Zajímavé malé PC do rozvaděče

Odpovědět
HonzaHorka
Příspěvky: 393
Registrován: 15. 11. 2009, 2:17

16. 11. 2019, 6:57

Tak jsem nedávno pořídil pro CNC na alliexpresu pro mě bombastické PC. Je to malé a dá se to dát přímo do rozvaděče a má to i dostatek portů USB a rs232, přesně co já potřebuji.
Třeba se někomu dalšímu zalíbí.

Kód: Vybrat vše

   https://m.aliexpress.com/item/32948079455.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&mb=3ADwD28b82PWNpO&srcSns=More%E2%80%A6&tid=white_backgroup_101&tt=sns_More&rdtUrl=https://www.aliexpress.com/item/32948079455/32948079455.html?mb=3ADwD28b82PWNpO&srcSns=More%E2%80%A6&tid=white_backgroup_101&aff_platform=default&cpt=1573887095052&sk=AzbwCaf4r&aff_trace_key=92ae224147314dae95d7f8cd6fc87cb3-1573887095052-07370-AzbwCaf4r&businessType=ProductDetail&templateId=white_backgroup_101&platform=AE&terminal_id=ec867ab7d34049d69a8a06b202e91b62       
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 651
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2019, 9:20

Hodně zajímavé, díky za tip.

BTW: Nějaké zkušenosti - instalace OS, zapojení, konfigurace ....... ??
PBr
Příspěvky: 725
Registrován: 16. 6. 2007, 8:21
Bydliště: Slovensky Grob
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2019, 11:10

Urcite fajn na nieco, dakujem za link.

Sused kupil podobny z ali na domace pouzitie a po case sa mi stazoval ze mu vyskakuju kadejake cinske reklamy a celkovo sa divne sprava.
No, vec sa mala tak ze bezali tam kadejake programy, ktore bohvieco posielali cez net predpokladam do ciny majitelom :)
Windows na tom samozrejme cracknuty.
Nechcem tu ziadnen flame otvarat, len ja ked uz, urcite by som nepripajal ani na LAN.
K spolahlivosti sa tazko vyjadrit, ale na riadenie 10t masiny by som to asi tiez nedaval :)
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2265
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2019, 11:19

misto uefi das coreboot,cisty win., ci pripadne nejaky os a problem solved
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
HonzaHorka
Příspěvky: 393
Registrován: 15. 11. 2009, 2:17

16. 11. 2019, 11:20

No já koupil bez SSD jelikož jsem ho měl a tudíž jsem si ho tam dával a instaloval legálně koupený OS a není žádný problém. Spracování je velmi pěkně provedení i uvnitř a vše maká již delší dobu. Instalace i ovladace bez problémů stahnutelne.
Fiury
Příspěvky: 25
Registrován: 11. 9. 2019, 1:16

7. 12. 2019, 6:03

A jsou k něčemu ty serial porty ?

Respektivě je pro v LinuxCNC nějakej driver , kterej by to dokazal používat ? Aspoň třeba pro koncáky a ostatní senzory ?
Pro motory asi ne našel jsem max :PCI, PCIE, Parallel port (in SPP or EPP mode), ISA, and Ethernet have been used for motor control. USB and RS232 serial are not good candidates; USB having bad realtime capabilities and RS232 being too slow for motor control.

A jelikož jsem ještě EMC2 neměl nainstalovanej , tak netuším.
Pak by už líp vyšlo https://www.aliexpress.com/item/32968043871.html .. výkon/kč
HonzaHorka
Příspěvky: 393
Registrován: 15. 11. 2009, 2:17

7. 12. 2019, 6:33

Tuhle konkrétní variantu jsem vybíral právě kvůli těm sériovým portům. Abych mohl odlazovat všechny servo drivery najednou a nemusel připojovat stále dokola kabel a také abych vyděl co mi to dělá a jak jsou serva vytížené. Oni totiž mají právě sériové porty. Já ale nepoužívám Linux
Mex
Příspěvky: 6283
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

7. 12. 2019, 6:35

Fiury píše:
7. 12. 2019, 6:03
A jsou k něčemu ty serial porty ?
Respektivě je pro v LinuxCNC nějakej driver , kterej by to dokazal používat ? Aspoň třeba pro koncáky a ostatní senzory ? ...
Linux nejsou žádné Widle, kde potřebuješ "driver" i pro podložku pod myš.
Linux tyhle základní periferie umí obsloužit sám.

Nicméně ty sériové porty skutečně asi moc dneska už nevyužiješ. Starší zařízení to používala, dneska už moc ne.
Je třeba fajn si připojit měnič pro vřeteno přes Modbus, a tedy přes sériovou linku. Jenže tam se většinou používá RS485. Samozřejmě existuje převodník RS232/RS485, ale snadněji dostupný a levnější je převodník USB/RS485.

Obsluha několika vstupů by se přímo přes port COM dala asi celkem snadno napsat, ale bylo to jen pro max. 4 vstupy 2 výstupy, navíc na blbých úrovních.
A dělat nějakou inteligentní kartu, připojitelnou přes COM, to už asi nemá moc smysl. Vše dnes běží přes USB, i když to někteří pravověrní CNC-áři nemají rádi. Faktem ale je, že přes ten COM by to pravděpodobně bylo spolehlivější než přes USB.

Hihi, zrovna pro jednoho zákazníka dělám nějaké periferie, které se budou připojovat přes COM. Ale je to jen pro udržení zpětné kompatibility. Kdyby to bylo nové zařízení, tak už by to bylo přes USB, případně přes RS485 pro vzdálená umístění.
r4cv
Příspěvky: 1580
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

7. 12. 2019, 8:05

COM 5 a 6 sú nastaviteľné: buď 323 alebo 485. Prevodník odpadá.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (pc)“