CNC s rozmermi cca 3x1m

Odpovědět
marek25
Příspěvky: 7
Registrován: 15. 5. 2012, 6:50

26. 2. 2019, 6:38

Zdravim.Chcem sa spytat v mene kamaratov, ktorí rozbiehaju projekt CNC s rozmermi cca 3x1m
Ten 1m je aj daco, len neviem presne rozmery.Obaja su mechanici, takze mechanicku stranku si vedia spravit, len elektricku nie.Pozerali sme u cinanoch nejake sety, podstate tak je aj plan, ze sa kupi set , controller, drivere, motory atd. a oni si to tam len zabuduju, teda prisposobia, len nevieme ake silne.
Prve hladania , len to bude slabe asi, ice o to aby to tie motory vladali.
1.
https://www.ebay.com/itm/3-Axis-NEMA23- ... rk:26:pf:0
2.
https://www.ebay.com/itm/12Nm-Stepper-M ... rk:25:pf:0
Ta dvojka mozno.. no neviem
Dalej by ma zaujimalo , ze podstate ovladanie je z PC, len ci do takeho niecoho co som dal slo by zaradit aj panel nieco ako je vid
1.
https://www.aliexpress.com/item/ARGEDO- ... 5d55a61063
2.
https://www.aliexpress.com/item/CNC-5-A ... 0343a14d69
3.
https://www.ebay.com/itm/3-Axis-CNC-Ste ... :rk:6:pf:0

Zatial ma ale hlavne zaujimaju tie motory.Vyuzitie CNC co mi bolo spomenute bude na spracovanie dreva, nic zlozite, potom plazma .Podstate tam sa uz da dat cokolvek.
Dakujem
havelaircraft
Příspěvky: 330
Registrován: 7. 5. 2014, 9:04

26. 2. 2019, 8:21

Fakt myslíš že tyhle motorku budou ok na tak velký stroj??
Já mám cca 1,5 x1,5m
A serva cca 100w. A musím říct zme to není nic extra.
Šel bych do hodně větších pohonů. A ideálně ty serva. Krokáče pro tohle asi ne.
marek25
Příspěvky: 7
Registrován: 15. 5. 2012, 6:50

26. 2. 2019, 8:40

Pozeral som aj YT konkretne tu https://www.youtube.com/watch?v=rPyHU6cpKPI&t=105s, sice pan nepise presne ake motory ma ale ohladne driveru pre motory ma toto https://www.aliexpress.com/item/Free-Sh ... 4c1027bd00
Tak neviem teda a ako co nevladze to ci ako ?
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5193
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

26. 2. 2019, 9:19

marek25 píše:
26. 2. 2019, 8:40
Pozeral som aj YT konkretne tu
Málem mi to vypálilo oči ,tohle nemá s frézovacím plotrem nic společného.
Pokud pohon servem tak 400W je tak akorát pro low-cost .
Jestli chcete stavět něco podobného tak je lepší se na to vykašlat ještě před nákupem materiálu a za ušetřený peníze koupit sud piva a sele na rožni :D .
Nejdřív by se měli ukázat kolegové jak si představují železo ,řízení je ten poslední problém ,všechny projekty krachly na železe a né na řízení.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
josef109
Příspěvky: 69
Registrován: 21. 5. 2017, 5:15
Bydliště: Praha

26. 2. 2019, 9:48

.
Naposledy upravil(a) josef109 dne 27. 2. 2019, 5:46, celkem upraveno 1 x.
Mex
Příspěvky: 5045
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

27. 2. 2019, 1:11

marek25 píše:
26. 2. 2019, 8:40
Pozeral som aj YT konkretne tu https://www.youtube.com/watch?v=rPyHU6cpKPI&t=105s
Pokud sundá to vřeteno a namontuje hořák, tak na plazmu možná docela použitelné.
Teda pokud se ten stůl neprolomí pod váhou nějaké vany a pak řezaného materiálu.

Pokud ti, kteří tě sem vyslali pro rozumy, jsou opravdu kamarádi a chceš jim pomoct, tak jim dej kamarádskou radu, ať nespoléhají jen na své obecně mechanické dovednosti a napřed si o tom něco přečtou.
marek25
Příspěvky: 7
Registrován: 15. 5. 2012, 6:50

3. 3. 2019, 9:34

Tak vela viac toho neviem, podstate ze sa tam bude prevazne robit z drevo, vyroba dveri a pod, takze freza urcite a vravel ze teda aj tu plazmu.Skusim aspon nejaky nacrt od nich vypatrat.A cca na ake motory sa zamerat odkaz by nebol, nech viem co im mam ukazat , pripadne co vobec hladat.Z aliexpresu a pod asi cisto Kit na servo nenajdem tak lahko.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5193
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

3. 3. 2019, 10:43

marek25 píše:
3. 3. 2019, 9:34
Tak vela viac toho neviem, podstate ze sa tam bude prevazne robit z drevo, vyroba dveri a pod, takze freza urcite a vravel ze teda aj tu plazmu.
No je potřeba si to ujasnit , budou frézovat dřevo velkými tvarovými nástroji nebo se budou frézovat i drobné reliéfy ?
Pokud velkými nástroji tak dynamika nemusí být tak svižná jako když děláš reliéfy kde je potřeba aby mašina jela svižně jinak do důchodu uděláte jen pár dveří :wink: :D
Samozřejmě tuhost je potřeba u obou ,u té první kvůli řezným odporům u té druhé aby mašina zvládala tu dynamiku .

Pokud nevíš jaká bude mechanika tak těžko řešit řízení .
Jaká je hmotnost osy Z kolik váží portál ? jaké bude řešení pohonu osy X ?
Y bude kuličkovej šroub ,to samé asi na ose Z nebo něco jiného ? Jaké budou pasivní odpory ?

Dokud nebude mechanika tak bych řízení neřešil ,jinak zbytečně utratíš peníze když mechaniku kolegové nezvládnou .


Zatím je to jako otázka jakej motor do auta ? ,těžko radit když nevíš jestli to má bejt náklaďák ,osobák nebo formule :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“