kolečko, dálkové ovládání k frézce

Pipik
Příspěvky: 47
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32

5. 12. 2018, 6:59

Zdravím
Už jsem tu kdysi vlákno na toto téma viděl, ale za boha ho teď nemůžu najít. :roll:
Chtěl bych pořídit takový to dálkový kolečko k frézce, řízeno přes linuxcnc. Viz např. https://www.aliexpress.com/item/Engravi ... 3c00EweCme
Matně si vzpomínám, někdo psal že ne všechny tyhle kolečka fungujou s linuxcnc. Nebo se pletu a můžu to v klidu objednat a doufat že to půjde nějak nastavit?
Nebo pokud máte nějaké jiné, osvědčené, klidně i na kabelu, a nebude stát zbytečně majlant...
Mex
Příspěvky: 4615
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

5. 12. 2018, 7:41

Určitě ne všechny hladce fungují.
Zdejší velký Linux-guru fupe nedávno rozbíhal (nebo možná ještě rozbíhá) nějaký pendant, který podle dokumentace měl mít podporu v LinuxCNC.
Ale zjistil, že Číňan udělal novou verzi pendantu (i když je to formálně stejný typ), a změnil tam komunikaci se systémem. Takže podporu v LinuxCNC je třeba předělat.
Naštěstí to dostal do ruky někdo jako fupe, který je schopný s tím něco udělat. Pro většinu běžných smrtelníků by to zřejmě byla konečná, nebo minimálně odklad do doby, než to někdo dodělá.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16052
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

5. 12. 2018, 7:45

nedavno jsem to taky resil
je nekolik verzi firmware, musis tam nakonfigurovat tu spravnou
existuje na to script
je to dobre popsane na netu
kdyz splnis vypsane podminky pojede to na prvni dobrou
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 4615
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

5. 12. 2018, 8:00

No - asi jak u kterého pendantu, řekl bych.
Zřejmě to nebude platit obecně.
Pipik
Příspěvky: 47
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32

5. 12. 2018, 8:07

Toho se právě taky obávám...
Nějaký konkrétní typ, Robokope?
Pipik
Příspěvky: 47
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32

5. 12. 2018, 8:17

A propo - co z toho vlastně v počítači leze? To se chová navenek jako klávesnice, nebo MIDI, nebo to má snad nějaké svoje vlastní rozhraní?
No, alespoň už vím jak se tomu nadává... :D
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16052
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

5. 12. 2018, 9:12

konkretne z hlavy dam jen to ze byh pouzil znovu google

pouziva to usb hid standard
leze z toho hotovej hal modul do linuxcnc s hotovym hal scriptem vic te nezajima
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pipik
Příspěvky: 47
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32

5. 12. 2018, 9:22

A to je přesně to co mi číňan už neřekl a co jsem v zásadě chtěl slyšet :) Díky. Dál už si poradím ;)
Mex
Příspěvky: 4615
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

5. 12. 2018, 10:36

Pokud je to USB HID, tak to je dost dobrá zpráva. Pak to stačí lámat na aplikační úrovni.
Já žádný pendant bohužel nemám, tak to nevyzkouším. Ale mohlo by to být zábavné.

Možná se zkus toho fupeho zeptat, ten o tom určitě ví hodně.
Jen neříkej, že jsem tě na to navedl já, ať na mě není naštvaný. ;-)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16052
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2018, 7:11

Netreba nic lamat
Staci stahnout tar a asi 5ti soubory a do konfigurace napsat include hal souboru ktery neni textovy hal ale tusim python script

Pak se stane kouzlo a vsechno funguje
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pipik
Příspěvky: 47
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32

6. 12. 2018, 9:21

robokop píše:
6. 12. 2018, 7:11
Pak se stane kouzlo a vsechno funguje
Ty jseš nám ale kouzelník... :lol: :lol:
fupe
Příspěvky: 574
Registrován: 27. 5. 2008, 9:10
Bydliště: Praha

6. 12. 2018, 1:27

robokop píše:
6. 12. 2018, 7:11
Netreba nic lamat
Staci stahnout tar a asi 5ti soubory a do konfigurace napsat include hal souboru ktery neni textovy hal ale tusim python script

Pak se stane kouzlo a vsechno funguje
A kde se takový soubory najdou.?
Ja mám na stole WHB04B-4, pročetl jsem hromadu dokumentace, našel protokol (reverzním inženýringem) na kterým by to mělo chodit a prd.
čudlíky čudlíkujou, ale display ani prd.
Původní protokol používal 7 slov, nainstaloval jsem si USB odposlouchavatko, potupně nahral MACH na widle a poslouchal. A hle ono to nechodilo ani na MACHU, alespon do chvíle, než jsem našel nejnovější driver do MAChu na stránkach vyrobce. Postupně jsem zjistil, že už to nepoužíva 7 slov ale jenom 3.
Už nejde posilat na display libovolné znaky, ale jenom číslice pro XYZA nejaky hodnoty pro Feed, a spindle a pak par hodnot pro zobrazeni režimu.
proste jak píše MEX, celý to předělali. Mám rozepsanej vlastní céčkovej modul, vycházející ze starší verze XHC pendantu, kde se snažím dopsat ovládaní LCD.
Takže když mi řekneš, kde najit ty kouzelný soubory co o nich píšeš, tak se na nejaký výzkum vyprdnu.

Martin
Mex
Příspěvky: 4615
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

6. 12. 2018, 6:10

fupe píše:
6. 12. 2018, 1:27
Takže když mi řekneš, kde najit ty kouzelný soubory co o nich píšeš ...
Já vím kde.
Časem u Tebe na počítači, protože Ty jsi ten správný kouzelník. :-)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16052
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2018, 6:21

ja to delal podle tohoto:
http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.p ... PG_Pendant

ten exotictejsi firmware by mel byt resenej v tyhle verzi:
https://github.com/smalla/linuxcnc
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
fupe
Příspěvky: 574
Registrován: 27. 5. 2008, 9:10
Bydliště: Praha

7. 12. 2018, 12:02

robokop píše:
6. 12. 2018, 6:21
ja to delal podle tohoto:
http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.p ... PG_Pendant

ten exotictejsi firmware by mel byt resenej v tyhle verzi:
https://github.com/smalla/linuxcnc
Ano, to jsou ty stranky, který jsem studoval, ale jak říkam, číňani zase zmenily protokol pro komunikaci s LCD, čudliky se nezměnily.
Až to dopíšu, tak to sem hodim. Moc se mi ten protokol nelíbí, nedává moc možností toho co zobrazovat. Nadruhou stranu je vic než o polovinu úspornější při komunikaci.
M
Odpovědět

Zpět na „Periferie“