Ovládání FM čidlem teploty.

Odpovědět
trnkav
Příspěvky: 446
Registrován: 12. 8. 2006, 9:45
Bydliště: Uhlířské Janovice

2. 12. 2019, 2:29

Zdravím kolegové.
Je možné nahradit externí potenciometr u FM čidlem teploty se 3 vývody? Potřeboval bych takto ovládat saharu v dílně. Po konzultaci se 2 vzdělanci v oboru se to jeví jako složitý úkol s nutností měření a počítání hodnot. Je to opravdu tak složité?
Díky za odpověď.
MN 80, FN 32, R 12, V20, LR2, UME 200, KV-250,
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2265
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

2. 12. 2019, 2:43

Na FM pouzijes vstup 0-10V a podle odporu cidla se dpopcita odporovy delic, nic sloziteho
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Mex
Příspěvky: 6283
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

2. 12. 2019, 2:53

Asi by to chtělo vědět, jaké je to teplotní čidlo. Jaké má napájení, jaký výstup, jaký rozsah výstupních hodnot odpovídá požadovanému rozkmitu teplot a podobně.

Mně by se jako snažší jevilo k tomu připojit nějakou jednoduchou elektroniku, která by z jedné strany měla čidlo a na druhé straně by ovládala měnič. Pak by mohla zajistit požadovaný přepočet teploty na otáčky, včetně jejího uživatelského nastavení.

S některými teplotními čidly by to možná šlo i jen analogově, nějakými potenciometry.
S digitální elektronikou by se ale dalo použít jakékoli teplotní čidlo.
Milan199
Příspěvky: 301
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04
Bydliště: Dobšín

2. 12. 2019, 2:55

Ahoj, u většiny měničů se dá i nastavit zasílení analogového vstupu, případně posun počátku. Mělo by to jít snadno.
t256
Příspěvky: 1050
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

2. 12. 2019, 2:55

Zas tak jednoduche to nebude, pokud nechces aby system kmital kolem zadane teploty ale i reagoval rychle na jeji zmeny a neustale nemenil otacky vetraku, budes tam muset dobastlit nejakou PID regulaci. Coz sice neni nemozne, ale jednim odporem to nepujde.
Milan199
Příspěvky: 301
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04
Bydliště: Dobšín

2. 12. 2019, 2:58

t256 píše:
2. 12. 2019, 2:55
Zas tak jednoduche to nebude, pokud nechces aby system kmital kolem zadane teploty ale i reagoval rychle na jeji zmeny a neustale nemenil otacky vetraku, budes tam muset dobastlit nejakou PID regulaci. Coz sice neni nemozne, ale jednim odporem to nepujde.
Pokud okolo toho čidla nebudeš chodit s plamenometem, tak už jenom změna teploty v dílně a pomalost přenosu tepla na čidlo regulační smyčku dostatečně zatlumí.
t256
Příspěvky: 1050
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

2. 12. 2019, 3:03

Ona by ale nemela kmitat jen teplota, ale ani otacky toho vetraku.
trnkav
Příspěvky: 446
Registrován: 12. 8. 2006, 9:45
Bydliště: Uhlířské Janovice

2. 12. 2019, 6:50

V současné době mám termostat z bojleru. Pokud mi termostat sepne měnič při 50 stupních na počáteční frekvenci 25 hz tak má čidlo celý rozsah třeba na 30 stupňů. Víc se to stejně neohřeje.
MN 80, FN 32, R 12, V20, LR2, UME 200, KV-250,
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“