Frézka na hliník

Odpovědět
Uživatelský avatar
martasg1
Sponzor fora
Příspěvky: 1478
Registrován: 17. 12. 2010, 3:42

13. 5. 2015, 11:14

ahoj, coi to je za najížděcí kostku pro nastavení počátku nástroje? To je kupované nebo dělané? A případně kde a za kolik kupované :)
děkuji
HSC centrum Schaublin 43-CNC - 4 osy H/V, Mazak FJV 25, Hitachi Seiki HT20SII
Uživatelský avatar
azamo
Příspěvky: 588
Registrován: 11. 4. 2014, 7:43
Bydliště: Zlín

14. 5. 2015, 5:43

Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5083
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

14. 5. 2015, 10:04

Jaký jsi tam použil vypínač?
Uživatelský avatar
azamo
Příspěvky: 588
Registrován: 11. 4. 2014, 7:43
Bydliště: Zlín

14. 5. 2015, 10:07

Jsou tam jen kontakty přímo na DPS . při doteku rozepnou .
Problém je že občas se nesepnou zpět . Nástroj sondu nenaboří ale přeruší to program .
Ale je to jen občas . Právě řeším jak to vylepšit . :D
Uživatelský avatar
azamo
Příspěvky: 588
Registrován: 11. 4. 2014, 7:43
Bydliště: Zlín

14. 5. 2015, 10:17

No a co použití nějaké obyčejné optozávory ? Jaká je jejich přesnost ?
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5083
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

14. 5. 2015, 10:28

Někdo to tu zkoušel (nevim, jestli ne cjuz). IMHO při správném provedení by to mělo být přesný hodně a jediný, co by to rozhazovalo, by byla teplota.

Říkám si, že tydle sondy by si celkem zasloužili separátní sekci, proběhlo jich tu už spousta, ale najít je není vůbec snadný, bylo by fajn mít je na jednom místě. Večer nahodim na srazu..

T.
Uživatelský avatar
azamo
Příspěvky: 588
Registrován: 11. 4. 2014, 7:43
Bydliště: Zlín

14. 5. 2015, 10:33

Rozhodně by to bylo fajn .
Už jsem se díval i po nějaké najížděcí sondě do vřetena . Kdyby se rozjela nějaká diskuze na takové téma na jednom místě , třeba by z toho něco vypadlo .
Každopádně se mi víc zamlouvá řešení s kontaktem , je to jednodušší a přesnost je určitě dostatečná .
Jenom doladit provedení a materiál .
Uživatelský avatar
Francotirador
Příspěvky: 1174
Registrován: 27. 7. 2010, 8:04

14. 5. 2015, 10:43

Thomeeque píše:...a jediný, co by to rozhazovalo, by byla teplota...
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=49&t=16254" onclick="window.open(this.href);return false;
Tohle by to řešilo, ale kde ho sehnat?
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1257
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

14. 5. 2015, 10:51

azamo píše:Rozhodně by to bylo fajn .
Už jsem se díval i po nějaké najížděcí sondě do vřetena . Kdyby se rozjela nějaká diskuze na takové téma na jednom místě , třeba by z toho něco vypadlo .
Každopádně se mi víc zamlouvá řešení s kontaktem , je to jednodušší a přesnost je určitě dostatečná .
Jenom doladit provedení a materiál .
Najížděcí sondu jsem před rokem půjčil RaSovi, třeba poreferuje jak se osvědčila :wink:
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5083
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

14. 5. 2015, 10:52

Francotirador píše:Tohle by to řešilo, ale kde ho sehnat?
Myslel jsem vliv teploty na optozávoru (polovodič), roztažnost mechaniky by myslím proti tomu byla zanedbatelná.
Uživatelský avatar
azamo
Příspěvky: 588
Registrován: 11. 4. 2014, 7:43
Bydliště: Zlín

16. 5. 2015, 8:25

A co použití třeba tady těch obyč snímačů ?
Jak přesné by to reálně bylo ?
Každopádně by to bylo nejjednodušší .
Uživatelský avatar
azamo
Příspěvky: 588
Registrován: 11. 4. 2014, 7:43
Bydliště: Zlín

28. 6. 2015, 12:46

Tak nakonec jsem spáchal snímač 2.0
Senzor jsem použil stejný jaku Cjuz http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15& ... 20#p149768
Dal jsem tam jako vedení lineární ložisko LM8UU a broušenou tyčku na ní je nahoře natěsno nalisovaný klobouček .
Má to sice nějakou vůli ,ale myslím že i tak to bude mít dostatečnou přesnost .
Vzhledem k tomu že největší frézu co používám je 10 mm a najíždím na střed tak by to nemuselo nijak zásadně vadit .
Přílohy
20150628_131303.jpg
20150628_132039.jpg
sonda.png
sonda2.png
Mex
Příspěvky: 4377
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

28. 6. 2015, 4:07

azamo píše:Vzhledem k tomu že největší frézu co používám je 10 mm a najíždím na střed tak by to nemuselo nijak zásadně vadit .
A není problém naopak spíš s tím nejmenším než s tím největším nástrojem?
Pokud se do toho opřeš třeba karbidovým vrtákem 0.5mm na tišťáky, tak ho zřejmě ulomíš dřív, než se klobouček vůbec nějak pohne.
Uživatelský avatar
azamo
Příspěvky: 588
Registrován: 11. 4. 2014, 7:43
Bydliště: Zlín

28. 6. 2015, 5:35

No u toho předchozího snímače s tím problém nemám . Běžně používám vrtáky 0,6 a v pohodě ještě se mi nestalo že by rupnul .
Ale je pravda že nějaký gravírovací hrot by to nemusel rozchodit .
Spíná to tak max 1mm od horní polohy a pružinka je opravdu hodně měkká .
Zatím to ještě nemám odzkoušené ,zkusím poměřit jak přesně to chodí a napíšu .
Uživatelský avatar
azamo
Příspěvky: 588
Registrován: 11. 4. 2014, 7:43
Bydliště: Zlín

24. 10. 2015, 9:15

Tak nějak nadešel čas na upgrade mašinky .
Zatím mám jen hrubý návrh jak by to mohlo vypadat .
Hlavní desky jsou z 30mm duralu .
Lineáry na Zku 15mm a na Xku 20mm
Jen my pořád vrtá hlavou jestli se do toho pouštět ,nebo se na to vykašlat a začít úplně od nuly .
Mám pocit že srovnat ty vedení na Xku tak aby to správně chodilo bude asi dost problém .
Budu rád za každý názor .
CNC.png
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“