Automatizace suportu soustruhu na dřevo

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 650
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

31. 10. 2019, 9:28

Jednodušší by to nebylo, protože když se mi to kousne, tak mi zůstane klacek v lunetě - a navíc se to kouše nejčastěji v prvních 10 cm nebo kdekoliv na dráze. Takže bych to musel dost dopočítat. A navíc musím ze zaseklého klacku vyjet a z lunety ho dostat. teprve pak můžu referovat. Ale napřed musím odjet od koníka, protože jinak bych nabořil nůž o otočný hrot (mám ho prodloužený) No a když mám ještě naproti upichovák, tak to je při referování ještě hromada srandy (už jsem jich ulomil fakt hodně ..... :D :D :D )

Ten tvůj postup by měl smysl v případě že mám upnutou součástku v hodnotě několika stovek nebo tisíců. Těchto hodnot ale mé obrobky nedosahují ani omylem, a tak bývá rychlejší ho vyhodit. A hlavně mít dobře seřízenou mašinu, aby k tomu docházelo co nejméně.

Mimochodem, ten řídící systém, který jsem dříve používal vznikl na začátku 90 let (cca r 1992) na moji objednávku, běželo to ještě na Dosu a WIN 3,1 a na tehdejší dobu to fungovalo perfektně. Vyvinula to za mé prachy firma Fromm ze Štarnova, která mi to prodala i se soustruhem. Bohužel po mechanické stránce naprosto nefunkčním (nechal jsem v tom 1,5 mega .... :( :( ) Po několika peripetiích to celé prodali Sahosu (bez mého vědomí, kdybych si tenkrát ošetřil práva k tomu softu, tak jsem dnes těžký milionář a dovádím na Bahamách s Viktorem .... :mrgreen: :mrgreen: ). Sahos na tom postavil řadu soustruhů SH (500, 1000 1500) nasekal na tom spoustu prachů, načež ten systém spláchl a vyvinul svůj vlastní, který nasadil na řadu Galaxy a na CNC frézky.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 5026
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

31. 10. 2019, 10:06

i tak, i v případě, že ten obrobek je za 0,0nic
několik otázek
1)Umožňuje ten systém ručně pohybovat osami, např. pomocí klávesnice nebo ručním kolečkem?
2)Lze do systému zadat naměřené souřadnice?
3) Má ten systém paměť pro nože? Přepíná to softwarově nože?
pokud jsou odpovědi ano, ano, dělal bych to takhle
a) po zapnutí kdekoli jakkoli mašinu zreferovat, vůbec na tom nezáleží, referovat jen proto, aby systém mohl pracovat (předpokládám že bez zreferování nelze pokračovat
b)upnout jakýkoli kus potřebným způsobem
c) stočit si na něm ručně kus průměru, neodjíždět nožem z průměru - podle potřeby odjet jen podélně, změřit šuplérou průměr, hodnotu zadat do systému v ose X pro příslušný nůž, pokud se nezmění poloha nožů mezi sebou, bude to sedět i pro ostatní nože
d)stočit si kdekoli kus čela, změřit jakkoli vzdálenost od univerzálky nebo od lunety(ale neodjížet v Z), zadat tu hodnotu do Z
spustit chod pgm na další kus
pokud to kiksne, zopakovat body b) až d)
nahradíš tím to šílené referování - mechanické přesunování referenčního spínače
totéž při změně typu obrobku - víš, že je dlouhý třeba 200, tak si ho vystrčíš třeba 210 před univerzálku a dále bod d)
to je práce v souřadném systému obrobku
.....
ještě bude hrát roli, jestli to celé máš v pgm napsané pro jeden nůž, nebo jestli máš v systému více nástrojů a pro provedení příslušné operace nože příkazem přepínáš (i kdyš na mašině jsou fyzicky pořád)
.....
pokud na otázky 1) a 2) je odpověď NE NE, tak lze jen popřát upřímnou soustrast a hodně síly.....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 5026
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

31. 10. 2019, 10:23

ještě doplnění
v případě, že mi to udělá kus, a ten bude mít místo třeba požadovaných 9mm průměru třeba pr. 10mm, tak jednoduše najedu nožem tak, aby mi to na obrazovce ukazovalo těch 9mm a zadám skutečný rozměr, tedy 10mm - tak eliminuji ztrátu kroků a vrátím souřadný systém tam, kde má být
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
p.mus
Příspěvky: 154
Registrován: 15. 1. 2007, 6:54
Bydliště: vysočina

1. 11. 2019, 6:48

taky se připojím, k počáteční otázce přikládám video s palcem po šabloně. Velmi jednoduché a trvanlivé.
https://www.youtube.com/watch?v=KNw5iiyp6Ww
k soustruhu R-stick
ten stroj je nutné referovat po každém zastavení z x důvodů, jelikož má krokové motory a když dojde ke ztrátě kroku systém neví kde se nachází.
Zreferování u koníka je nutné z důvodu výchozího místa pro následné opakování výroby tedy nejkratší cesty od reference.
Tak se tedy nabízí vyjetí ze zaseknutí a zreferování cca 30-60 sekund a nebo změření hodnot zadávání do systému a znovu rozjetí kde pár minut nemusí stačit, nehledě na chybu při zadávání atd. to se opravdu nevyplatí.
Mex
Příspěvky: 6160
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

1. 11. 2019, 7:04

Přijde mi zvláštní, jak se tady o ztrátě kroku mluví jako o běžné záležitosti.
Přece ztráta kroku by měla být naprosto výjimečná, vpodstatě havarijní situace. Pokud se to stává víc než třeba jednou za rok, tak je chyba v návrhu stroje.
Otevřenou smyčku si můžu dovolit tehdy, když má pohon natolik velkou rezervu výkonu, že se taková situace mimo nějakou skutečnou havárii prakticky nemůže stát.
p.mus
Příspěvky: 154
Registrován: 15. 1. 2007, 6:54
Bydliště: vysočina

1. 11. 2019, 7:32

Ano je to jak píšeš, ale při dřevo soustružení je nehomogenní materiál bylo psáno již dříve. A dimenzovat stroj s parametry které by to dokázali je slušně řečeno raketa a realita je že dané výrobky nedokážou vygenerovat dostatek financí aby to bylo ekonomické.
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“