, tedy vlastně WINCNC a nikde nemohu najít způsob použití příkazu typu FEEDOVERRIDE. Zrychlilo by mi to program možná i na 30% původního.
Za jakékoli nápady děkuji.
tak tu 2m dráhu rozděl na několik úseků s rozdílným posuvem
Není náhodou funkce feedoverride potenciometr pro dodatečnou regulaci posuvu umístěný na panelu stroje?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
FIAM
Příspěvky: 68
Registrován: 14. 10. 2007, 5:03
Bydliště: Svitavy

15. 6. 2018, 11:43

Tak to by asi byl celkem oříšek (rozdělit na části) - jde o dráhu, kterou vypočítávám v cyklu a každá je pod jiným úhlem do společného bodu. Obrábím trojúhelnikové plochy (spád ze čtyř stran do "kanálu"), navíc jedou rovnoměrně do hloubky oněch tří centi. Kdyby byly rovnoběžné, šlo by to, ale takhle mě nenapadá žádný jednoduchý algoritmus.
Ano, override je potenciometr na panelu, ale v manuálu jsem našel funkci FEEDOVERRIDE, akorát bez jakéhokoli vysvětlení, bez parametrů a tak. Podle mě by byly nutné minimálně parametry dva a to startovací rychlost a konečná rychlost (moje představa).
Možná by bylo možné napsat M-funkci pro tuhle činnost, ale já to nikdá nedělal a ani představu jak to vůbec udělat nemám žádnou...
první funkční plotr v roce 1988 ;-))
Mex
Příspěvky: 4161
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

16. 6. 2018, 1:32

Tak pokud si ty dráhy sám počítáš, tak to musí být už úplná brnkačka, ne?
Dalo by se to udělat i nějakým post-zpracováním už vygenerovaného souboru s g-kódem, který by ty dráhy rozsekal.
Možná by na to stačila jen jedna podmínka - je-li dráha v ose -Z větší než třeba 1mm, tak rozsekej dráhu na segmenty.
Uživatelský avatar
FIAM
Příspěvky: 68
Registrován: 14. 10. 2007, 5:03
Bydliště: Svitavy

16. 6. 2018, 10:08

:D -to právě není úplná brnkačka :( nemám nápad, jak přerušit dráhu, dejme tomu po dvaceti centi a přitom zjišťovat souřadnice. Ta startovací je určena v cyklu a jenom posouvám jednu osu (podle toho, který trojúhelník právě řežu), ostatní jsou konstantní. No a z takhle vypočítaného bodu (výpočet podle momentální šířky pily, může se měnit) jede pila do nulového bodu (plus korekce, aby ve výsledku měla středová díra zhruba rovné-vodorovné okraje) a Z osa je o 30mm níže. Navíc je ovládací jádro vlastně WINCNC a to má dost problémy jet plynule i při zaplé "plynulé návaznosti bloků", takže by zastavovalo a opět rozjezd. Takhle mám jednu rutinu, které jenom měním parametry, mašina si sama nastaví úhel natočení pily do řezu. Při rozsekání přímky bych musel složitě mockrát vypočítavat ty přerušovací souřadnice někde v prostoru a z toho se osypávám :) :wink:
Vypadá to nahnutě, nikdo neví jak donutit mašinu plynule zpomalovat, což by nijak nenarušilo jednoduchost programu, ale tahle funkce by se hodila skoro u všech mých programů. Výstupy z CAMů používám jenom na složité křivky (jedinou pak modifikuji ručně), jinak žádny mě známy CAM neumí natáčet pilu do řezu a abych hledal kam to zapsat ručně (při třiceti tisících řádků kódu!) na to nemám "morál" :lol:
Dík za snahu pomoci :)
první funkční plotr v roce 1988 ;-))
rhinos
Příspěvky: 18
Registrován: 23. 2. 2007, 8:51

10. 7. 2018, 12:26

tak jde to buď na úrovni CAMu nebo na úrovni stroje.
V obou případech to ale není zadarmo.
Nicméně u toho CAMu by se asi něco za relativně nízkou cenu dalo sehnat - legálně.
Otázka je na kolik se ti to vrátí a tím pádem jestli to má smysl řešit
chb
Příspěvky: 2074
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

10. 7. 2018, 1:50

CAM výpočtově ví, kolik materiálu bere - mohl by mít v parametrech maximální zatížení vřetena a dle toho to počítat, zda ale takový CAM existuje netuším.

Na stroji by asi šlo sledovat výkon vřetena a tím nějak "ovlivnit" FEED potenciometr na panelu. Měniče mohou mít nastavitelný výstup dle odebíraného proudu motorem, někde v návodu jsem to zahlédl.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
rhinos
Příspěvky: 18
Registrován: 23. 2. 2007, 8:51

10. 7. 2018, 2:22

viz treba tohle
http://www.omative.com/
a na urovni CAMu treba tohle
https://www.cad.cz/strojirenstvi/38-str ... ulaci.html
Techto a podobnych sw bude vic.
Mozna by se naslo i neco vylozene v hobby oblasti
Odpovědět

Zpět na „Ostatní veci kolem programovani“