Terminálové PC a provoz (Linux) CNC

kde sehnat dobré PC do nepohody
Odpovědět
Fifík
Příspěvky: 282
Registrován: 4. 4. 2013, 9:28

28. 10. 2018, 10:58

Ahoj, sehnal jsem vyřazené, ale plně funkční terminálové (client) PC HP HSTNC-001L-TC. Parametry viz obrázek.
HP.JPG
Je tam nějakým způsobem provozováno Win XP. Já bych na tom chtěl rozjet Linux CNC. Z live bootovací flashky se mi normálně rozběhne a s mašinou přes LPT v pohodě hýbe (StepConf).

Problém nastává při instalaci. 512Mb HDD na to nestačí. Pokud se snažím instalovat na flashku, tak se nainstaluje, ale nedokáže se z ní rozběhnout. Zasekne se na "verifiing DMI pool data" a nehnu s tím.

Máte někdo nápad, jak na tomto Linux CNC provozovat? Na e-bay se dají za levno koupit Compact FLASH karty, které mají stejný 44-pin IDE konektor, ale nevím, jestli by to fungovalo. 2gb disk do tohoto stojí asi 20USD plus pošta a to už nemá ekonomický smysl.

Za jakoukoliv radu předem díky.
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 1832
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

28. 10. 2018, 4:56

"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 1832
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

28. 10. 2018, 4:56

"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Mex
Příspěvky: 4503
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

28. 10. 2018, 6:53

Pokud jsi to z té USB flashky byl schopný rozběhnout při instalaci, tak to určitě musí být schopno z ní bootovat i v běžném provozu. Jen to bude stát chvilku hledání a pokusů.

Další možnost je bezdiskový provoz. Já tak provozuju všech svých 5 kusů LinuxCNC. Pokud máš k dispozici nějaký server, ze kterého se to dá nabootovat, tak je to velmi příjemná možnost - v PC se nic netočí a tedy ani nekazí a neřve.
Fifík
Příspěvky: 282
Registrován: 4. 4. 2013, 9:28

28. 10. 2018, 7:47

Zkoušel jsem si pohrát i s biosem, ale žádný moudra z internetu nefungujou.
Na server to připojovat nechci. Chtěl bych aby to fungovalo s celou mašinou ostrovně, bez nutnosti propojovat kamkoliv dál.

Když koupím 8gb kartu a ten adaptér, tak je pravděpodobnost, že to bude fungovat?
Mex
Příspěvky: 4503
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

28. 10. 2018, 8:03

Někdy je lepší než internet zapojit hlavu, případně kombinaci internet+hlavu.
Pokud ti to tuhne hned na začátku bootu (jako že asi jo), tak na té USB flashce máš pravděpodobně blbě nainstalovaný zavaděč.
Fifík
Příspěvky: 282
Registrován: 4. 4. 2013, 9:28

31. 10. 2018, 4:50

Nakonec jsem zvítězil. Problémy byly dva.

1) nejede to sakum prdum z jedný flešky. Musel jsem rozdělit systém na jednu (8Gb) a swap na druhou (1Gb).
2) GRUB se pořád pral se zbytky systému na FLASH HDD. Tak jsem ho vyndal a je klid.

Teď budu testovat. :wink:
Mex
Příspěvky: 4503
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

31. 10. 2018, 5:39

Mít swap na USB flash není moc dobrý nápad.
Pokud to paměť dovolí, tak to raději spusť kompletně bez swapu, nebo ten swap přehoď na původní Flash disk. Tam to sice taky není ideální, ale pokud to jinak nejde, tak furt lepší než na USB disku.
Nicméně to, že by se technicky nedal dát na jeden USB flash jak systém tak swap, tak to asi nebude tak úplně pravda.

Jinak nevěřím, že problém "verifiing DMI pool data" souvisel se swapem.
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 1832
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

1. 11. 2018, 6:05

verifing dmi muze znamet i nenavazani komunikace s diskem, ci nenalezeni mbr, jeste by se dalo udelat elegantni reseni, nainstalovat system najinem pc, orezat na minimum a prehodit na mensi disk
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Fifík
Příspěvky: 282
Registrován: 4. 4. 2013, 9:28

2. 11. 2018, 6:22

Mex píše:
31. 10. 2018, 5:39
Mít swap na USB flash není moc dobrý nápad.
Pokud to paměť dovolí, tak to raději spusť kompletně bez swapu, nebo ten swap přehoď na původní Flash disk. Tam to sice taky není ideální, ale pokud to jinak nejde, tak furt lepší než na USB disku.
Nicméně to, že by se technicky nedal dát na jeden USB flash jak systém tak swap, tak to asi nebude tak úplně pravda.

Jinak nevěřím, že problém "verifiing DMI pool data" souvisel se swapem.
Njn, prostě jsem jen uvedl, co jsem udělal oproti první instalaci jinak. Při první to nefungovalo a teď to funguje - víc říct nemůžu a celkem mi to stačí. Počítače a elektronika jsou mi bohužel téměř zcela cizí,..
Kdybych tomu rozuměl a na 100% věděl, co dělám, tak se neptám. Mechanickou část frézky jsem udělal celou bez jediného dotazu tady na fóru, ale v točení kličkama jsem trochu silnější v kramflecích.
Mex
Příspěvky: 4503
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

2. 11. 2018, 6:51

No a proto ti píšu, že problém pravděpodobně nebyl ve swapu, ale někde jinde.
Takže když ses to naučil instalovat na 2 flashky, tak teď už bys to mohl udělat i na jednu.

A taky že swap na USB flash není dobrý nápad. Jednak je zápis dost pomalý, hlavně ale flash má omezený počet zápisů, a na swapu se může stát, že se bude přepisovat pořád dookola a brzo umře.

Tak si na tom LinuxCNC otevři terminálové okno a zadej příkaz "free". Ten ti na ukáže, jak moc je swap využitý. Pokud to bude málo, tak ho zkus odpojit příkazem "swapoff -a". Pokud jseš přihlášený jako uživatel s malými právy (což asi jseš), tak "sudo swapoff -a". Tím odpojíš swap, ale jenom dočasně, jen při tomhle běhu LinuxCNC (po rebootu zase bude připojen). Pokud to bez swapu pojede OK, tak ho pak můžeš vypnout natrvalo zakomentováním záznamu v /etc/fstab (na začátek řádku se swapem dáš znak '#').
3pajky
Příspěvky: 108
Registrován: 26. 12. 2015, 7:22

4. 11. 2018, 9:29

Caute. Podobna otazka. Mam Pc od beckhoffu podobnych parametrov, presnejsie cx5020-0120.

https://www.beckhoff.com/english.asp?em ... cx5020.htm

Bezal by na tom linuxcnc, riadenie ethercat? Ma to len 512mb Ram, cpu myslim 1,6ghz, system ide z CF karty. Aku dlhu zivotnost maju tieto CF karty?

Diik.
Mex
Příspěvky: 4503
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

4. 11. 2018, 11:01

Když na tu CF kartu nebudeš moc zapisovat, tak vydrží dlouho.
Ale pokud se správně dívám, tak ve standardní konfiguraci je k tomu CF karta 128 MiB. A na to teda LinuxCNC asi nedostaneš, řekl bych.
Takže bych to bootoval z nějaké USB flash, tu máš dneska za pusu.
A když si stáhneš instalačku LinuxCNC a dáš ji na tu USB flashku, tak si hned i bez instalace můžeš vyzkoušet, jestli to pojede. A taky jaké to bude mít latence/jitter.
3pajky
Příspěvky: 108
Registrován: 26. 12. 2015, 7:22

5. 11. 2018, 5:09

To je pravda, skusim to bootnut z Usb, som zvedavy. Mam objednanu 4gb, dnes by mala prist, ale chcem tam dat original system, trosku sa pozriet na Plc system.
Dostal som to bez neho, kym zistis co tam ma ist, kym sa k tomu dostanes a este sa to nahrava s original Usb keyom. Ale to snad obidem.
Odpovědět

Zpět na „levná PC“