Připojeni záložního generátoru:

Odpovědět
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 2767
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

29. 10. 2018, 6:01

Už nějakou dobu uvažuju o možnostech elektrické soběstačnosti na samotě v horách. Pominu apokalypsu i Zombie scénáře a zůstanu u stromů padlých do vedení. Původní záměr fotovoltaiky je finanční nesmysl především v akumulátorovně a to bylo počítáni s trakčníma baterkama z druhé ruky.
Aktuálně se mi jeví jediná smysluplná záloha v diesel centrále ke které dodělám automaticý start, pokud selže start ručně. Odskočeni sítového stykače je samozřejmostí, neplanuju zabit pracivníky EONu pracující na vedení ani krmení zbytku vsi nafázováním se do sítě. Alarm, kotel a kamerový systém podrží UPSka. Ono se to nezda, ale 16 PoE kamer už je docela hladových. V čem tápu je vhodný element, který připne centrálu do domovní sítě až po dosaženi jmenovitého napětí na centrále. Podle možností potom zvolím zda centrálu 1 nebo 3 fázovou. Jinak tam budu pouštět všechno možné během startu, včetně špiček což bych rozhodně nerad. Nechtěl bych nic bastlit, rád bych hotový výrobek. Snad jsem to popsal nějak smysluplně ?
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1441
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

29. 10. 2018, 7:07

Možností je hodně https://www.ghvtrading.cz/rozvadecove-p ... prepinace/
otázka je zda se ti chce do toho investovat.
Navíc ten automat nemusí být úplně výhra, buď záložák startuje hned a často zbytečně, anebo čekáš a nic.
A když síť naskočí tak kdy chcípnout záložák?
A startovat ho i když nejsi doma?

V domácích podmínkách stačí jedno (dvě) relé na kontrolu přepětí, podpětí, sledu a symetrie fází apod.
Jakmile záložák naskočí a relé vyhodnotí stav jako OK, může se sepnout výstupní stykač.
Jen připojení zpět na síť je třeba zvládnout ručně.

Podle mě bohatě stačí udělat si vzdálený start a řídit si to ručně.
Nebo ti to vypadává každý týden?
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Mex
Příspěvky: 4503
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

29. 10. 2018, 7:23

Já bych to ubastlil. Ale protože je bastlení zakázáno, tak bych tam vrazil třeba něco takového:
https://www.globallux.cz/multifunkcni-c ... p40012.php
Když na výstupu bude něco kolem 230V, tak se tohle relé zapne a spustí nastavené zpoždění, třeba 10 sekund, na ustálení přechodových dějů. Pak to sepne výkoný stykač.

Snad jsem dobře pochopil, že chceš opožděný start po startu centrály, až ta bude ve stabilním stavu.
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 2767
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

30. 10. 2018, 8:28

Diky za první reakce Sokolíci. Otevřeně přiznávám, že ukončení provozu generátoru po obnovení napájení jsem skutečně nedomyslel. Stejně tak logika automatických startů bude zbytečně složitá, budou tam nastávat nedefinované stavy a zblázním se z toho. Zůstanu tedy u ručního dálkového ovládání s kamerou nad zařízením. V tom máte pravdu.
Tady je bohužel komplikace, že velký počet kamer mi vyzobne rychle UPSku a dělat pár kamer sólo je další složitost. Případně jednu dám na centrálu jablka, 100 má docela velkou baterku a komunikace tam stále pojede. Nic si nekreslím, všechno ma přirozený vývoj. V konečném důsledku mám technickou místnost plnou rozvadečů různých xx systemů a po 10 letech uprav už často nevím "co jsem tím kdysi chtěl řict". V novém objektu začínám od nova a dávám si závazek, že budu hledat lepší logiku. Sitovka, topeni, LAN PoE, kamery, zálohovaný rozvaděč, atd. Mám osvedčený systém ovladní z Androida přes SNMP příkazy. V době home control systému domácností je to primitivní, ale mám to z doby, kdy nic jiného neexistovalo. Tím zkrátka budu ručně startovat. Kamera nad důležitým zařízením vypadá legračně, ale vodní elektrárny to mají stejně. Gigi parametry mají z čidel po síti, ale na klíčová místa například mazání stejně ještě v případě zaváhání čidel raději kouká operátor. Vlastní eletrárna je bez lidí. To jsem trošku odbočil.
OK start a stop provedu dálkově ručně. Studený diesel bude možná prskat než naskočí. Výrobce tvrdí, že AVR špičky pobírá, přesto bych dal nějaký regulator s filtrem vstupního napětí do rozvadeče. Poradte prosím co na máte vyzkoušené idealně na DIN lištu ? Stači ve výkonu do 25A. Zda půjdu cestou jedno nebo 3F centrály v tom se ještě stále motám.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15925
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 10. 2018, 8:40

nechces tam dat neakou mega UPSku ktera utahne cely objekt?
obcas nejaky 15-30kW potkavam ve srote

pak uz si to muzes nahazovat jak chces
prepinac byl mel byt specializovany s certifikovanou ochranou proti pripojeni generatoru do rozvodne site jinak ti to rozvodaci neposvetej
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 2767
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

30. 10. 2018, 8:52

Tohle vypadá dobře a navíc od Elka, které mám rád :-) Proudy sice jen 16A, ale zase to stojí par kaček. Samozřejmě si uvědomuju, že to je spiš chytrý monitor s ořezáním špiček, nikoliv plnohodnotný regulator. Googlím dál :-)
https://www.elkoep.cz/hlidaci-rele---hrn-43n
To Robocop: UPS velkého výkonu bych se rád vyhnul, občas je do šrotu sám posílám. Výměna baterek je starost, je to poměrně drahé a po 3 letech jim už nelze moc věřit.
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 2634
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

30. 10. 2018, 4:06

UPS občas i shoří ...
V současné době hobbík - obráběč teoretik - strojní park je zatím zakonzervován
milan584
Příspěvky: 1005
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

30. 10. 2018, 8:35

elbarto píše:
30. 10. 2018, 8:52
Tohle vypadá dobře a navíc od Elka, které mám rád :-) Proudy sice jen 16A, ale zase to stojí par kaček. Samozřejmě si uvědomuju, že to je spiš chytrý monitor s ořezáním špiček, nikoliv plnohodnotný regulator. Googlím dál :-)
https://www.elkoep.cz/hlidaci-rele---hrn-43n
To Robocop: UPS velkého výkonu bych se rád vyhnul, občas je do šrotu sám posílám. Výměna baterek je starost, je to poměrně drahé a po 3 letech jim už nelze moc věřit.
Tohle je jistota záblesku.
Obvykle je z hlediska bezpečnosti rozvoďákama striktně požadovaná mechanická blokace kontaktů - protože pokud by se to přilepilo (nebo jinak kleklo), je to bez blokace záblesk natvrdo a pak je to velmi rychlé :roll: . Navíc bez blokace není jistota, že to nevyleze ven a někoho venku to nezabije.
Buď si musíš udělat nějakou logiku v PLC a použít stykače (dostatečně dimenzované) s mechanickou blokací a nebo použít normální záskokový automat (to je opět obvykle specializované PLC ovládající "něco", opět s mechanickou blokací).
Nějaké rele :mrgreen: nebo "přepínání" stykačem je absolutní jistota záblesku - naprosto nepoužitelné.
milan584
Příspěvky: 1005
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

30. 10. 2018, 8:43

a ještě jedna poznámka - budeš muset vyřešit tu IT (nebo co ti tam vznikne) - měl by tam být HIS, nebo to musíš vyřešit jinak.
Nic jednoduchého.
Uživatelský avatar
Jimmy
Příspěvky: 457
Registrován: 12. 12. 2014, 9:19
Bydliště: Pardubice

30. 10. 2018, 9:08

Bart tímhle podle mě nechtěl monitorovat a odpínat vnější síť, nýbrž naopak kontrolovat to, co leze z centrály. Tam může totiž nastat problém při silném nesymetrickém zatížení jedné z fází s následkem čehož vzroste na těch ostatních napětí a to může občas udělat paseku. Stejně jako třeba podpětí při přetížení.

Přepínání sítí musí být samozřejmě jinak provedeno přepínačem pro to určeným nebo případně dvěma vzájemně blokovanýma stykačema.
Soustruh SN320, Obrážečka Strigon GH400, CNC router Pacer Cadet, svářečka TIG AC/DC
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 2767
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

31. 10. 2018, 7:33

Jimmy píše:
30. 10. 2018, 9:08
Bart tímhle podle mě nechtěl monitorovat a odpínat vnější síť, nýbrž naopak kontrolovat to, co leze z centrály. Tam může totiž nastat problém při silném nesymetrickém zatížení jedné z fází s následkem čehož vzroste na těch ostatních napětí a to může občas udělat paseku. Stejně jako třeba podpětí při přetížení.

Přepínání sítí musí být samozřejmě jinak provedeno přepínačem pro to určeným nebo případně dvěma vzájemně blokovanýma stykačema.
... ANO presně tak
Odpovědět

Zpět na „Periferie“