Habešan píše: ↑3. 2. 2016, 8:34 Pokud má fréza při daných řezných podmínkách danou životnost, a mnozí ji pak ani nedávají nabrousit, tak by se podobným stylem dala vyjádřit životnost pilníku (existuje také chemické ostření).
Následně by se dalo spočítat jestli se pilníky určitého původu vyplatí svým poměrem cena/životnost.
Veda kolem pilovani
Na něco podobného jsem myslel ve vláknu t=19507:
Nabídněte mi, prosím, formy na PET lahve z limonádoven i pivovarů (i kovošrotu).
Mám nějakou literaturu o pilníkování,jak se pilníky robí,v čem jsou lepší ručně sekané a v čem zase vedou pilníky strojně vyráběné. Ostření je blbost, běžně se uvádí,že se ostří vyčištěný,odmaštěný pilník odleptáváním povrchu v kyselině. Měl jsem pár pilníků a chuť to vyzkoušet. Ale nikdy nic nedopadlo tak,aby stálo za to se s tím zabývat. V těch knížkách bylo taky psáno,že starý pilník se dá smysluplně opravit jen tak,že se vyžíhá,vyrovná,přebrousí na plocho a znovu vyseká a zakalí.. To asi dneska nikdo dělat nebude..Habešan píše: ↑21. 11. 2021, 7:48 Na něco podobného jsem myslel ve vláknu t=19507:Habešan píše: ↑3. 2. 2016, 8:34 Pokud má fréza při daných řezných podmínkách danou životnost, a mnozí ji pak ani nedávají nabrousit, tak by se podobným stylem dala vyjádřit životnost pilníku (existuje také chemické ostření).
Následně by se dalo spočítat jestli se pilníky určitého původu vyplatí svým poměrem cena/životnost.
Spíš jsou tam takové zajímavosti,jak se správně piluje,tzn, na každý materiál pilník,který sse nepoužívá na nic jiného, popř. začne svou kariéru na měkkých věcech a jak stárne tupí se,používá se postupně na tvrdší a tvrdší materiály.