Odměřování s magnetickým pravítkem z Unimaxu

Odpovědět
celeron
Příspěvky: 159
Registrován: 27. 2. 2013, 3:49

28. 4. 2019, 11:31

Asi dva roky mám na třech "hobby" mašinách (soustruh, frézka a stojanovka vrtačka) namontovaný odměřování s magnetickým pravítkem, celkem 6 kusů různý dýlky. Je to typ pravítko se snímačem a oddělená displejová jednotka na kabelu.
Kromě jednoho na frézce všechny fungují bez problémů.
To jedno mě ale parádně zatápí. :roll: Někdy nahodile, někdy trvale se hodnota na displeji zblázní a líta nahodile po hodnotách mezi -9999 do +9999. Nejde to vynulovat ani vypnout, pomůže jen vytáhnout kabel ke snímači z displejový části a pak se lítání zastaví a displej jde vypnout. Zkusil jsem konektor s kabelem od snímače prohodit s jinou osou a závada se přestěhuje, takže v displejový části to nebude ale asi v kabelu, snímači nebo v pravítku.
Prohlédl jsem snímač jestli v něm nejsou třeba špony a celej ho preventivně vyfoukal stlačeným vzduchem. Pravítko vypadá nepoškozený a čistý. Blblo to dál dokonce i když bylo pravítko vytažený ze snímače. Poslal jsem odměřování na reklamaci, bohužel s jiným krátkým pravítkem a vrátilo se že se závada neprojevila.
Tak jsem v akci koupil nový odměřování s 150 mm pravítkem jako náhradní a vyměnil snímač, kabel i displej. Pár týdnů byl klid a pak zase nanovo.
Může něco takovýho nahodilýho dělat magnetický pravítko? Ono totiž už nic dalšího vyměnit nejde. Pravítko není nikde poblíž nějakýho magnetickýho pole, co by ho ovlivňovalo a na frézce se dělaly jen plasty.
Někdo jste se s podobným blbnutím už setkal? Jde mi o to, zda koupit nový pravítko, zrovna je na potvoru nejdelší, 800 mm, tedy nejdražší.
Jo a další dotaz, jak dlouho Vám vydrží v displeji CR2032 baterky?
Díky.
Mex
Příspěvky: 5362
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

28. 4. 2019, 11:40

Z tvého popisu chápu, že pravítka a snímače se dají volně kombinovat.
Tak bych na pokus namontoval na jedno pravítko 2 snímače a provizorně je mechanicky svázal.
celeron
Příspěvky: 159
Registrován: 27. 2. 2013, 3:49

29. 4. 2019, 7:17

Zaměnitelný jsou. Zkusím dát dvě vedle sebe ale bude to prekérka, budu muset vymyslet nějakej doraz na lože abych snímačem nenajel na držák pravítka. Otázka je, zda to bude něco vypovídat. Snímaná místa potom budou na pravítku cca 80 mm daleko. Pokud je problém v pravítku, mohlo by se to stěhovat s polohou obou snímačů. Jo a zapoměl jsem, blbne to jak v klidu, tak za chodu vřeteně naprázdno, tak při frézování, takže vibracema stroje to taky nebude.
Jirka
chb
Příspěvky: 2400
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

29. 4. 2019, 8:41

kdysi jsem je na frézce měl také a i podobný problém - u mne stačilo dát zobrazovací část (tedy i konektor) někam mimo vibrace, tím problémy zmizely.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
pavlík
Příspěvky: 29
Registrován: 16. 12. 2018, 10:00

29. 4. 2019, 12:31

Tohle občas dělá špatný kontakt baterie, dělala mi to šuplera, stačilo kontakty očistit a připružit a zmizelo to...
jenicek
Příspěvky: 95
Registrován: 17. 9. 2018, 9:35
Bydliště: Vedle Trautenberka

29. 4. 2019, 12:56

A do třetice...
Já se s podobným chováním setkal u měřáků, pokud byly dráty měření vedeny společně s kabely od frekvenčního měniče nebo VN testeru.
celeron
Příspěvky: 159
Registrován: 27. 2. 2013, 3:49

29. 4. 2019, 8:17

Nojo, jenže jak jsem psal, dělá to i v klidu stroje, takže vibrace to nejspíš nebudou. A zcela nová displejová jednotka to dělá taky, takže to je mimo displejový jednotky. Zkusil jsem i nový baterky, ogumovat všechny kontakty, taky nepomohlo. Dnes jsem displej zkusil odmontovat z držáku na frézce a položit vedle a stále to blbne jak v klidu, tak za chodu. Kabel k snímači jde 3/4 dýlky společně s další osou která to nedělá, takže indukce z silařiny asi taky ne, souběžně nic vedenýho není. Regulace otáček je cca 800 mm daleko od snímače. Snímač na ose Z je od regulace cca 150 mm a měření je stabilní.
Vpodstatě jsem vyzkoušel a vyloučil vše, co mi radíte. Jedinný co je stále původní je pravítko.
Díky za tipy.
Mex
Příspěvky: 5362
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

29. 4. 2019, 8:46

Tak vyzkoušej, jestli to pravítko nemá výrazně slabší magnety než ty ostatní.
Třeba kouskem magnetického drátu (např. kancelářská sponka).
t256
Příspěvky: 820
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

30. 4. 2019, 6:49

Ty obvody ve snimacich mivaji vlastni diagnostiku ktera ukaze jestli neni nejaky problem s magnetickym paske, otazkou ale je, jestli vyrobce odmerovani udelal nejaky vystup z tohoto. Zkus pohledat servisni menu apod. Je to dost citlive na vzdalenost snimaciho obvodu od pravitka, nemuze byt problem v tom?
celeron
Příspěvky: 159
Registrován: 27. 2. 2013, 3:49

1. 5. 2019, 8:19

Pravítko jezdí v plastovým vedení snímače, který nemá znatelnou vůli. Diagnostika u toho žádná není. Ten drátek zkusím ale dnes jsem přišel na to, že pokud je pravítko odmontovamý ze stroje a leží se snímačem na hadru vedle, tak to za celý odpoledne ani jednou neudělalo a to jsem ho párkrát posunul. Před tím blblo permanentně.
Napadá mě dost šílená věc, jestli se tam někde nevyrovnávají nějaký elektrický potenciály mezi různejma dílama frézky a nebo jestli něco není zmagnetizovaný. V pátek budu zkoumat dál.
Mex
Příspěvky: 5362
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

1. 5. 2019, 8:27

celeron píše:
1. 5. 2019, 8:19
... jestli něco není zmagnetizovaný ...
To tím kusem železného drátu zjistíš taky.
lubbez
Příspěvky: 1184
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

5. 5. 2019, 9:12

Těhle odměřování jsem použil minimálně 10 kousků v různé délce. Krom toho, že se některé po určitém čase nečinnosti vypínají a některé ne, se chovají naprosto bez problémů. Jako první úpravu vyhazuju knoflíkový baterie a vše dohromady napájím klasickejma AA baterkama. Poslední dva použité kousky jsem měl půl roku na frekvenčním měniči !! Žádný problém. Tady bych podezříval snímač, jestli tam není nějaký vakl, nebo něco v nepořádku. Jinak zrovna tenhle typ je extrémně odolnej oproti rušení, protože data se zpracovávají ve snímači a do displeje jde něco podobného jako u digitálních šuplér. Někde mám i popis komunikačního protokolu, protože jsem chtěl udělat displej svítící.
pavlík
Příspěvky: 29
Registrován: 16. 12. 2018, 10:00

5. 5. 2019, 2:01

S tím napájením AA bateriemi je to dobrá idea, pokusím se to předělat a to tak, že bych sdružil napájení měření od všech 3 os na jedno společné napájení z tužkovek, nemělo by se to navzájem snad ovlivňovat...
Takhle často přehazuji ty prťavé baterie a to mě nebaví.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“